Situația locativă a lui Cristian Popescu Piedone a reprezentat obiectul unei contestații a candidaturii sale la Primăria Capitalei, depusă de Valerian Sălăvăstru, un fost subaltern al edilului de la sectorul 5. Contestația a fost respinsă atât de Biroul Electoral Central, cât și de instanță.
La sfârșitul lunii aprilie, Curtea de Apel București a respins ca nefondată acțiunea lui Sălăvăstru ca nefondată, însă judecătorii nu au analizat pe fond, dacă Piedone locuiește în sectorul 4, acolo unde are declarat domiciliul, sau în Bragadiru, Ilfov, la casa soacrei sale.
Reclamantul a susținut că Piedone a solicitat, în dosarele pe care le-a avut, ca actele de procedură să-i fie comunicate la domiciliul din Bragadiru, tot acolo s-a și predat, iar soția lui ar avea acolo ”adresa din cartea de identitate”.
Sălăvăstru a mai susținut că la adresa din Principatele Unite se află o societate comercială care aparține soției sale, acesta atașând fotografii care ar atesta că ”nici măcar nu este un domiciliului în care s-ar putea desfășura efectiv o viață de familie”.
”Candidatul împreună cu familia sa, copii şi soţia, locuiesc în Bragadiru, acolo se deplasează zilnic, în acest sens fiind şi declaraţiile sale de presă, la adresa din Principatele Unite, fiind doar un sediu unde se desfăşoară activitatea un coafor.
De altfel, acolo unde candidatul şi-a declarat locuinţa pentru a participa la aceste alegeri, în Principatele Unite, se desfăşoară activitatea unei societăţi comerciale, un coafor, fiind ataşate planşe foto din care se poate observa că nici măcar nu este un domiciliul în care s-ar putea desfăşura efectiv o viaţă de familie.
Reprezentantul apelantului reclamant învederează că este o prezumţie relativă ce poate fi răsturnată prin probele încuviinţate. Candidatul împreună cu familia sa, copii şi soţia, locuiesc în Bragadiru, acolo se deplasează zilnic, în acest sens fiind şi declaraţiile sale de presă, la adresa din Principatele Unite, fiind doar un sediu unde se desfăşoară activitatea un coafor”, a arătat reclamantul, în cererea adresată instanței.
Acesta a solicitat proba cu înscrisuri, solicitând emiterea unei adrese către Primăria Sectorului 5, pentru a comunica ordinele de deplasare pe ruta către Bragadiru.
Declarația ”incriminată” de fostul director economic este una făcută de Cristian Popescu Piedone în cursul lunii februarie, când edilul a participat la o emisiune de televiziune și a abordat problema sa locativă, în contextul sechestrelor pe care le-a avut în dosarul Colectiv.
”Sunt un simplu chiriaș, este impropriu spus, la copiii mei în casă. Soacra fiind foarte bolnavă stau mai mult pe la ea, care are o casă, în Bragadiru. Fiind foarte bolnavă, nevastă-mea, adică fiica sa, trebuie să aibă grijă de ea, tratament, diabet… Au fost anumite dosare care mi-au zis că Piedone și-a schimbat domiciliul și hai să-l facem să piardă mandatul. Nu, domiciliul meu este în Principatele Unite și acolo va dăinui”, a declarat Piedone în februarie 2024, la B1 TV.
Judecătorii nu au avut de analizat pe fond situația locativă a lui Cristian Popescu Piedone ci doar de stabilit dacă, în cazul acestuia, BEC a încălcat legea electorală atunci când i-a acceptat candidatura. În motivare, magistrații susțin că Biroul Electoral Central nu are atribuții în investigarea unor astfel de situații, mai ales că o astfel de procedură ar lua mult timp și ar periclita actul electoral.
”Rațiunea impunerii pentru candidați a obligației de stabilire a domiciliului pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie aleși prin înscrierea mențiunilor în evidențele publice este aceea că alegerile locale se desfășoară conform unui calendar prestabilit.
Termenele în care biroul local de circumscripție trebuie să soluționeze dosarele de candidatură și ulterior instanțele să se pronunțe asupra contestațiilor formulate sunt unele scurte pentru a asigura celeritatea soluţionării acestor litigii, astfel încât administrarea unui probatoriu complex, în sensul dovedirii unui alt domiciliu potrivit dreptului comun ar genera o stare de incertitudine și ar conduce la perturbarea modalității de derulare a procesului electoral”, se arată în motivarea instanței.
Cristian Popescu Piedone a declarat, după depunerea contestației, că cel care a formulat-o a acționat din răzbunare, după ce comisia de disciplină din cadrul primăriei ”l-a dat afară”.
”Eu locuiesc în sectorul 4, știe toată lumea. În Bragadiru locuiește soacra mea. Domiciliul meu este în sectorul 4. Ea este bolnavă, are 87 de ani și soția are grijă de ea. Și locuiesc mai mult acolo, dar domiciliul este în sector 4. Fac naveta”, a explicat Cristian Popescu Piedone.
Legea electorală spune că primarii, consilierii și președinții consiliilor județene trebuie să aibă domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritorială la care candidează.
Rațiunea acestei reglementări este aceea că persoana care candidează trebuie să facă parte din comunitate și să cunoască suficient de bine problemele acesteia, astfel încât să fie capabil să le rezolve.
Excepție fac alegerile la sectoare, unde candidații pot fi domiciliați în municipiul București, indiferent de sector. De asemenea, legea mai spune că ”domiciliul persoanei fizice este acolo unde aceasta declară că are locuința principală”.
În cazul de față, articolele de presă nu pot fi de natură să demonteze mențiunile înscrise în cartea de identitate a candidatului. În lipsa oricărei probe care să-i susțină afirmația, acțiunea reclamantului a fost respinsă.
”Prin urmare, faptul că Popescu Cristian Piedone s-ar afla temporar la o altă adresă, alta decât cea menționată în actele de identitate, nu poate să producă efecte juridice în ceea ce privește depunerea candidaturii la BECMB, cât timp manifestarea de voință a acestuia în stabilirea domiciliului a fost efectuată în conformitate cu dispozițiile legale.
Având în vedere dispozițiile enumerate, intimatul a învederat instanței în primul rând faptul că prevederile art. 4 din Legea Electorală impune obligativitatea stabilirii domiciliului în circumscripția unității administrativ teritoriale pentru care s-a depus candidatura sunt îndeplinite”, au conchis judecătorii.
În declarația de avere, Cristian Popescu Piedone a declarat un singur imobil, o casă moștenită în București, în suprafață de 73 mp.