News

Cum a ratat România o afacere de sute de milioane de euro! Ordonanțele militare au blocat totul

04.05.2020 | 13:25
Cum a ratat Romania o afacere de sute de milioane de euro Ordonantele militare au blocat totul
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a ratat România o afacere de sute de milioane de euro din cauza ordonanțelor militare pe care autoritățile le-au dat în ultima perioadă. Mai exact, starea de urgență instituită pe timpul pandemiei COVID-19 a însemnat și o pierdere materială importantă, bani pe care i-am putea trece mult și bine în registru la acest capitol.

Cum a ratat România o afacere de sute de milioane de euro!

Vorbim despre Ordonanța Militară numărul 8, o ordonanță care a blocat exporturile pentru mai multe cereale. Oficial, șeful statului, Klaus Iohannis și guvernul condus de Ludovic Orban au vorbit despre siguranța alimentară a românilor.

ADVERTISEMENT

„Suntem în momentul în care trebuie să luăm măsuri şi pentru securitatea alimentară a românilor.

Ordonanțele militare au blocat totul

Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie (…)

ADVERTISEMENT

(…) biscuiţi, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul panificaţiei, tot ceea ce ţine de zona acesta care se referă la reziduuri inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii”, declara Vela, la sediul MAI, prezentând conţinutul Ordonanţei Militare nr. 8.

Decizia a fost îndelung contestată în țară. Fermierii au strâmbat din nas și au pus tunurile pe Executivul condus de Ludovic Orban. Oamenii au spus că nimeni nu i-a întrebat nimic atunci când s-a luat această măsură și au arătat că în alte țări mediile din agricultură și industria alimentară au fost consultate înainte.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, marii jucători de pe piață consideră că altele erau deciziile corecte în acest moment. „Putem discuta despre o intervenție guvernamentală la nivelul Rezervelor de Stat. Puteam reîmprospăta stocurile de cereale, prin achiziții din piață, nu să interzicem exporturile. Nu vedem sensul”, au spus sindicaliști din agricultură pentru FANATIK.

Culmea, decizia României a fost aspru criticată și de Comisia Europeană, deși produsele noastre se vindeau în continuare în UE. Reprezentanții forului și-au exprimat în termeni duri dezaprobarea faţă de măsura guvernului Orban de a interzice exporturile de produse agricole. Aceștia au transmis că vor analiza impactul pe care această interdicţie îl va avea asupra schimburilor comerciale în interiorul pieţei unice.

ADVERTISEMENT

„Comisia nu dispune de niciun fel de informaţii care să arate că România se confruntă sau se va confrunta în scurt timp cu deficienţe în aprovizionarea de produse agricole destinate consumului uman. Măsurile par să fie disproporţionate”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Mai ales că România era considerat unul dintre cei mai importanţi exportatori comunitari de grâu, porumb şi orz, deservind pieţele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

De altfel, puțină lume știe că România tocmai semnase o înțelegere amplă cu Egiptul pentru câteva mii de tone de făină. Vorbim despre un export considerat ca o testare, care dacă ar fi mers perfect, ne-ar fi adus în pragul unei comenzi de 100.000 de tone.

Și totuși, prin includerea făinii în lista mărfurilor oprite la export, această afacere a căzut, drept pentru care România a ratat o oportunitate uriașă, în condițiile în care, spun cei din agricultură, niciun moment securitatea alimentară a românilor nu ar fi fost pusă în pericol.

Și asta pentru că România deține stocuri suficiente atât de grâu, cât și de făină. Într-un final, sesizând amploarea situației, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, avea să declare, că produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare pentru care a fost interzis exportul pe perioada stării de urgenţă ar putea fi eliminate la începutul acestei săptămâni.

„O să corectăm partea această din ordonanţă (Ordonanţa militară nr.8), putem modifica anexa, dacă efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale şi produse agroalimentare pentru a ne asigura că sunt suficiente stocuri pentru populaţie, dar, repet, interdicţia se referă doar la spaţiul extracomunitar.

O să vedem care este impactul şi o să dăm o altă ordonanţă prin care o să scoatem din listă, eventual, punctul 11, care conţine produse procesate. Săptămânal putem corecta câte ceva, în funcţie de evoluţia stocurilor. Vrem să monitorizăm foarte atent, astfel încât tot ce ne trebuie să rămână în ţară”, a explicat Oros pentru Agerpres.

Doar că, între timp, Rusia și Ucraina s-au așezat deja la masa tratativelor și ar putea sufla României câteva înțelegeri și contracte.

 

ADVERTISEMENT