News

Cum a ratat România în primă fază un medicament pentru COVID-19 oferit gratuit de Japonia. Orban a aflat despre ofertă din presă

08.04.2020 | 20:09
Cum a ratat Romania in prima faza un medicament pentru COVID19 oferit gratuit de Japonia Orban a aflat despre oferta din presa
ADVERTISEMENT

România a ratat, inițial, un medicament pentru COVID-19, oferit gratuit de Japonia, după ce Guvernul Orban a aflat prea târziu de oferta niponilor.

România a ratat inițial un medicament gratuit pentru COVID-19

Japonia a anunțat că este dispusă să ofere în mod gratuit un medicament pentru COVID-19 pentru primele 20 de țări care își arată interesul față de acest lucru.

ADVERTISEMENT

Medicamentul se numește Favipiravir și s-a dovedit că este eficient în tratamentul împotriva noului coronavirus.

Cu toate acestea, Libertatea scrie că țara noastră nu a făcut la timp demersurile necesare și a ratat astfel ocazia de a beneficia de acest medicament gratuit. Mai mult, se pare că Ludovid Orban a aflat de oferta niponilor după ce a fost contactat de jurnaliști.

ADVERTISEMENT

Astfel, se pare că statele înscrise primele sunt: Indonezia, Myanmar, Albania, Ucraina, Estonia, Cipru, Kosovo, Sanmarino, Georgia, Slovenia, Serbia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Luxemburg, Emiratele Arabe, Iran, Arabia Saudită, Turcia.

Orban a aflat din presă despre oferta Japoniei

„Înțeleg că autoritățile românești au întrebat abia ieri despre posibilitatea de a primi gratis din partea Japoniei acest medicament, cunoscut și sub denumirea de Avigan”, au declarat surse apropiate Ambasadei Japoniei în România, potrivit Libertatea.

ADVERTISEMENT

“Nu știu nimic despre această ofertă. Mă interesez la Ministerul de Externe să văd dacă au făcut demersurile. Japonia nu ne-a transmis nimic”, a declarat iniția Ludovic Orban.

Ulterior, premierul a revenit cu un telefon către Libertatea, anunțând că România va beneficia totuși de acest medicament din Japonia, cu o condiție.

ADVERTISEMENT

„Vom primi și noi acest medicament, condiția pentru a-l primi este să le comunicăm autorităților japoneze rezultatele medicale”, a declarat Orban pentru Libertatea.

Favipiravir este un medicament folosit în tratamentul anti-gripal și a fost trimis de Japonia în 2016 ca ajutor de urgență pentru virusul Ebola.

Și China a beneficiat de acest medicament, iar în luna martie 80 de pacienți cu COVID-19 au participat la un studiu clinic ce a confirmat eficiența medicamentului în tratarea infecțiilor cauzate de noul coronavirus.

Astfel, 35 dintre cei 80 de pacienți au primit un tratament cu Favipiravir, iar restul de 45 au fost incluși într-un grup de control. Rezultatele au arătat că bolanvii tratați cu Favipiravir s-au vindecat mult mai repede de coronavirus decât cei aflați în grupul de control.

ADVERTISEMENT
Tags: