News

Cum a păcălit Ucraina armata rusă cu sisteme HIMARS din lemn. Moscova a irosit rachete Kalibr pe ținte inutile

Războiul din Ucraina se poartă pe mai multe fronturi, inclusiv pe cel al inducerii în eroare al inamicului prin folosirea de momeli. Ucraina a folosit sisteme false HIMARS, făcute din lemn.
31.08.2022 | 10:53
Cum a pacalit Ucraina armata rusa cu sisteme HIMARS din lemn Moscova a irosit rachete Kalibr pe tinte inutile
Sistem american HIMARS. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit The Washington Post, Ucraina a folosit sisteme HIMARS false pe front, realizate din lemn, tocmai pentru a-i determina pe ruși să lanseze rachete scumpe, de milioane de euro, împotriva unor ținte inutile.

Ucraina a păcălit Rusia cu sisteme de lemn HIMARS

HIMARS este arma de care rușii se tem cel mai mult, pentru că produce pagube semnificative departe de linia frontului. În acest context, mesajele optimiste preluate de propaganda din Rusia care arată că ”încă un sistem HIMARS a fost distrus” ar putea fi o simplă capcană în care rușii au căzut.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, rușii au fost bătuți cu propria lor armă, cea a momelilor plasate pe front. Rușii folosesc la rândul lor diverse sisteme S-300 false, care sunt de fapt baloane, menite să inducă în eroare adversarul. O metodă folosită și de aliați în Al Doilea Război Mondial, pe diverse fronturi.

Cu toate acestea, rușii au căzut în capcană și au lansat numeroase rachete Kalibr, care valorează milioane de euro, împotriva unor ținte false, practic niște sisteme HIMARS din lemn. Conform sursei citate, momelile arată identic cu un sistem HIMARS atunci când sunt localizate de dronele rusești.

ADVERTISEMENT

”Când dronele văd bateria de rachete, este ca o țintă VIP”, a declarat o sursă pentru Washington Post. În doar câteva zile rușii au lansat 10 rachete Kalibr asupra unor ținte false, după care s-au lăudat în presa din Rusia că au mai doborât un sistem HIMARS.

Văzând succesul acestui tip de momeală, ucrainenii au împânzit frontul cu ele, astfel că rușii nu știu niciodată când pot distruge un sistem HIMARS autentic. Ucraina nu este la prima ispravă de acest gen, militarii Kievului reușind să adapteze numeroase arme și să atace poziții inclusiv în Crimeea, sau în Marea Neagră, când a fost scufundat celebrul vas Moksva.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, Ucraina reușește să arunce în aer linii feroviare și electrice ale Rusiei, precum și depozite de arme rusești. Asasinatele unor colaboratori loiali Moscovei sunt, de asemenea, la ordinea zilei în zonele ocupate de ruși.

Un oficial al Pentagonului ironiza declarațiile Rusiei din urmă cu mai multe săptămâni. Moscova susținea că a distrus șase sisteme HIMARS, însă acum e clar că multe dintre acestea, dacă nu toate, erau doar momeli din lemn.

ADVERTISEMENT

Ei au susținut că au distrus mai multe sisteme HIMARS decât am trimis noi în Ucraina”, a glumit oficialul de la Pentagon, potrivit sursei citate. Coform datelor oficiale, confirmate din surse independente, sistemele HIMARS au lovit sute de ținte rusești în ultima perioadă, de la adăpostul distanței de lansare a rachetelor.

În total, Ucraina a primit 16 sisteme HIMARS din partea SUA, deși a anunțat că ar avea nevoie de 100 pentru a pune capăt războiului. Este imposibil de evaluate câte din aceste sisteme mai sunt funcționale și nu au fost distruse de Rusia, însă momelile din lemn îngreunează, cu siguranță, munca soldaților ruși.

”Dacă rușii cred că au lovit un HIMARS, vor spune că au lovit un HIMARS”, a explicat George Barros, cercetător militar la Institutul pentru Studiul Războiului. ”O rachetă Kalibr lansată asupra unei ținte false HIMARS pe un câmp este o rachetă care nu poate fi folosită împotriva unui oraș ucrainean”, a punctat și Rob Lee, analist militar.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Cum a învățat-o Gigi Becali pe Alexandra Becali să facă milioane.
Cum a învățat-o Gigi Becali pe Alexandra Becali să facă milioane. "Regula numărul 1"
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Șocul de care a avut parte un străin la scurt timp după ce...
Șocul de care a avut parte un străin la scurt timp după ce a ajuns în București: „E infernal aici!”. Ce a observat
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
Cum se vor calcula pensiile în funcție de noua lege. Puncte bonus pentru...
Cum se vor calcula pensiile în funcție de noua lege. Puncte bonus pentru anii de vechime, orele suplimentare sau prime
Becali simte cum îi fuge pământul de sub picioare: patronul FCSB asistă la...
Becali simte cum îi fuge pământul de sub picioare: patronul FCSB asistă la un scenariu de coșmar ANALIZĂ
Oamenii de afaceri recunosc că au greşit oferind salarii prea mici românilor care...
Oamenii de afaceri recunosc că au greşit oferind salarii prea mici românilor care au ales să plece la muncă în străinătate
Cine sunt românii care vor primi pensie mai mică după recalculare? Șeful Casei...
Cine sunt românii care vor primi pensie mai mică după recalculare? Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul
Salarii de necrezut la supermarketuri. Care e programul și la cât ajung veniturile
Salarii de necrezut la supermarketuri. Care e programul și la cât ajung veniturile
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Andreea Mantea a întrerupt tratamentul pentru boala cumplită de care suferă de mai...
Andreea Mantea a întrerupt tratamentul pentru boala cumplită de care suferă de mai mulţi ani. Lua 10 pastile pe zi și s-a săturat. ''Cred în divinitate!''
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni...
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni mai atractivă”
Cu ce trebuie să stropești ceapa, pentru a scăpa de viermi și insecte....
Cu ce trebuie să stropești ceapa, pentru a scăpa de viermi și insecte. Vei avea o recoltă bogată ca a grădinarilor pricepuți