Oana Crețu, lidera partidului PSDu, a vrut să candideze la alegerile prezidențiale, dar s-a lovit de un refuz categoric din partea Biroului Electoral Central. Motivul? Aproximativ 800 de pagini din dosarul depus erau complet goale, fără niciun nume sau semnătură.
Partidul condus de Oana Crețu a venit rapid cu o explicație cel puțin surprinzătoare. Reprezentanții PSDU susțin că semnăturile ar fi fost scrise cu o cerneală sensibilă la temperaturi ridicate, iar documentele ar fi fost expuse prea mult timp la căldură. Potrivit acestora, dosarul ar fi fost ținut fie lângă un calorifer, fie în portbagajul unei mașini, iar cerneala s-ar fi evaporat.
Pentru a demonstra că semnăturile nu au fost falsificate, ci doar au dispărut din cauza temperaturii, Oana Crețu le-a cerut membrilor Biroului Electoral Central să bage dosarul în congelator. Ideea era ca, prin răcire, cerneala să reapară și astfel listele să poată fi luate în considerare.
„În urma unor teste, am constatat că temperatura foarte scăzuta face să apară permanent conținutul original al înscrisului pe coala de hârtie, și bănuim că acestea au fost scrise de către susținătorii noștri cu pixuri cu pastă sensibilă la căldură.
Concluzionăm că înscrisurile de pe respectivele 800 de file, conținând 8000 de semnături de susținere, s-au degradat ca urmare a căldurii, fie din cauza depozitării bibliorafturilor lângă un calorifer sau în timpul transportului către BEC, în portbagajul autoturismului. Din fericire înscrisurile de pe respectivele coli pot fi ușor reconstituite permanent la forma originală, fără mijloace tehnice speciale, ci doar prin simpla depozitare a filelor la congelator, pentru câteva ore”, au solicitat membrii formațiunii.
Reprezentanții BEC nu au fost impresionați de această explicație. Ei au precizat că nu intră în atribuțiile lor să verifice astfel de reacții chimice și că fiecare candidat este responsabil să se asigure că documentele depuse sunt complete și valide. Așa că cererea de a pune dosarul în congelator a fost respinsă, iar candidatura Oanei Crețu a rămas invalidă.
Toate persoanele care au vrut să intre în cursa pentru președinție au avut obligația de a aduna cel puțin 200.000 de semnături și de a le depune la timp la Biroul Electoral Central. Dosarul Oanei Crețu nu a trecut de verificări, iar explicațiile oferite de partid nu au schimbat decizia finală a membrilor BEC.