Românul s-a născut poet și nu o dată a trăit bine de pe urma cuvintelor bine așezate. Este și cazul unui fermier care a recoltat mai mulți pepeni și a mers la piață pentru a face un ban cinstit. Ajuns în fața cumpărătorilor, bărbatul a simțit nevoia unui avantaj din start, mai ales că, prețurile erau cam la fel. Drept pentru care a analizat puțin întreaga situație și a decis să aplice câteva strategii de marketing.
Una dintre ele a stârnit amuzamentul tuturor, dar a avut și darul de a strânge oamenii în jurul tarabei sale. Ferm convins că are cea mai bună marfă, una curată și fără „ajutoare”, una pentru care a muncit încă din primăvară, acesta a gândit un anunț care a lăsat pe toată lumea cu gura căscată.
Bărbatul a scris mare pe o bucată de carton că vinde banane oltenești. A așezat prețul în dreptul unor pepeni galbeni de toată frumusețea, unii pe care a început să-i laude și despre care a spus că sunt intens parfumați, zemoși și foarte gustoși.
Culmea, nu a mai durat mult până când și-au făcut apariția primii mușterii. Atrași de ideea originală a vânzătorului, aceștia au tras apoi cu ochiul și la celelalte produse pe care agricultorul le-a expus pe tarabă. Vorbim despre pepeni verzi, cartofi sau ceapă roșie.
Încet, dar sigur, bărbatul a început să vândă serios și a devenit unul dintre cei mai căutați din piață. Astfel, „bananele oltenești” n-au stat prea mult timp pe stand. Acestea au fost comercializate la 3 lei kilogramul, un preț care între timp a mai scăzut.
S-a întâmplat lucrul acesta și pentru că oferta a devenit una mare. Astfel, din ce în ce mai mulți fermieri ajung la piață cu pepeni din propriile gospodării având în vedere că ne apropiem deja de luna august, lună considerată a pepenilor.
Sunt acuze însă din ce în ce mai mari la adresa importurilor de pepeni. Deși consumul acestor fructe se află pe un trend ascendent în țara noastră, situația nu este deloc îmbucurătoare pentru fermieri. Concret, în ultimii ani, s-au depășit 24 de kilograme de pepene consumat pe an la un locuitor, însă nu toți provin din România.
Datele Institutului Național de Statistică au indicat o ameliorare a producţiei interne de pepeni în ultimii ani, dar creșterea este încă mică pentru a putea lupta cu importurile. De exemplu, în 2018, producţia internă de pepeni a crescut cu 5,5% an şi a ajuns la 580.000 tone.
Cu toate acestea, oamenii spun că s-ar putea să nu-și vândă produsele pentru că românii cumpără pepenii grecești care sunt pe piață încă de la începutul verii. Lidl, Carrefour, Auchan, Mega Image, Profi, Metro sau Kaufland, toți marii jucători de pe piața internă au propus pepeni încă din luna mai, o lună în care temperaturile din România nu permit dezvoltarea lor.
De remarcat că principalele țări din care România importă pepeni sunt Grecia, Olanda, Germania și Turcia, grecii acoperind 40% din valoarea totală a importurilor. Un alt detaliu interesant este că suprafețele cultivate cu pepeni au început să scadă în ultimii ani din cauza concurenței neloiale făcute producătorilor autohtoni de importatori. Aceștia nu ezită să comercializeze pepeni din Turcia sau Grecia sub brandul de Dăbuleni, unul căutat de români.
În România se cultivă peste 50 de soiuri şi hibrizi de pepene provenind din întreaga lumea. Soiul care a impus brandul de “pepene de Dăbuleni” ocupă suprafeţe mai mici, dar recoltarea lui are loc abia în lunile august şi septembrie.
Reporterii FANATIK au mers pe urmele samsarilor de legume şi fructe şi au surprins un dialog care a stârnit râsetele tuturor. Subiectul principal – pepenii de Dăbuleni. Astfel, unul dintre comercianţii târgului de la Pucheni încerca să-şi convingă cumpărătorii că vinde astfel de pepeni în luna mai.
„De Dăbuleni, tată, de Dăbuleni, câți vrei?”, a spus acesta. „Marine, mai taie din ele dă-le dracu’, că nici frunze n-are ăla de Dăbuleni”, a fost apostrofat imediat bărbatul de ceilalți vânzători. Veteran al târgului și trecut prin multe, Marin nu a dat deloc înapoi.
„Ce știți voi, bă? Ce îngroapă pisica. E tehnologie la mine, îi ud la picurare, la oră fixă. Am dormit cu pepenii ăștia mai mult decât am făcut-o cu nevastă-mea anul ăsta”. Replica neiertătoare și care a stârnit râsul tuturor nu a întârziat să apară. „Lasă, Marine, că mă culc eu cu ea și tu cântă la pepenii ăștia. De Dăbuleni, boss, de Dăbuleni, nu cânți la orice”. Citeşte AICI întregul reportaj