Life

Cum a murit cosmonautul Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spațiu. S-a stins din viață la doar 34 de ani

Cum s-a stins din viață Iuri Gagarin la doar 34 de ani. Povestea impresionantă a primul om care a reușit să ajungă în spațiu.
14.04.2025 | 12:24
Cum a murit cosmonautul Iuri Gagarin primul om care a ajuns in spatiu Sa stins din viata la doar 34 de ani
Care sunt teoriile legate de moartea lui Iuri Gagarin. Sursa foto: New Scientist, ESA
ADVERTISEMENT

Cum a murit, de fapt, Iuri Gagarin. Cosmonautul s-a stins din viață la 34 de ani și, deși mulți îl știu ca fiind primul om care a ajuns în spațiu, puțini îi cunosc povestea.

Cine a fost Iuri Gagarin

Iuri Alekseevici Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934, într-un sat mic numit Klușino, lângă Gzhatsk. În prezent, satul din Rusia poartă numele Gagarin, redenumit în onoarea sa.

ADVERTISEMENT

Gagarin s-a născut într-o familie modestă, tatăl lui era tâmplar, iar mama lucra la o fabrică de lapte. Copilăria sa a traversat o perioadă dificilă, atunci când satul natal a fost ocupat de naziști.

Iuri Gagarin a fost elevul unei școli tehnice industriale, după care s-a înscris la Școala de Aviație Militară din Orenburg. În 1957, Gagarin avea să devenă pilot de vânătoare în Forțele Aeriene Sovietice.

ADVERTISEMENT

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a fost selectat să participe la misiunea de a pleca în spațiu. Zborul a fost efectuat la bordul navei Vostok 1, a durat 108 minute și a fost complet automat.

Scopul misiunii lui Gagarin a fost acela de a demonstra că omul poate supraviețui și în spațiu. Racheta sa a fost dotată cu un echipament special, care permitea transmisii radio și video. Astfel, centrul de comandă era mereu la curent cu starea astronautului.

ADVERTISEMENT

Iuri Gagarin, Eroul al Uniunii Sovietice

În primul minut al misiunii sale în spațiu, Iuri Gagarin a spus: ”Cerul e negru, Pământul e albastru”. Această replică a rămas în memoria colectivă a tuturor și a fost prima descrierea a primului om care a ajuns în spațiu.

ADVERTISEMENT

După această reușită, Gagarin a devenit un adevărat simbol la nivel mondial. La scurt timp după ce a revenit pe pământ, Gagarin a fost decorat cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

După acest eveniment, Iuri Gagarin a început să fie considerat o persoană prea valoroasă pentru a-și mai risca viața în spațiu. Rămas la sol, Gagarin a fost trimis în misiuni de pace și s-a întâlnit cu regina Elisabeta a Marii Britanii, dar și cu președintele Cubei, Fidel Castro.

În ciuda faptului că avea activități importante, gândul lui Gagarin a rămas mereu la marea sa pasiune. Astfel, în 1968, aceasta a reușit să convingă autoritățile să îl mai lase să zboare în spațiu.

Cum a murit Iuri Gagarin

Decizia lui Gagarin de a zbura din nou în spațiu a fost cea care i-a adus sfârșitul. Pe 27 martie 1968, în timpul unui zbor de antrenament cu mentorul său, Vladimir Seryogin, cosmonautul a murit într-un accident aviatic, lângă localitatea Novosyolovo.

Iuri Gagarin și-a găsit sfârșitul la 34 de ani, la bordul unui avion MiG-15. Moartea sa a fost intens dezbătută, iar teoriile care să o justifice au fost numeroase și mai mult sau mai puțin credibile.

Una dintre teorii susține că orificiul de aerisire din cabina piloților a fost uitat din greșeală, iar echipajul ar fi rămas fără oxigen. Alți piloți au luat în calcul inclusiv varianta depresurizării cabinei, ceea ce a făcut ca, ulterior, să fie pierdut controlul aeronavei.

O altă teorie susține că Vladimir Seryogin, mentorul lui Gagarin, ar fi suferit un atac de cord, în urma căruia ar fi apăsat greșit pe una dintre pârghiile de control. Așa cum era de așteptat, nu au lipsit nici teoriile potrivit cărora Gagarin s-ar fi sinucis sau s-ar fi ciocnit cu un OZN.

Care a fost versiunea oficială a morții cosmonautului

Prăbușirea avionului în care se afla Iuri Gagarin a fost multă vreme învăluită în mister. În 2011, la peste 40 de ani de la moartea cosmonautului, a fost prezentată și versiunea oficială. Potrivit acesteia, cauza accidentului a fost un balon meteo pe care Iuri Gagarin nu a reușit să îl evite. În ciuda manevrelor, avionul a intrat în vrie și s-a prăbușit.

Doi ani mai târziu, în 2012, cosmonautului rus Alexei Leonov a vorbit despre accidentul lui Gagarin. Acesta a spus că, în aceeași zi, un alt aparat SU-15 urma să fie testat. Deși trebuia să se afle la 10.000 km altitudine, acesta a zburat la 500 m și a trecut foarte aproape de avionul în care se afla Iuri Gagarin, producând accident. Numele pilotului care a produs accidentul nu a fost niciodată făcut public.