Life

Cum a murit Hariclea Darclee, legendara soprană a României. “Privighetoarea Carpaţilor” s-a stins în sărăcie după ce a fost pe culmile gloriei

Cum a murit Hariclea Darclee, legendara soprană a României. “Privighetoarea Carpaţilor” a fost pe culmile gloriei, dar s-a stins în sărăcie.
08.09.2022 | 13:48
Cum a murit Hariclea Darclee legendara soprana a Romaniei Privighetoarea Carpatilor sa stins in saracie dupa ce a fost pe culmile gloriei
Cum a murit Hariclea Darclee, legendara soprană a României. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Hariclea Darclee, legendara soprană a României, a murit în sărăcie după o viață în care a avut un succes răsunător. A fost considerată cea mai mare cântăreață de operă din lume timp de 25 de ani.

Cum a murit Hariclea Darclee, legendara soprană a României

Hariclea Darclee s-a bucurat de succes și de apreciere de-a lungul carierei muzicale.

Celebra soprană s-a născut pe 10 iunie 1860 la Brăila și a început să aibă succes internațional încă de când se afla în România. Adevăratul său nume la naștere a fost Hariclea Haricli, după cel al tatălui.

ADVERTISEMENT

A fost pasionată de muzică încă din copilărie, astfel că a studiat pianul și a luat lecții de canto la pensionul Lobkovitz din Viena. Și-a aprofundat studiile muzicale la Conservatorul din Paris. A debutat pe scenă în orașul natal, într-un recital canto, în 1881.

A debutat în 1888, pe scena Operei Mari din Paris, acolo unde a interpretat rolul Margaretei din Faust de Charles Gounod. S-a căsătorit apoi cu locotenentul Iorgu Hartulary și a adoptat numele de scenă Hariclea Hartulary Darclee.

ADVERTISEMENT

După debut, artista a ajuns în scurt timp pe culmile succesului. Hariclea Darclee a ajuns la Scala din Milano, iar în 1890 a jucat pentru prima dată pe scena marii opere. În total, a urcat de 116 ori pe scena Teatrului Scala.

După ce s-a retras de pe scenă, în 1918, Hariclea Darclee a revenit în România, în 1936. Artista avea de gând să pună bazele unei școli românești de canto sau să obțină un post la Conservator pentru a putea preda canto.

ADVERTISEMENT

Din păcate, renumita soprană nu a primit niciun sprijin din partea statului român, așa că demersurile sale nu au avut succes.

Hariclea Darclee s-a stins din viață pe 12 ianuarie 1939, la vârsta de 78 de ani, în România. Soprana era foarte săracă în ultimii ani de viață, întrucât viile din care îşi câştiga existenţa în ultimii ani fuseseră distruse de grindină, iar ea, măcinată de o boală gravă, nu a avut posibilitatea să restaureze podgoriile.  Costurile de înmormântare au fost suportate de Ambasada Italiei la București.

ADVERTISEMENT

Puccini a compus o arie special pentru soprana Hariclea Darclee

Datorită vocii sale, artista și-a câștigat numele de “privighetoarea Carpaţilor” sau “măiastra pasăre de basm”.

Perioada de glorie a renumitei soprane a durat din 1893 până în 1910. În acest timp, cântăreața a cântat pe marile scene din Paris, Florența, Roma, Berlin, Lisabona, Monte Carlo, Buenos Aires și New York.

A fost cântăreața preferată a compozitorilor Puccini și Verdi. Acesta din urmă a asistat la spectacolul de la Scala din Milano în 1890 și a fost uimit de vocea sa.

Compozitorul i-a dat artistei rolul Violetta Valéry din La Traviata. Mai mult, la debutul în acest rol, Verdi i-a oferit sopranei o fotografie cu dedicația “.. alla mia bellissima e bravissima Violetta – Hariclea Darclée. (n.r. …pentru frumoasa și talentata mea Violetta).”

Puccini a fost impresionat de talentul româncei, așa că i-a dedicat acesteia opera “Tosca”, cerându-i să interpreteze rolul principal.

Artista a pus o condiție, și anume ca partitura să fie completată cu o arie în plus, pentru soprană. Celebrul compozitor s-a conformat cererii cântăreței și a compus special o arie pentru Hariclea Darclee.

În acest fel a luat naștere renumita arie “Vissi d’arte, vissi d’amore”. Premiera operei Tosca a avut loc la 14 ianuarie 1900, la Teatro Constanzi din Roma, iar Hariclea Darclee a avut rolul principal.

Ultimul spectacol al artistei a avut loc la Teatrul Pergola din Florența, în mai 1918, înainte ca artista să se retragă. Hariclea Darclee a fost premiată cu medalia “Bene merenti” de către regele Carol I.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sediul care găzduia fonoteca italiană a fost atacat. Astfel, și imprimările cu vocea sopranei au fost distruse.

ADVERTISEMENT
Tags: