News

Cum a murit, de fapt, Ana Aslan. Ultima dorinţă i-a fost ignorată, care au fost ultimele sale cuvinte

Cum a murit, de fapt, Ana Aslan. Care a fost ultima dorinţă a reputatului medic și cum i-a fost aceasta ignorată de regimul comunist.
17.06.2023 | 15:46
Cum a murit de fapt Ana Aslan Ultima dorinta ia fost ignorata care au fost ultimele sale cuvinte
Cum a murit Ana Aslan. Ultima dorinţă a medicului a fost ignorată. Sursa foto: agerpres.ro / wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 20 mai s-au împlinit 35 de ani de la moartea Anei Aslan. Aceasta a fost unul dintre oamenii de știință cei mai respectați care a fondat primul Institut de Geriatrie din lume. Cu o activitate deosebită în domeniul cercetării, aceasta a descoperit primul remediu anti-îmbătrânire, numit Gerovital, folosit în peste 70 de țări din întreaga lume.

Ana Aslan, unul dintre cei mai respectați oameni de știință ai României

Ana Aslan s-a născut în prima zi a anului 1897 la Brăila. A fost cea mai mică dintre cei patru copii ai unei familii de intelectuali. După ce își încheie cursurile colegiului Romașcanu din Brăila, ea se mută cu familia la București. Aici va absolvi Școala Centrală de Fete.

ADVERTISEMENT

Puțini știu că visul ei inițial nu era să devină medic. La 16 ani își dorea să ajungă pilot. În adolescență, ea chiar zboară cu un mic aparat, tip Bristol – Coandă. Ulterior, la vârsta de 18 ani decide să devină medic și se înscrie la Facultatea de Medicină.

În timpul Primului Război Mondial îngrijește soldații în spitalele militare din Iași. Revine în 1919 în Capitală, unde lucrează alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu. În 1922 încheie cursurile la Facultatea de Medicină și este numită preparator la Clinica II din București.

ADVERTISEMENT

Din anul 1949, devine șeful Secției de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București. Este un punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Aceasta a început cu experimentarea procainei în afecțiunile reumatice.

Continuă cercetările într-un azil de bătrâni și va evidenția importanța acestei substanțe în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Treptat, obține rezultate remarcabile ce vor fi comunicate Academiei Române.

ADVERTISEMENT

Prin cercetările ei, convinge autoritățile asupra necesității înființării unui Institut de Geriatrie. Acesta se ocupă cu cercetările asupra îmbătrânirii. Rezultatele sunt excepționale. În anul 1952, în premieră mondială, în România apare un Institut Național de Geriatrie și Gerontologie.

Aici, Ana Aslan a lansat noul produs revoluționar numit Gerovital H3. Acesta are un succes impresionant și este brevetat în peste 40 de țări. Mii de persoane au testat acest produs și au observat că procesul de îmbătrânire este încetinit cu aproximativ 50%.

ADVERTISEMENT

Numeroase personalități, precum Charles de Gaulle, Nikita Hrusciov, John F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali și alții, au urmat tratamentul cu Gerovital.

Cum a murit reputatul medic. Ultima dorință i-a fost ignorată

În ultimii ani de viață, Ana Aslan inventează, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, un alt produs geriatric numit Aslavital. Produsul este utilizat ca tratament profilactic pentru afecțiuni cerebrale și cardiace specific bătrânilor, dar și pentru tratarea pierderii memoriei.

În ciuda faimei sale uriașe în țară și peste hotare, Ana Aslan s-a stins din viață în anonimat. Moare pe 20 mai 1988, la 91 de ani, fiind răpusă de cancerul la colon la Spitalul Elias.

Cel care i-a fost alături în ultimele clipe de viață, doctorul Mircea Dumitru, directorul adjunct al Institutului Naţional de Geriatrie în perioada 1979-1990, și-a amintit, în cadrul unui interviu din 2013, cum a rugat-o pe infirmieră să-i aprindă medicului o lumânare după ce a închis ochii.

“După ce a băut puţină apă, au urmat câteva respiraţii agonice şi am simţit cum cedează strânsoarea mâinii. Orice resuscitare era de prisos. I-am acoperit ochii. A fost ţinută la camera frigorifică 24 de ore, după care a fost depusă pentru o jumătate de oră la capela de la Cimitirul Bellu. Apoi a fost depusă într-o groapă comună, cu trei locuri”, spune medicul, pentru România Liberă.

Regimul comunist i-a refuzat Anei Aslan ultima dorință, aceea de a fi înmormântată cu trei preoți. Astfel, de la morga spitalului Elias, a fost dusă la cimitirul Bellu, unde a fost înmormântată fără preoţi. Pe mormânt i s-a pus o cruce pe care a fost scris : Ana Vasilichia Aslan, 1897-1988.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!