Video. Cum a petrecut Nicolae Ceaușescu ultima Zi Națională din viață!

Georgiana Dicu   
în HotNews
01/12/2020, 01:00
Video. Cum a petrecut Nicolae Ceaușescu ultima Zi Națională din viață!
23 august 1989 Foto: Captura TVR

Ziua de 23 august, ziua națională din perioada comunismului, era un prilej de mare sărbătoare, momentul fiind marcat printr-o serie de activităţi în cinstea cuplului Ceauşescu şi a partidului unic.

Fastuosul eveniment nu a mai fost organizat în locațiile tradiționale, precum Piața Aviatorilor sau Stadionul 23 August (Lia Manoliu), ci, în premieră, pe Știrbei Vodă, în fața viitoarei Case Radio.

Ceaușescu a vrut să marcheze 45 de ani de la victoria Revoluției de eliberare socială și națională, antifascistă și antiimperialistă de la balconul clădirii care ar fi trebuit să fie sora mai mică a Casei Poporului.

Ceaușescu știa că imobilul este aproape gata

Nicolae Ceaușescu a vrut sa participe la ceremoniile de 23 August 1989, a 45-a aniversare a “revoluției de elibe­rare socială și națională, antifascistă și antiimpe­rialistă” de la tribuna Muzeului de pe Știrbei Vodă, pentru ca el știa că imobilul e aproape gata. Așa scria în planuri și așa i se spusese. Prin urmare, pentru a-și salva pielea, cei responsabili au dispus îmbrăcarea structurii într-un fel de “giulgiuri” și prelate, astfel încat “Tovarășu” să nu se prindă de stadiul lucrărilor. Iar în fața clădirii a fost amenajată o tribună, scrie Antena 1.

“Grandioasa demonstrație a oamenilor muncii” a început cu intonarea Imnului de Stat al RSR, apoi au defilat unitățile militare, gărzile patriotice, pionierii, Crucea Roșie și sportivii, iar totul s-a încheiat cu imnul Frontului Democrației și Unității Socialiste (FDUS) – “E scris pe tricolor Unire”.

Cineastul Pantelie Tuțuleasa, fost operator de film al familiei Ceaușescu, relatează pentru evz.ro, că în 1989 fost o sărbătorire atipică și destul de stranie. Festivitatea s-a dovedit a fi vizibil obositoare pentru cuplul Ceaușescu „și mai scurtă decât altădată”, după cum subliniază Tuțuleasa. „A fost un 23 August ciudat. Elena Ceaușescu părea foarte obosită, el părea fără chef și nu a mai avut o cuvântare atât de lungă, parcă nici ovațiile nu au mai avut amploarea celor de altădată. Pot spune că, la acel 23 August din 89, el a avut pentru ultima oară rolul principal, la ultima paradă dedicată oamenilor muncii”.

Potrivit lui Tuțuleasa, „Era cu Gorbaciov în coastă. Gorbaciov îi luase cheful. În iulie 89, Gorbaciov efectuase o vizită oficială în România și îl bătuse iar la cap pe Ceaușescu cu Perestroika. Lui Ceaușescu nu îi convenea deloc. Se pare că a fost o întrevedere furtunoasă, conform unor zvonuri venite dinspre serviciul de pază. „De teama lui Gorbaciov, în acel an îmi aduc aminte că s-a mai renunțat oarecum la cultul personalității. Oamenii care răspundeau de propagandă primiseră ordine precise de la Ceaușescu să o lase mai ușor cu ce se știe! Să nu se mai vorbească atât despre meritele sale!”.

Comandantul suprem se adresează Armatei: soldaților, gradaților, subofițerilor, maiștrilor militari, ofițerilor și generalilor, printr-un Ordin de zi, le spune că aniversarea are loc într-un moment în care „întregul nostru popor, strâns unit în jurul PCR (…) desfășoară o intensă activitate pentru înfăptuirea planurilor și programelor de dezvoltare economico-socială a patriei”. Le cere ostașilor care „participă activ la marea operă de edificare socialistă a țării” să continue și să-și dezvolte „bogatele sale tradiții” să-și perfecționeze pregătirea militară și politică, armata fiind „apreciată și cinstită azi de întregul popor ca o armată profund devotată cauzei socialismului, progresului și înfloririi patriei, fiind gata să-și îndeplinească în orice împrejurare misiunea sa fundamentală – de a apăra cuceririle supreme ale națiunii, independența, suveranitatea și integritatea României.” Ceaușescu mai spune că este un apărător al păcii dar, în conjunctura internațională, „partidul și statul vor acorda și în viitor toată atenția întăririi capacității de apărare a țării, bunei pregătiri a forțelor noastre armate și înzestrării lor cu tot ce este necesar pentru îndeplinirea misiunilor încredințate.”

„În cinstea celei de-a 45-a aniversări a revoluției de eliberare socială și națională a patriei ORDON: În ziua de 23 august, la București, se vor trage în semn de salut 21 de salve de artilerie.”

După ce s-a încheiat festivitatea din 23 August 1989, cuplul Ceaușescu s-a retras în liniște la Snagov, unde a fost gazda unui ospăț impresionant.

Magazinele se umpleau, cu o zi înainte de 23 august

Galantarele din magazine și tarabele din piețe se umpleau miraculos cu o zi înainte de marea sărbătoare comunistă. Era unul din motivele pentru care românii așteptau această sărbătoare pentru că în celelalte zile ale anului cumpărau mâncare pe cartelă, cu rația. Se formau cozi uriașe încă din timpul nopții și nu toți apucau să cumpere parizer, salam din soia, pui micuți alintați ”Frații Petreuș”, ”tacâmuri de pui”, cu puțin noroc și măsline, brânză topită, unt sau lămâi.

Cum se termina parada, românii mergeau la mici și bere.

Închide ×