Life

Cum a murit artistul de aur al muzicii lăutăreşti. Fărâmiță Lambru, ucis de vicii şi boală

Fărâmiță Lambru a fost considerat un artist de aur al muzicii lăutărești. S-a stins din viață la doar 47 de ani și a plecat din această lume, ucis de vicii și de boală.
02.09.2022 | 19:36
Cum a murit artistul de aur al muzicii lautaresti Faramita Lambru ucis de vicii si boala
Fărâmiță Lambru avea doar 47 de ani când a murit. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Fărâmiță Lambru a fost unul dintre artiștii de renume ai muzicii lăutărești. Multă lume îl știe ca acordeonist, cântăreț și virtuoz. A murit, însă, la o vârstă foarte fragedă.

Fărâmiță Lambru, artistul de aur al muzicii lăutărești. Cum a murit și prin ce s-a remarcat

La doar 47 de ani, pe 12 decembrie 1974, Fărâmiță Lambru a decedat, viciile și boala fiind cele care i-au adus sfârșitul. Dar, cum s-a întâmplat, mai exact, totul?

ADVERTISEMENT

Fărâmiță Lambru s-a născut pe 15 septembrie 1927 în București. Era de etnie romă și provenea dintr-o familie de lăutari, care l-a inspirat în drumul său artistic.

Regretatului acordeonist i s-a constatat urechea muzicală foarte bună de către tată, care era violonist, iar în 1949 debutează într-o formație militară, atunci când a urmat și stagiul militar în Capitală.

ADVERTISEMENT

Treptat, talentul său ajunge să fie cunoscut, inclusiv de cântăreața Maria Tănase. A reușit să devină colaborator al faimoasei interprete, iar după decesul acesteia s-a consacrat și ca virtuoz al acordeonului și dirijor al unor formații de prestigiu pe acele timpuri.

La un moment dat, Lambru (căci acesta îi era prenumele-n.r) a fost instrumentist la Teatrul de Estradă din București, la Teatrul regional ”Ion Vasilescu” din Capitală și la Teatrul de revistă ”Constantin Tănase”. Astfel, în 1967 i se oferă șansa de a juca într-o piesă de teatru, mai exact, în musicalul ”Groapa”. Aici l-a interpretat pe solistul Zavaidoc.

ADVERTISEMENT

De altfel, nu au lipsit ofertele și pentru filme. A mai avut roluri în peliculele: ”Dincolo de barieră”, ”Tunelul” sau în ”Facerea lumii”.

Prin prestațiile sale a cucerit inimile a milioane de oameni. Așadar, Fărâmiță Lambru a ajuns să aibă turnee în Europa (prin Franța, Republica Democrată Germană sau Italia). Chiar și în capitala URSS a făcut furori.

ADVERTISEMENT

Munca sa a fost premiată cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, iar în 1955 primește Premiul II la Concursul internațional al Festivalului Tineretului de la Varșovia.

Ce boli și vicii l-au răpus pe lăutarul Fărâmiță Lambru

Pe lângă turnee, faimosul lăutar lua parte și la nunți sau botezuri, iar munca peste măsură l-a epuizat, mai ales atunci când cânta cu vocea extrem de mult.

Programul încărcat, nopțile nedormite se suprapuneau cu viciile lui Lambru. Artistul obișnuia și să consume alcool și tutun în mod frecvent, așa că starea lui s-a înrăutățit.

A fost diagnosticat de către medici cu diabet și tuberculoză. Fărâmiță Lambru a fost înmormântat la Cimitirul Izvorul Nou din București.

Se spune că rareori este vizitat de cei ce l-au cunoscut sau apreciat. Doar angajații cimitirului ce-i mai aprind câte o lumânare la căpătâi…

ADVERTISEMENT
Tags: