Fratele mai mic al dictatorului Nicolae Ceaușescu, Marin Ceaușescu, și-a pus capăt zilelor la câteva zile după ce președintele socialist fusese judecat scurt și împușcat, împreună cu soția sa, Elena. Povestea fratelui mai mic al fostului conducător al României este mai puțin cunoscută de publicul larg, asta și pentru că acesta fusese plecat din țară în timpul Revoluției și nu era un actor principal în politica noastră.
Marin Ceaușescu a scris un bilet de adio înainte să fie găsit spânzurat pe 26 decembrie 1989 în subsolul Reprezentanței Economiei a României la Viena. În mesajul său, acesta le-a urat oamenilor să continuie cu bine și să își urmeze destinul. „Să nu mă acuzaţi că am încheiat cu şampanie, nu este un viciu, dar am avut nevoie de un drog ca să pot să plec mai uşor. Colectiv – rămâneţi cu bine şi urmaţi-vă destinul”, scria Marin Ceaușescu în biletul de adio.
Marin a avut de suferit din cauza fratelui său. Chiar dacă nu avea o funcție de stat, nici măcar pe linie de partid, a fost ținta subalternilor săi și a fost hărțuit în ultimele momente ale vieții sale imputându-i-se evenimentele care deveneau tot mai explozive în țară, în luna decembrie a anului 1989.
Unii istorici spun însă că adevărul era altul și că Marin era implicat profund în politica externă a României. Conform site-ului historia.ro, Marin gestiona fonduri de sute de milioane de dolari în regimul ceaușist, bani redirecționați către conturi străine ale statului român. Marin Ceaușescu ar fi avut o legătură apropiată cu mogulul Dan Voiculescu, conform unor acuzații lansate de fostul europarlamentar Monica Macovei.
„Îi cer lui (n.r. – Dan) Voiculescu să declare public dacă are informaţii despre împrejurările în care a decedat Marin Ceauşescu şi responsabilul financiar care se ocupa de Crescent“, spusese fosta procuroare comunistă și ex-ministru al Justiției în mandatul lui Băsescu în luna iulie 2014.