Life

Cum a murit primarul de legendă al Bucureştiului. Pache Protopopescu s-a stins la doar 48 de ani

Emanoil Pache Protopopescu a fost unul dintre primarii remarcabili ai Bucureștiului. Cum s-a stins din viață la doar 48 de ani.
17.10.2022 | 14:45
Cum a murit primarul de legenda al Bucurestiului Pache Protopopescu sa stins la doar 48 de ani
Cum a murit Pache Protopopescu. Sursa foto: Wikipedia, facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Emanoil Pache Protopopescu sau Pache Protopopescu a fost primar al Capitalei între anii 1888 și 1891. A fost unul dintre edilii demni de laude, deoarece, în doar trei ani, a făcut cele mai notabile schimbări în București.

Pache Protopopescu, edilul cu realizări importante în Capitală

Datorită realizărilor sale, în prezent, în Capitală, Pache Protopopescu are un bulevard care-i poartă numele. Moartea sa a lăsat un gust amar în sufletul celor care l-au admirat, mai ales că a pierit la o vârstă fragedă, 48 de ani.

ADVERTISEMENT

Până să ajungă edil general, Pache Protopopescu a terminat Facultatea de Drept, iar apoi studiile și le-a continuat la Paris. Aici a urmat un program de doctorat și a obținut o diplomă, în 1870.

După doctorat, Pache Protopopescu a fost prefect al poliției, avocat, profesor la școala de comerț și deputat din partea liberalilor. Potrivit istoricului Dan Fălcan, el a reușit să ocupe fotoliul de la Primăria Capitalei fiind desemnat de Consiliul Municipal, printr-un decret regal, așa cum prevedeau regulile specifice vremii.

ADVERTISEMENT

În doar trei ani, Pache Protopopescu a reușit să-și ducă la bun sfârșit promisiunile și proiectele, spre deosebire de edilii pe care i-a avut Bucureștiul în ultimii ani.

Unele dintre cele mai importante realizări ale lui Pache Protopopescu sunt: a introdus telefonul public, a extins iluminatul electric până în Piața Teatrului Național, a construit primele trotuare și noi artere de circulație.

ADVERTISEMENT

Totodată, fostul primar a trasat axa Bucureștiului de la est la vest, din Piața Operei, Sf. Elefterie și până la Mihai Bravu.

”După ce  Em. Protopopescu Pake a deschis noul bulevard care lega cartierul Cotroceni cu mahalaua Oborului, s-a pus problema iluminării lui după noile cerinţe, dar pentru că nu se putea altfel la acea dată, s-a hotărât scoaterea lămplilor electrice din grădina Cişmigiu «care nu avea nevoie de lumină pe timpul iernii şi instalarea lor pe bulevard, între actuala piaţă Sf. Elefterie şi Calea Moşilor»”, potrivit istoricului George Potra, notează Adevărul 

ADVERTISEMENT

Boala cruntă care l-a răpus pe Pache Protopopescu

Pache Protopopescu a fost răpus de piatră la ficat. Boala a fost una într-un stadiu avansat, deoarece i-a cauzat puroi edilului și nu i s-a mai putut salva viața. Mormântul său se află la Cimitirul Bellu din Capitală.

De altfel, casa în care el a locuit a fost cumpărată de investitori români, mai exact, de către Cristina Bâtlan și fostul soț al acesteia.

ADVERTISEMENT