Petrolul şi Rapid se duelează vineri, de la ora 19:00, în etapa a 11-a din Liga 2. Cele două rivale tânjesc la fotbalul din Liga 1, însă ocupă locuri de play-out în eşalonul doi. FANATIK îţi prezintă cum a început rivalitatea dintre prahoveni şi giuleşteni, una veche de mai bine de 50 de ani, cunoscută şi sub denumirea de “Primvs Derby”.
Actuala echipă Petrolul Ploieşti s-a înfiinţat în Bucureşti, în 1924, pe când se numea Juventus şi juca pe stadionul “Romcomit”. Şapte ani mai târziu, pe 1 noiembrie 1931, viitoarea echipă prahoveană a jucat primul meci din istorie cu CFR Bucureşti, actuala Rapid, iar partida a oferit o remiză spectaculoasă, scor 3-3.
Mutată în 1952 la Ploieşti, echipa bucureşteană şi-a schimbat numele în Flacăra, denumire specifică pentru fotbalul din perioada comunistă. În decembrie 1958, prahovenii au devenit Petrolul şi au început ascensiunea în prima ligă.
În sezonul 1965-1966, Petrolul şi Rapid s-au luptat pentru titlul de campioană a României, iar câştig de cauză au avut prahovenii. Echipa antrenată pe atunci de Constantin Cernăianu s-a impus în faţa rivalei şi s obţinut ultimul titlu în campionat din istoria clubului.
Un an mai târziu, Rapidul s-a revanşat şi a câştigat primul titlu, după o remiză la Ploieşti. În luptă cu Dinamo pentru primul loc, giuleştenii aveau nevoie de un punct în meciul cu Petrolul din ultima etapă. Rică Răducanu şi colegii lui au obţinut egalul, scor 0-0, iar suporterii Rapidului s-au întors pe jos din Ploieşti, aşa cum promiseseră înaintea meciului. Printre miile de fani s-a aflat şi Ioana Radu, cunoscuta cântăreaţă de muzică populară şi un mare fan al rapidiştilor.
Pentru ambele echipe au urmat ani grei, cu retrogradări în Liga 2, astfel că Petrolul şi Rapid s-au duelat şi în al doilea eşalon, aşa cum se întâmplă şi acum. Un reper rămâne partida din primăvara lui 1982, când 80.000 de spectatori au venit pe “23 August” ca să vadă derby-ul dintre cele două rivale, în care Rapidul s-a impus clar, scor 5-1.
După Revoluţia din 1989, Rapidul a ajuns pe mâna lui George Copos şi a început să aibă pretenţii la trofee. Pe 21 iunie 1995, cele două rivale s-au întâlnit în finala Cupei României, iar prahovenii au câştigat trofeul la loviturile de departajare, după un meci cu cântec. …„Fredonat” la fluier de… arbitrul Ion Crăciunescu…
Petrolul a deschis scorul prin Andreicuţ în minutul 82, ca peste cinci minute să fie egalată prin golul lui Iulian Chiriţă. Reuşita venea după un ofsaid clar al atacantului rapidist, nesancţionat de asistentul Zoltan Erdey. “Am crezut în şansa noastră până la final. Chiar şi împotriva arbitrajului. După meci, am petrecut cu lautări la Ploieşti”, avea să spună Octavian Grigore, cel care a executat penalty-ul decisiv, peste ani.
Ion Crăciunescu, arbitru la centru, era acuzat că ar face jocurile pentru George Copos şi că va trage pentru Rapid în finală. În acea perioadă, omul de afaceri era distribuitor al firmei Samsung în România, iar mai mulţi arbitri aveau magazine de acest gen.
“Recunosc că a fost și vina mea la acel ofsaid, dar nu eu am arbitrat la tușă. I-am zis lui Mircea Sandu că nu vreau să arbitrez acea finală, dar nu l-am putut convinge. Mi-a răspuns: «Ce va zice lumea? Ai arbitrat finala Ligii (n.r. – Ion Crăciunescu a arbitrat finala Ligii Campionilor în 1995) și nu poți să arbitrezi finala Cupei?» Așa că am cedat. Eram distribuitor Samsung, dar era o afacere la vedere” – Ion Crăciunescu în urmă cu zece ani
“A fost o finală influențată de puterea generalului Dănescu asupra lui Copos. Dănescu era mai tare, îl avea la mână pe Copos cu dosarul telecomenzilor” – Sorin Cârţu, antrenorul Rapidului în finala Cupei României din 1995
Ultimii ani nu au fost deloc blânzi pentru cele două rivale. Petrolul şi Rapid au ajuns, din cauza problemelor financiare, să joace în ligile inferioare. În 2016, ambele echipe au pornit de la zero, sprijinite şi de fani, iar din sezonul 2019-2020 sunt colege de suferinţă în Liga 2.
În 2014, când Rapidul avea mari probleme financiare, ultraşii Petrolului au dat dovadă de fair-play şi au sărit în ajutorul rivalilor. “Galeria Petrolului, alături de voi” şi “Rapid trăieşte prin noi”, au fost două dintre mesajele postate de fanii prahoveni pe Facebook. Mai mult, aceştia au strâns bani pentru giuleşteni, gest rar întâlnit între galerii rivale.
Chiar dacă i-au ajutat în 2014, ultraşii Petrolului nu au uitat de rivalitatea cu Rapid. În 2018, la meciul de prezentare al lotului echipei prahovene, fanii celor două formaţii au vrut să se ia la bătaie pe stadion.
Un an mai târziu, după ce Rapidul a promovat în Liga 2, ultraşii au fost implicaţi într-un nou incident. După Petrolul Ploieşti – ASU Politehnica Timişoara 1-0, fanii celor două echipe s-au bătut pe străzi, iar rapidiştii au fost şi ei implicaţi în altercaţii, fiind cunoscut faptul că bănăţenii şi giuleştenii sunt înfrăţiţi la nivel de suporteri.