Sport

Cum a ratat Diego Maradona prezenţa la Campionatul Mondial din 1978! A fost scos din lotul Argentinei fix înaintea turneului final: “Fără explicaţii”

Diego Maradona putea să fie pe teren la Campionatul Mondial din 1978. Fostul mare jucător a fost scos din lot chiar înaintea turneului final.
10.09.2022 | 00:17
Cum a ratat Diego Maradona prezenta la Campionatul Mondial din 1978 A fost scos din lotul Argentinei fix inaintea turneului final Fara explicatii
Cum a ratat Diego Maradona convocarea la Campionatul Mondial din 1978
ADVERTISEMENT

Chiar dacă avea doar 17 ani, în primăvara lui 1978, Diego Maradona era cerut în lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din acea vară. “El Pibe d’Oro” era deja vedeta lui Argentinos Juniors şi debutase în naţionala mare cu un an înainte. Astfel, tânărul fotbalist avea toate şansele să fie pe teren la turneul final.

Diego Maradona s-a antrenat cu naţionala Argentinei pentru Campionatul Mondial din 1978

Argentina a pregătit până în cel mai mic detaliu participarea la Campionatul Mondial din 1978, mai ales pentru că organiza turneul final şi îşi dorea trofeul suprem. Înaintea competiţiei, César Luis Menotti, selecţionerul “Albiceleste”, i-a convocat pe jucătorii care făceau parte din lotul lărgit pentru un cantonament lung.

ADVERTISEMENT

Practic, fotbaliştii se antrenau la naţională de luni şi până joi, iar vineri, sâmbătă şi duminică erau cedaţi echipelor de club. Printre aceştia se număra şi Diego Maradona, care îşi împărţea săptămâna între selecţionată şi Argentinos Juniors. Pentru Menotti, tânărul jucător era doar o variantă de rezervă, în timp ce la club era marea vedetă.

Diego Maradona debutase, în 1977, în naţionala Argentinei, când jucase în trei meciuri amicale. César Luis Menotti îl titularizase o singură dată, într-o partidă cu Paraguay, semn că încă îl considera prea “crud” pentru selecţionată. În plus, un episod petrecut în perioada premergătoare turneului final i-a pecetluit soarta lui Maradona.

ADVERTISEMENT

Cum l-au enervat suporterii pe César Luis Menotti. Diego Maradona a picat la mijloc

Pe 19 aprilie 1978, cu o lună şi jumătate înainte de startul turneului final, Argentina a jucat un meci amical cu Irlanda. Diego Maradona a început partida ca rezervă, iar fanii au început să-i scandeze numele în startul reprizei secunde. Era modul lor prin care îi cereau lui César Luis Menotti să-l introducă pe teren.

Selecţionerul s-a ţinut tare, iar Diego Maradona a fost introdus pe teren abia în finalul meciului. “A intrat când cortina deja cădea”, titra, a doua zi, Clarin. La conferinţa de presă, jurnaliştii argentinieni au început tirul şi toţi întrebau de ce tânărul jucător a primit atât de puţine minute. Răspunsul lui César Luis Menotti a sunat ca o sentinţă.

ADVERTISEMENT

“Maradona va intra când voi crede eu că este momentul potrivit, nu când tribuna o va cere”, avea să spună César Luis Menotti. Era semnalul că Diego Maradona va rata Campionatul Mondial.

Ziua când Diego Maradona a aflat că nu va juca pentru Argentina la Campionatul Mondial din 1978

La o lună de la amicalul cu Irlanda, pe 19 mai 1978, César Luis Menotti şi-a definitivat lotul pentru Campionatul Mondial. Din lista cu 25 de jucători trebuiau să dispară trei nume, iar selecţionerul a luat decizia fără nicio emoţie. Víctor Alfredo Bottaniz, Humberto Rafael Bravo şi Diego Maradona urmau să privească de la TV turneul final.

ADVERTISEMENT

În locul lui Diego Maradona, César Luis Menotti l-a preferat pe Ricardo Villa. Mijlocaşul lui Racing Club a bifat doar două meciuri la turneul final, după ce a intrat în a doua repriză din partidele cu Polonia şi Brazilia, din grupele principale. Argentina câştigat Mondialul din 1978, astfel că neconvocarea lui Diego Maradona a fost iertată, până la urmă, de suporteri.

Două zile mai târziu, pe 21 mai 1978, Diego Maradona a jucat pentru Argentinos Juniors şi a marcat două goluri. Revanşa pentru neconvocare?! La finalul meciului, “El Pibe d’Oro” oferea explicaţii în faţa presei. “Nu a fost nicio revanşă. Domnul Menotti a crezut că eu eram al patrulea decar din echipă şi a trebuit să plec. Îi respect decizia, dar nu o împărtăşesc. M-a durut foarte mult. A fost fără explicaţii, dar nici nu aveam nevoie de ele”, declara Diego Maradona.

Un an mai târziu, în 1979, Diego Maradona a câştigat Campionatul Mondial U20 cu naţionala Argentinei şi a fost declarat cel mai bun jucător al turneului. Marele vis şi l-a împlinit în 1986, când a contribuit decisiv la succesul argentinienilor la turneul final din Mexic. Dar regretul pentru ediţia din 1978 l-a urmărit toată viaţa.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”