Potrivit The Washington Post, Ucraina a folosit sisteme HIMARS false pe front, realizate din lemn, tocmai pentru a-i determina pe ruși să lanseze rachete scumpe, de milioane de euro, împotriva unor ținte inutile.
HIMARS este arma de care rușii se tem cel mai mult, pentru că produce pagube semnificative departe de linia frontului. În acest context, mesajele optimiste preluate de propaganda din Rusia care arată că ”încă un sistem HIMARS a fost distrus” ar putea fi o simplă capcană în care rușii au căzut.
Paradoxal, rușii au fost bătuți cu propria lor armă, cea a momelilor plasate pe front. Rușii folosesc la rândul lor diverse sisteme S-300 false, care sunt de fapt baloane, menite să inducă în eroare adversarul. O metodă folosită și de aliați în Al Doilea Război Mondial, pe diverse fronturi.
Cu toate acestea, rușii au căzut în capcană și au lansat numeroase rachete Kalibr, care valorează milioane de euro, împotriva unor ținte false, practic niște sisteme HIMARS din lemn. Conform sursei citate, momelile arată identic cu un sistem HIMARS atunci când sunt localizate de dronele rusești.
”Când dronele văd bateria de rachete, este ca o țintă VIP”, a declarat o sursă pentru Washington Post. În doar câteva zile rușii au lansat 10 rachete Kalibr asupra unor ținte false, după care s-au lăudat în presa din Rusia că au mai doborât un sistem HIMARS.
Văzând succesul acestui tip de momeală, ucrainenii au împânzit frontul cu ele, astfel că rușii nu știu niciodată când pot distruge un sistem HIMARS autentic. Ucraina nu este la prima ispravă de acest gen, militarii Kievului reușind să adapteze numeroase arme și să atace poziții inclusiv în Crimeea, sau în Marea Neagră, când a fost scufundat celebrul vas Moksva.
În ultimele săptămâni, Ucraina reușește să arunce în aer linii feroviare și electrice ale Rusiei, precum și depozite de arme rusești. Asasinatele unor colaboratori loiali Moscovei sunt, de asemenea, la ordinea zilei în zonele ocupate de ruși.
Un oficial al Pentagonului ironiza declarațiile Rusiei din urmă cu mai multe săptămâni. Moscova susținea că a distrus șase sisteme HIMARS, însă acum e clar că multe dintre acestea, dacă nu toate, erau doar momeli din lemn.
”Ei au susținut că au distrus mai multe sisteme HIMARS decât am trimis noi în Ucraina”, a glumit oficialul de la Pentagon, potrivit sursei citate. Coform datelor oficiale, confirmate din surse independente, sistemele HIMARS au lovit sute de ținte rusești în ultima perioadă, de la adăpostul distanței de lansare a rachetelor.
În total, Ucraina a primit 16 sisteme HIMARS din partea SUA, deși a anunțat că ar avea nevoie de 100 pentru a pune capăt războiului. Este imposibil de evaluate câte din aceste sisteme mai sunt funcționale și nu au fost distruse de Rusia, însă momelile din lemn îngreunează, cu siguranță, munca soldaților ruși.
”Dacă rușii cred că au lovit un HIMARS, vor spune că au lovit un HIMARS”, a explicat George Barros, cercetător militar la Institutul pentru Studiul Războiului. ”O rachetă Kalibr lansată asupra unei ținte false HIMARS pe un câmp este o rachetă care nu poate fi folosită împotriva unui oraș ucrainean”, a punctat și Rob Lee, analist militar.