News

Cum a pus Franța bețe în roate aderării la UE pentru statele din vestul Balcanilor. Ce trebuie să facă acum Albania și Macedonia de Nord

14.02.2020 | 18:53
Cum a pus Franta bete in roate aderarii la UE pentru statele din vestul Balcanilor Ce trebuie sa faca acum Albania si Macedonia de Nord
ADVERTISEMENT

După necazul Brexit, care a ținut în șah dezvoltarea Uniunii Europene, construcția europeană este nevoită acum să găsească o metodă prin care să facă pasul următor. O metodă sigură, prin care UE poate să aducă o gură de aer proaspăt, este extinderea pentru noi membri. Albania și mai ales Macedonia de Nord sunt în joc de glezne pentru a deveni parteneri în cadrul UE. Cu toate acestea, cele două state balcanice au căzut victime marii table de șah a geopoliticii, după ce Franța a refuzat aderarea celor două țări.

UE nu a deschis procesul de aderare pentru Macedonia de Nord și Albania, în ciuda progreselor vizibile

După valurile de aderare din 2004 și 2007, a devenit tot mai clar că Uniunea Europeană se orientează pentru extindere către Balcanii de Vest. Astfel, țări precum Macedonia de Nord (2005) sau Albania (2009) și-au depus candidatura pentru a deveni state membre UE.

ADVERTISEMENT

După ani de tergiversări, la sfârșitul lui 2019 ar fi trebuit să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană, însă trei țări au refuzat să se deschidă aceste discuții. Este vorba de Franța, Danemarca și Olanda.

Într-o scrisoare a Parlamentului European, instituția și-a arătat dezamăgirea față de refuzul primit de Albania și Macedonia. Europarlamentarii au lăudat în mod special eforturile făcute de albanezi în domeniul juridic, în timp ce ex-iugoslavii au fost lăudați pentru faptul că au rezolvat diferendul cu Grecia, și-au călcat pe orgoliu și au schimbat și numele țării din FYROM – „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, în Republica Macedonia de Nord. Cu toate acestea, guvernele de la Tirana și Skopje au primit o lovitură puternică de la cancelariile occidentale care i-au refuzat.

ADVERTISEMENT

De ce nu i-a vrut Franța și ce reguli noi a cerut pentru aderarea în UE

Potrivit specialiștilor consultați de FANATIK, Franța a refuzat cele două state întrucât nu este de acord ca noi state membre să intre în Uniunea Europeană, până nu se schimbă metodologia.

Astfel, autoritățile franceze au cerut un nou mecanism de aderare care să respecte patru principii: 1. negocieri pe blocuri succesive de probleme, ceea ce înseamnă că nu se vor mai deschide toate capitolele de negocieri deodată, 2. Condiții stricte de evaluare a progresului 3. Beneficii pentru fiecare bloc de probleme rezolvat; astfel, statul candidat va primi tot mai multe fonduri la fiecare bloc de negociere rezolvat și 4. Reversibilitate, adică posibilitatea ca Uniunea Europeană să taie beneficiile dacă statul candidat deraiază de la parcursul stabilit.

ADVERTISEMENT

„Urmează să se facă un târg în care Macedonia de Nord și Albania să fie de acord cu noua metodologie și să se accelereze tot procesul. După ce francezii au cerut aceste măsuri, Comisia a preluat cea mai mare parte din punctul de vedere francez.

Din retorică, și francezii par a fi deschiși către extindere, deci e clar că se încearcă ajungerea la un compromis. Cumva să se reformeze metodologia, iar Albania și Macedonia de Nord să continue procesul de aderare”, a explicat pentru site-ul nostru Liviu Iancu, senior editor la site-ul de specialitate europunkt.

ADVERTISEMENT

Acesta ne-a arătat cum Franța a încercat să își încordeze mușchii, în detrimentul partenerului german: „E clar însă că acum că latura tehnică a procesului va scădea din importanță în dauna laturei politice. Statele europene mari precum Franța sau Germania se vor putea opune mult mai ușor decât până acum avansării procesului de integrare. Francezii nici nu sunt foarte interesați foarte mult de extinderea către Balcani și Est, unde principalele poziții le va ocupa mereu Germania, o zonă tradițională aflată sub influența germană”.

Așadar, nu poate fi stabilit un termen limită pentru a determina când vor fi primite alte state în cadrul Uniunii Europene. Așadar, după Brexit, structura UE va rămâne formată din 27 de state. Asta în cazul în care nu va avea loc vreun alt referendum pentru ieșirea din structurile europene.

  • 5 milioane de locuitori au împreună Macedonia de Nord și Albania, potrivit ultimelor recensăminte
  • 5.000 de dolari este raportul PIB/cap de locuitor în cele două țări
ADVERTISEMENT