News

Cum a înarmat SUA talibanii. Avioane, armament și echipamente militare, pe mâna insurgenților

SUA a înarmat talibanii. Avioanele, armamentul și echipamentele militare americane din Afganistan au ajuns pe mâna insurgenților
20.08.2021 | 11:33
Cum a inarmat SUA talibanii Avioane armament si echipamente militare pe mana insurgentilor
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, Statele Unite ale Americii a furnizat forțelor de ordine din Afganistan armament, echipament militar, dar și avioane, elicoptere sau mașini blindate. Toate acestea au ajuns acum în posesia talibanilor.

În asaltul lor, talibanii au cucerit orașele afgane, rând pe rând. Odată cu înfrângerea, forțele de securitate afgane au cedat și „ajutoarele” furnizate de americani, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Cum a înarmat SUA talibanii. Avioane, armament și echipamente militare, pe mâna insurgenților

Cu doar o lună în urmă, Ministerul Apărării din Afganistan a anunțat că SUA a trimis la Kabul șase elicoptere noi. La rândul lor, americanii au anunțat că armata afgană va continua să beneficieze de un astfel de sprijin.

Doar câteva săptămâni, talibanii au reușit să cucerească majoritatea teritoriilor din țară. Le-au căzut pe mâini și echipametele și armamentul furnizat de americani, după ce forțele de ordine afgane s-au predat sau au fugit.

ADVERTISEMENT

În mediul online au apărut o mulțime de imagini în care talibanii inspectează mașinile blindate oferite de americani armatei afgane. Aceștia au confiscat tot ce au găsit: lăzi cu arme noi de foc, echipamente de comunicații sau drone militare.

„Tot ceea ce nu a fost distrus este acum în mâinile talibanilor,” a declarat un oficial american, sub protecția anonimatului, potrivit Reuters. Mai mult, există îngrijorări cu privire la modul în care vor fi folosite armele. Autoritățile americane se tem că civilii ar putea să fie uciși cu ele, că armamentul ar putea să ajungă în posesia unor alte grupuri militante, ca ISIS, sau la adversarii geopolitici ai SUA, Rusia sau China.

ADVERTISEMENT

Oficialii americani au explicat că se are în vedere eliminarea acestei probleme, iar atacurile aeriene asupra avioanelor sau elicopterelor nu sunt excluse. Totuși, aceștia se tem că o astfel de operațiune ar isca furia talibanilor

Ce pradă de război au obținut talibanii

Americanii au precizat că numerele nu sunt exacte. În schimb, estimările cu privire la „trofeele” obținute de talibani sunt îngrijorătoare. Aproximativ 2.000 de vehicule blindate, inclusiv cunoscutele Humvees ale armatei SUA, dar și în jur 40 de aeronave, inclusiv vestitele elicoptere de atac americane UH-60 Black Hawks, dar și dronele militare ScanEagle au ajuns în proprietatea insurgenților.

ADVERTISEMENT

„Am văzut deja luptători talibani înarmați cu arme fabricate de SUA, pe care le-au confiscat de la forțele militare afgane. Acest lucru reprezintă o amenințare semnificativă pentru Statele Unite și aliații noștri,” a spus congressmanul republican Michael McCaul.

În jur de 28 miliarde de dolari a costat armanetul oferit de SUA armatei afgane, între anii 2002 și 2017. Acesta a inclus arme, rachete, ochelari de vedere pe timp de noapte și chiar drone de mici dimensiuni pentru colectarea informațiilor.

208 aeronave au fost oferite forțelor de ordine afgane, din 2003 până în 2016. Tot din 2003, SUA a mai trimis în Afganistan 600.000 de arme de infanterie, inclusiv puști de asalt M16, 162.000 de echipamente de comunicații și peste 16.000 de dispozitive care permit vederea pe timp de noapte.

Totuși, americanii au precizat că în jur de 40 – 50 de aeronave au fost folosite de trupele afgane pentru a fugi din țară, după invazia talibanilor. În plus, unele dintre elicoptere se aflau în Statele Unite, pentru reparații. Optimiști, aceștia au transmis că insurgenții ar putea să nu se folosească de ele prea multă vreme, întrucât apar defecțiuni frecvente, care nu pot fi reparate de oricine. Și pilotarea unor asemenea aparate ar putea să fie o adevărată provocare pentru teroriști.

ADVERTISEMENT