Sport

Cum a pierdut România organizarea turneului preolimpic la handbal! FRH a depus din vară candidatura pentru Sala Polivalentă din Cluj. EXCLUSIV

29.12.2019 | 12:19
Cum a pierdut Romania organizarea turneului preolimpic la handbal FRH a depus din vara candidatura pentru Sala Polivalenta din Cluj EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

România a pierdut organizarea turneului preolimpic după ce Federaţia Internaţională de Handbal a decis ca Muntenegru să fie organizatoarea grupei din care mai fac parte România, Norvegia şi Coreea de Nord. FANATIK a aflat ce demersuri a făcut România pentru a organiza acest turneu care trebuia să se desfăşoare la Cluj. 

Cum a pierdut România organizarea turneului preolimpic la handbal! FRH voia să se joace la Cluj

Încă dinaintea Campionatului Mondial de handbal, România avea şanse uriaşe să fie în turneul preolimpic datorită locului 4 obţinut la Euro 2018. Totul era ca Rusia şi Olanda să încheie în top 7, în condiţiile în care cele două forţe ale lumii au încheiat competiţia pe podium.

ADVERTISEMENT

Grupe turneu preolimpic: 

Turneu 1: Spania (gazdă), Suedia, Senegal, Argentina
Turneu 2: Rusia, Serbia, China, Ungaria (gazdă)
Turneu 3: Norvegia, Muntenegru (gazdă), România, Coreea de Nord

  • Meciurile se dispută între 20-22 martie, primele două clasate din fiecare grupă merg la Jocurile Olimpice

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat că Federaţia Română de Handbal a aplicat încă din vară pentru organizarea turneului preolimpic, în cazul foarte probabil în care ar fi fost în grupe. Imediat după calificarea naţionalei din Muntenegru, federaţia de la Podgorica a anunţat că şi-a depus candidatura pentru a găzdui grupa pentru Jocurile Olimpice.

Dedu, încrezător înainte de anunţarea deciziei: “Consider că întrunim toate condiţiile de a fi gazda acestui turneu”

Câştig de cauză a avut în final Muntenegru, ocupanta locului 5 la Campionatul Mondial din Japonia. IHF a anunţat că turneul preolimpic se va desfăşura la Podgorica, ceea ce este un avantaj semnificativ pentru naţionala lui Per Johansson, care va lupta pe teren propriu pentru unul din primele două locuri.

ADVERTISEMENT

În dosarul depus de România la IHF, FANATIK a aflat că sala aleasă pentru disputarea meciurilor ar fi fost Polivalenta din Cluj, care are o capacitate de aproximativ 8000 de locuri. Chiar dacă FRH a anunţat încă din vară candidatura, nu a avut câştig de cauză.

Preşedintele FRH, Alexandru Dedu, a declarat pentru FANATIK imediat după Campionatul Mondial că România ar fi întrunit toate condiţiile pentru organizarea acestui turneu: “Noi am trimis candidatura pentru a găzdui turneul încă din vară. Consider că întrunim toate condiţiile de a fi gazda acestui turneu”

ADVERTISEMENT

România a reuşit să se califice în grupele principale la Campionatul Mondial din Japonia, însă acolo echipa lui Ryde a avut o prestaţie care a lăsat mult de dorit, cu înfrângeri la scor pe linie: 18-27 cu Rusia, 22-34 cu Suedia şi 20-37 cu Japonia.

Perspectivele nu sunt optimiste nici pentru turneul preolimpic, în condiţiile în care sunt şase minime ca handbalistele de la Corona Braşov să fie eligibile pentru joc după scandalul de dopaj din luna noiembrie.


Programul României la Podgorica în grupele pentru calificarea la Jocurile Olimpice: 

  • 20 martie: România – Coreea de Nord
  • 21 martie: România – Norvegia
  • 22 martie: România – Muntenegru

Astfel, fără Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Eliza Buceschi şi Daria Bucur, suspendate, nucleul naţionalei României va fi la fel ca şi la Campionatul Mondial din Japonia, fiind mai puţin de trei luni până la competiţia care va decide calificatele la JO.

Un nou selecţioner la Podgorica? În ianuarie se decide totul

De altfel, preşedintele Alexandru Dedu a declarat pentru FANATIK că obiectivul următor este omogenizarea echipei: “Ideea este că avem 3 luni de zile în care încercăm să omogenizăm echipa naţională şi acesta trebuie să fie obiectivul nostru pe termen scurt”

Obiectivul selecţionerului Tomas Ryde este calificarea echipei la Jocurile Olimpice. Dar, în luna ianuarie se va întruni o Comisie Tehnică ce va analiza prestaţia României la CM, iar una dintre decizii ar putea fi demiterea suedezului chiar înaintea turneului preolimpic.

Până acum, s-au calificat la Jocurile Olimpice 6 formaţii: Japonia (gazdă), Franţa (Campioana Europeană 2018), Brazilia (Campioană Jocurile Pan Americane 2019), Coreea de Sud (învingătoare în grupa de calificare a Asiei), Angola (învingătoare în grupa de calificare a Africii), Olanda (Campioană Mondială 2019).

  • 10.000 de euro lunar încasează Ryde de la FRH
  • 12 este locul ocupat de România la CM de handbal

 

 

ADVERTISEMENT