Fotbal intern

Cum a îmbogățit-o Gigi Becali pe FC Botoșani. Sume uriașe plătite pe jucătorii transferați

06.11.2020 | 23:07
Cum a imbogatito Gigi Becali pe FC Botosani Sume uriase platite pe jucatorii transferati
ADVERTISEMENT

Relația dintre FCSB și FC Botoșani este una specială, îndeosebi atunci când vine vorba despre transferuri. O mulțime de jucători s-au plimbat de la o echipă la cealaltă în ultimii ani, iar Gigi Becali a trimis către Moldova o sumă totală impresionantă.

Bucureștenii și echipa lui Valeriu Iftime se vor înfrunta din nou, în Liga 1, într-un duel care va avea loc pe Arena Națională sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 21:45.

ADVERTISEMENT

Deși a avut un start de sezon slab, formația lui Marius Croitoru este la doar două puncte de locurile de play-off, în vreme ce FCSB îi suflă în ceafă liderului Universitatea Craiova și are patru victorii consecutive în ultimele etape.

Cum a îmbogățit-o Gigi Becali pe FC Botoșani. Totul a început în 2016

Înaintea meciului din campionat, FANATIK a analizat mutările efectuate între cele două echipe pe piața transferurilor. Ruta FCSB – FC Botoșani a fost inaugurată în vara anului 2016, însă primul „drum” a fost făcut dinspre București spre Botoșani. Alexandru Târnovan era trimis de bucureșteni în Moldova, fără vreo pretenție financiară, iar relația dintre cele două echipe începea timid.

ADVERTISEMENT

În sezonul 2017-2018, au apărut și primele mutări făcute de bani. Firește, ele au fost efectuate în sens opus celei a lui Târnovan. FCSB îi aducea în acea perioadă pe Aristidis Soiledis și Cătălin Golofca. Pentru fundașul grec, Gigi Becali achita doar 75.000 de euro, în vreme ce pe Golofca în aduca în schimbul a 400.000 de euro, plătiți pentru doar 40% din drepturile federative ale jucătorului. Adus la FCSB cu surle și trâmbițe, Golofca s-a întors la Botoșani după doar patru luni, iar suma plătită de Iftime în schimbul fotbalistului a fost tot de 400.000 de euro. Practic, Gigi Becali și-a recuperat în decembrie 2017 cheltuiala făcută în luna august a aceluiași an.

Tot pe parcursul aceluiași sezon, FCSB i-a trimis la Botoșani pe Vlad Achim, sub formă de împrumut, și pe Sebastian Chitoșcă, liber de contract. Trăgând linie, după doi ani de afaceri, Becali a băgat în conturile clubului FC Botoșani 75.000 de euro și le-a oferit moldovenilor și trei jucători fără să ceară nimic la schimb. Iar acesta era doar începutul.

ADVERTISEMENT

Profit de 1.875.000 euro pentru Iftime, deocamdată

Sezonul 2018-2019 a fost cel în care FC Botoșani a dat marile tunuri atunci când a venit vorba de încasări din partea FCSB-ului. Olimpiu Moruțan și Mihai Roman luau drumul Bucureștiului. Pentru primul, Gigi Becali plătea 700.000 de euro și îi lăsa lui Iftime și 20% din drepturile federative ale jucătorului, în vreme ce Roman ajungea la roș-albaștri în schimbul a 400.000 de euro! Așadar, încă 1.100.000 de euro trimiși de Becali în Moldova.

În 2019-2020, alte trei mutări se făceau pe aceeași axă. Mihai Roman, ajuns la 34 de ani, era trimis înapoi la Botoșani în toamna lui 2019 sub formă de împrumut, iar apoi cedat definitiv. Diferența dintre mutarea cu Golofca și cea a lui Roman a fost că FCSB nu și-a mai recuperat banii plătiți pe fostul jucător al Rapidului. Astfel, Iftime se alegea cu 400.000 de euro în schimbul unui „împrumut” pe un sezon al lui Roman la FCSB.

ADVERTISEMENT

În același sezon, la roș-albaștri ajungeau Andrei Miron, transferat gratuit, și Răzvan Oaidă, adus pentru 700.000 de euro de Gigi Becali. Transferul lui Oaidă ducea totalul sumelor plătit de FCSB pentru aducerea de jucători de la FC Botoșani la 2.275.000 euro, dintre care 400.000 au fost recuperate la revenirea lui Golofca în Moldova.

ADVERTISEMENT

Astfel, patronul celor de la FC Botoșani, Valeriu Iftime, s-a ales cu un profit de 1.875.000 de euro de pe urma afacerilor făcute cu Gigi Becali, cel care a fost interesat și de alți jucători de ai trupei moldave. Patronul FCSB-ului i-a dorit pe Andrei Chindriș și Marko Dugandzic, însă nu a reușit tranferul niciunuia dintre cei doi. Între timp, croatul a plecat la FC Sochi.

Considerat de mulți oameni de fotbal drept un fotbalist care are potențialul de a fi transferat în străinătate pe o sumă impresionantă, Olimpiu Moruțan ar putea adăuga la zestrea lui Iftime în cazul în care se vinde pe bani mulți. FC Botoșani încă deține 20% din drepturile mijlocașului de 21 de ani.

  • Cu 1.875.000 euro s-a ales Valeriu Iftime de pe urma jucătorilor vânduți la FCSB
  • 6 fotbaliști a transferat Gigi Becali de la FC Botoșani în ultimii patru ani
  • Mihai Golofca și Mihai Roman au făcut cale întoarsă după patru luni, respectiv un sezon
  • Valeriu Iftime se mai poate alege cu bani dacă Olimpiu Moruțan, din care mai deține 20%, va fi vândut

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – FC Botoşani: 1,43 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!