News

Cum a oprit un puşti de doar 15 ani coloana armatei ruse care mergea spre Kiev. “Este un adevărat erou al Ucrainei”

Un pilot de drone, în vârstă de doar 15 ani, a ajutat armata ucraineană să localizeze coloana armatei ruse care se îndrepta spre Kiev dinspre vest la sfârșitul lunii februarie.
07.06.2022 | 13:16
Cum a oprit un pusti de doar 15 ani coloana armatei ruse care mergea spre Kiev Este un adevarat erou al Ucrainei
Andrii Pokrasa era singurul din zonă care avea o dronă funcțională Foto: arhiva personală, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Adolescentul și-a lansat drona de pe un câmp din apropierea casei și a găsit convoiul rusesc. Artileria ucraineană l-a distrus, iar pilotul de drone, care are doar 15 ani, a fost salutat discret ca erou.

Adolescentul de 15 ani care a salvat Kievul

Andrii Pokrasa a recunoscut, într-un interviu pentru Global News, că el este cel care a ajutat la oprirea invaziei rusești de la Kiev. Faptul a fost confirmat de părinții săi, de șeful Federației Ucrainene a proprietarilor de drone și de un comandant al secției de recunoaștere fără pilot al forțelor armate.

ADVERTISEMENT

„El era singurul care avea experiență cu dronele în acea regiune”, a explicat comandantul, Yurii Kasianov. „Este un adevărat erou, un erou al Ucrainei.”

Pokrasa a spus că experiența a fost „foarte, foarte înfricoșătoare”, dar nu a vrut ca soldații ruși să invadeze orașul. Băiatul a mai spus că forțele de apărare civilă au apelat la el pentru că aveau nevoie de coordonatele GPS ale coloanei ruse.

ADVERTISEMENT

„Ne-au oferit informații unde ar putea fi aproximativ coloana rusă. Scopul nostru a fost să găsim coordonatele exacte și să le furnizăm soldaților”, a spus Pokrasa. „A fost una dintre cele mai mari coloane care se deplasa pe drumul Jitomirului și am reușit să o găsim pentru că unul dintre camioane și-a aprins luminile mult timp.”

Tatăl său a transmis detaliile unei unități de apărare teritorială folosind o aplicație de social media, iar forța de invazie rusă a fost oprită lângă Berezivka, la aproximativ 40 de kilometri vest de Kiev.

ADVERTISEMENT

„Le-am dat coordonatele și fotografiile, iar după aceea au vizat locația”, a spus adolescentul.

Global News nu a publicat numele orașului unde locuiește Pokrasa din motive de securitate.

Dronele civililor, instrument crucial în război

Dronele civililor au devenit un instrument crucial în războiul din Ucraina. Sute de operatori civili de drone au documentat totul, de la mișcările trupelor rusești până la dovezi ale crimelor de război.

ADVERTISEMENT

Imaginile lor sunt postate online sau partajate cu autoritățile ucrainene, lăsând forțele de invazie rusă fără niciun loc unde să se ascundă, totul datorită tehnologiei comerciale pe care chiar și copiii o pot opera.

„Este o schimbare a regulilor jocului pentru război”, a spus Taras Troiak, un fost comerciant cu amănuntul de drone, care conduce Federația Proprietarilor de Drone din Ucraina.

În urma invaziei din 24 februarie ordonată de președintele Vladimir Putin, Troiak a lansat un grup pe Facebook pentru a încuraja operatorii civili de drone să localizeze forțele ruse în apropiere de Kiev și să informeze armata.

De atunci, aproximativ 1.000 de operatori civili s-au alăturat efortului, iar dronele au sosit de la susținători din Europa și America de Nord, a spus el.

„Dacă nu am avea astfel de operatori și drone care să poată ajuta armata ucraineană, cred că Kievul ar fi putut fi deja ocupat de forțele ruse”, a spus Troiak.

Au fost implicați și tineri, a adăugat el, povestind cum Pokrasa a detectat o coloană rusă care trecuse granița din Belarus și se afla pe autostrada dintre Jitomir și Kiev. „Acest copil a trimis coordonatele GPS și rușii, după aceasta, au murit”, a spus el în timpul unui interviu la biroul său din Kiev.

Eroul care a salvat Kievul, un adolescent tipic

În ciuda rolului său în respingerea invaziei, Pokrasa pare un adolescent tipic, scriu jurnaliștii de la Global News. În curtea lui erau un skateboard și o trambulină, iar o bicicletă îl aștepta pe veranda din față.

Fiindu-i frică de înălțimi, Andrii a văzut un videoclip de pe YouTube cu imagini filmate cu drone deasupra Kievului și a devenit captivat să privească lumea de sus, a povestit el.

Folosind banii pe care el și tatăl său i-au făcut cumpărând și vânzând criptomonede, adolescentul și-a cumpărat prima mini-dronă vara trecută și a început să o piloteze în fiecare zi, deși odată ce a început școala, nu a mai putut petrece atât de mult timp cu ea.

Când au venit rușii, el a rămas inițial acasă cu familia. Dar la câteva zile de la începutul războiului i s-a cerut să ajute, deoarece era singura persoană din regiune cu o dronă funcțională.

Pentru că vecinii săi se temeau că vor deveni ținte din cauza dronei, Andrii Pokrasa a dus-o pe un câmp din apropiere împreună cu tatăl său după lăsarea întunericului. În cele din urmă, a zărit farurile coloanei în mișcare care au dat de gol convoiul rusesc.

„Era la doi kilometri de noi”, a spus el.

Are sentimente amestecate cu privire la soldații ruși care au fost uciși ca urmare a atacului asupra convoiului. „În primul rând am fost atât de fericit, dar erau și oameni acolo. Erau ocupanți, dar totuși erau oameni”, a spus el.

Tânărul a continuat să ajute armata ucraineană

Folosind o dronă cu o rază de acțiune mai mare, furnizată de forțele ucrainene, Pokrasa a continuat să ajute la identificarea mișcărilor militare rusești.

„Am încercat să îi protejez cât mai mult posibil”, a spus Kasjanov despre Pokrasa și tatăl său. „L-am întrebat pe Andrii ‘Nu ți-e frică?’ Iar el mi-a răspuns: ‘Da, mi-e frică, dar nu pot să fac altfel’.”

Comandantul a spus că mulți tineri, prea tineri pentru a se alătura forțelor armate, au contribuit nu numai cu drone, ci și prin transmiterea informațiilor colectate urmărind trupele ruse din casele și vehiculele lor.

Mama lui Pokrasa, Irina, a spus că a fost îngrijorată când soțul ei a început să-și scoată fiul afară noaptea să caute soldați ruși „dar nici ei nu mi-au spus multe lucruri”.

În cele din urmă, ea l-a dus în Polonia pentru a termina clasa a noua, deși băiatul a spus că vrea să rămână în Ucraina și să continue să ajute. Ea a spus că este mândră de fiul ei, despre care simte că este destinat unei cariere de antreprenor, dar trebuie să dedice mai mult timp studiilor sale.

Pokrasa a recunoscut că unii dintre prietenii săi au fost impresionați, iar alții nu, când au auzit despre cum a înfruntat una dintre cele mai puternice armate din lume cu drona sa. „Nu sunt chiar cea mai puternică armată”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT