Curtea de Apel București a trimis la rejudecare unul dintre cele mai vechi dosare aflate pe rolul instanțelor din România. Lupta se dă între dintre Sojuzplodoimport, societate de stat controlată de regimul Putin și Spirits Product International Intellectual Property, companie care face parte din SPI Group, deținută de Yuri Shefler, un miliardar rus de 57 de ani cu o avere estimată la peste 1,5 miliarde euro. În litigiu a fost chemat și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), iar obiectul este reprezentat de dreptul asupra brandului Stolichnaya în România.
Yuri Shefler s-a născut într-o familie de evrei ruși din Oriol, iar în prezent deține cetățenie israeliană și britanică. Shefler este unul dintre puținii oligarhi ruși care s-au opus regimului lui Vladimir Putin, motiv pentru care, în 2024, un tribunal rus l-a desemnat ”extremist” și a dispus confiscarea activelor sale din Rusia. Motivul invocat de autorități ar fi legat de sprijinirea forțelor ucrainene și discreditarea celor ruse.
În realitate, regimul lui Putin îl consideră pe Shefler principalul vinovat pentru ”furtul” câtorva dintre cele mai cunoscute branduri de vodcă rusească. În 1997, Yuri era director al companiei de stat Sojuzplodoimport, iar în cadrul procesului de privatizare, a cumpărat de la guvernul rus câteva zeci de branduri de vodcă, în schimbul sumei de 285.000 de dolari. Cele mai cunoscute dintre acestea, Stolichnaya Russian Vodka și Moskovskaya Russian Vodka, au ajuns în patrimoniul grupului SPI, înființat în Benelux, care a devenit cel mai mare exportator de băuturi alcoolice din lume.
Imediat, Youri Shefler a început să fabrice aceste băuturi în Letonia și să le exporte în întreaga lume, fiind prezentate drept vodcă rusească. Brandurile au fost înregistrate în fiecare stat drept proprietate a grupului SPI.
Situația s-a schimbat după venirea la putere a lui Vladimir Putin, care a decis naționalizarea celor mai importante branduri de vodcă rusească din lume. Yuri Shefler a refuzat să se supună deciziei, iar în 2002, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare. Partea rusă susține că acesta a amenințat un oficial guvernamental, în contextul disputelor legate de drepturile asupra mării de vodcă Stolichnaya.
Până la urmă, rușii s-au văzut nevoiți să înceapă demersurile pe cale legală. Ei au deschis procese împotriva Spi Group în 130 de state. În unele țări, precum Olanda sau Belgia, Rusia a câștigat drepturile asupra mărcii, în timp ce în altele, SPI a rămas proprietarul legal.
În 2022, Yuri Shefler a rebranduit vodca Stolichnaya în semn de protest față de declanșarea războiului din Ucraina. Astfel, Stolichnaya a devenit Stoli, dar însemnele de pe etichetă au rămas identice.
În prezent, în țara noastră se comercializează atât Stolichnaya cât și Stoli, iar din punct de vedere legislativ, situația este una extrem de complicată.
Asta pentru că procesul dintre compania rusească de stat și grupul oligarhului a început în 2005 și nu s-a încheiat nici până azi. Rușii susțin că ”un grup controlat de Youri Shefler a intrat fraudulos în posesia mărcilor deținute de societatea de stat care deținea aceste mărci după privatizările care au avut loc și în Uniunea Sovietică, ulterior, Federația Rusă”.
Aceștia încearcă să anuleze înregistrarea mărcilor la OSIM-ul românesc pentru ca SPI Group să nu mai poată comercializa vodca fabricată în Letonia pe teritoriul țării noastre.
”Marca „Stolichnaya Russian Vodka” este o marcă combinată, având în alcătuire desene (monumente istorice şi de artă din Moscova, uşor identificabile), culori şi cuvinte. Cuvintele, din care este alcătuită marca au conferit acesteia o denumire reprezentativă pentru Federaţia Rusă şi poporul acesteia şi indisolubil legate de acestea, fiind alcătuită din: un prim cuvânt, având semnificația de „capitală” „metropolă” şi „de masă” respectiv cuvântul „Stolichnaya”.
Un al doilea cuvânt, derivat din numele ţării (Rusia), respectiv adjectivul „rusesc” („russian”) având semnificația de „caracteristic rușilor” şi, un al treilea cuvânt, „vodka”, percepută ca fiind băutura tradițională a poporului rus şi a cărui origine este cuvântul „vodă” care, în limba rusă, înseamnă „apă”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Practic Sojuzplodoimport încearcă să demonstreze că brandurile de vodcă sunt unele de patrimoniu, care nu pot fi înstrăinate, iar înregistrarea acestora la OSIM a fost făcută în mod fraudulos.
”În plus, trebuie reținută esența cu privire la reaua credinţă şi faptul că SPI este un grup controlat de Yuri Shefler, un miliardar rus care trăiește în Elveția şi care a lucrat în cadrul întreprinderilor de stat care dețineau mărcile Stolichnaya Russian Vodka, Moskovskaya Russian Vodka și multe altele”, se mai arată în cerere.
Litigiul referitor la marca Stolichnaya a fost câștigat pe fond de compania de stat rusă, însă judecătorii de la Curtea de Apel București au schimbat sentința și au retrimis dosarul spre rejudecare, la 20 de ani de la începerea procesului.
Brandul Stolichnaya este considerat cel mai prețios din portofoliul miliardarului Yuri Shefler, care locuiește la Geneva dar are proprietăți în Marea Britanie sau pe Riviera Franceză. Recent, el a plătit 75 de milioane de dolari pentru o casă în Malibu. De asemenea, compania sa Tenute del Mondo a achiziționat, în 2021, partea deținută de Angelina Jolie din domeniul viticol Chateau Miraval din Provence, Franța, devenind coproprietar alături de Brad Pitt.