News

Cum a învins poliția o șoferiță amendată pentru că a fost prinsă cu o alcoolemie de 0,05 mg/l. Sancțiunile, anulate în instanță

FANATIK vă spune cum a învins poliția o șoferiță amendată pentru că a fost prinsă cu o alcoolemie de 0,05 mg/l. Sancțiunile au fost anulate în instanță.
07.07.2021 | 16:28
Cum a invins politia o soferita amendata pentru ca a fost prinsa cu o alcoolemie de 005 mgl Sanctiunile anulate in instanta
Cum a învins poliția o șoferiță amendată pentru că a fost prinsă cu o alcoolemie de 0,05 mg/l. Sancțiunile, anulate în instanță Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Femeia a demonstrat în instanță că alcoolemia minoră cu care a fost depistată a fost provocată de consumul unor alimente fermentate. Ea este aproape să-și recupereze permisul de conducere.

Un echipaj de poliție a oprit-o în trafic pe șoferiță, la data de 6 februarie 2021, în jurul orei 03:15. Acesta a fost testată cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0.05mg/l alcool pur în aerul expirat.

ADVERTISEMENT

Cum a învins poliția o șoferiță amendată pentru că a fost prinsă cu o alcoolemie de 0,05 mg/l. Sancțiunile, anulate în instanță

Femeia a primit un avertisment și s-a ales cu permisul de conducere suspendat pe o perioadă de trei luni. Ea a contestat în instanță decizia polițiștilor.

„Petenta susţine că în ziua precedentă a consumat alimente fermentate, însă în dimineaţa zilei următoare nu a avut niciun moment reprezentarea faptului că este sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind încredinţată că oţetul din baza alimentelor fermentate a fost într-o cantitate mică şi alcoolul s-a metabolizat,” se arată în plângerea depusă la Judecătoria Sebeş.

ADVERTISEMENT

Mai mult, șoferița a contestat și modul în care a fost stabilită alcoolemia: „susţine că nu se face vinovată de sărvâşirea faptei de conducere sub influenţa alcoolului, valoarea extrem de mica a alcoolemiei se datorează aportului de alimente fermentate”.

„În ce priveşte aparatul etilotest, cu care a fost testată, a arătat că acesta nu reprezintă un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Legiuitorul a stabilit obligaţia de a se utiliza în stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, tocmai pentru înlăturarea oricărei erori cu ocazia controlului,” a mai susținut aceasta, în apărarea ei.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, IPJ Alba a cerut respingerea plângerii şi menţinerea procesului-verbal de contravenţie aşa cum a fost întocmit. Instituția a explicat că fapta a avut loc exact în modul în care a fost descrisă în procesul verbal, iar contravenția a fost stabilită în mod legal.

Decizia instanței

Judecătorii au precizat că fapta descrisă de oamenii legii nu poate fi dovedită prin documentele probatorii din dosarul cauzei. Altfel spus, le lipsește chiar fișa eliberată de aparatul etilotest în care a fost notat rezultatul indicat.

ADVERTISEMENT

Mai mult, polițiștii nu pot dovedi care a fost aparatul cu care s-a măsurat alcoolemia femei. Astfel, judecătorii nu pot respinge acuzațiile conform cărora ar fi fost neconform.

„Deşi se reţine că valoarea alcoolemiei în aerul expirat a fost de 0,05 mg/l iar acest rezultat a fost consemnat în fişa cu nr. (…), această fişă nu se regăseşte la dosarul cauzei, pentru a putea fi verificată de către instanţă. Nici măcar nu s-a menţionat în PV contestat care a fost aparatul etilotest folosit, pentru ca în cazul în care instanţa solicita, să poată fi depusă la dosar verificarea metrologică a acestuia. Este adevărat că PV cuprinde menţiunea că petenta nu a solicitat să fie transportată la spital în vederea recoltării probelor de sânge, însă acest aspect nu acoperă lipsurile procesului verbal contestat,” au notat judecătorii.

„Dubiul privind obiectivitatea celor constatate afectează temeinicia procesului verbal, fapt ce impune anularea acestuia. Acest lucru se impune şi faţă de valoarea extrem de mică a alcoolului detectat de 0,05 mg/l, existând posibilitatea ca această valoare să fie rezultatul unei erori. Oricum, în lipsa datelor referitoare la aparatul folosit pentru măsurare, toate aceste aspecte sunt simple presupuneri care nu pot legitima menţinerea ca valabil a unui proces verbal de sancţionare contravenţională, care în esenţă este un act care emană de la o autoritate şi care nu ar trebui să aibă breşe în expunerea situaţiei de fapt şi a elementelor esenţiale,” au adăugat.

Judecătorii au anulat ambele sancțiuni, atât reținerea permisului, cât și avertismentul primit de femeie. Decizia nu este definitivă, dar nu a fost contestată de Poliție până în acest moment.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatre, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii