Sport

Cum a ratat U Craiova prima Supercupă din istorie. Bănia a avut o echipă în finala din 1943, încheiată cu un scor incredibil

FANATIK îți prezintă cum a ratat Universitatea Craiova prima Supercupă din istorie. Oltenii au fost aproape de a ajunge acolo, dar Gloria Bistrița le-a interzis accesul.
09.07.2021 | 17:46
Cum a ratat U Craiova prima Supercupa din istorie Bania a avut o echipa in finala din 1943 incheiata cu un scor incredibil
ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova caută revanșa în duelul cu CFR Cluj din Supercupa României. Oltenii au amintiri dureroase de la cele două trofee câștigate de clujeni pe „Ion Oblemenco”: Supercupa din 2018, dar și trofeul Ligii 1 din sezonul 2019-2020.

După meciurile de la Campionatul European, „Arena Națională” își reintră în drepturi ca fiind un stadion destinat pentru echipele românești. Astfel, sâmbătă, de la ora 20:00, Universitatea Craiova și CFR Cluj dau piept pe cel mai mare stadion din țară, iar acesta va fi deschis pe jumătate.

ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova a fost aproape să ajungă în prima Supercupă din istorie. Oltenii au pierdut finala Cupei României din 1994

Povestea actualei Supercupe a României a început în anul 1994, atunci când Steaua București și Gloria Bistrița s-au întâlnit într-un meci cu trofeul pe masă. Jocul a avut loc pe data de 20 august 1994, iar soarta a fost decisă prin regula „Golului de aur”. Marian Popa a marcat în minutul 108 și a adus fericirea în tabăra „roș-albaștrilor”.

  • Steaua: Stângaciu – Panait (Roșu 68), Doboș, Prodan, Pârvu – I.Stan, Gâlcă, Panduru, Militaru – Lăcătuș, Adi Ilie (M.Popa 83). Antrenor: Dumitru Dumitriu
  • Gloria Bistrița: Câmpeanu – Zegrean, Săsărman, Mironaș, Sevastița – Tararache, Cristea, Răduță, Stancu – Lazăr, Matei. Antrenor: Constantin Cârstea
ADVERTISEMENT

Steaua era campioana României în sezonul 1993-1994, în timp ce Gloria Bistrița era câștigătoarea Cupei României în sezonul amintit. Trofeul Supercupei nu a fost acordat în anii 1996, 1997, 2000, 2004 și 2008 pentru că FRF încă nu decisese ca ocupanta locului secund să poată juca Supercupa României dacă o echipă reușea să facă „eventul”. Regula a fost schimbată în 2010. Din 2016, în caz de egalitate, se trece direct la executarea loviturilor de departajare.

Cupa României din 1993-1994 rămâne unul dintre cele două trofee câștigate de Bistrița în istoria sa. (n.r. – mai are o Cupă a Ligii în 2000). Finala a fost adjudecată în fața Universității Craiova, echipă care se luptă în prezent pentru trofeu.

ADVERTISEMENT

Pe 30 aprilie 1994, bistrițenii treceau la limită de Știința. Gruparea din Bănie era deținătoarea trofeului. Unicul gol al meciului a fost marcat de Nicolae Ilea în minutul 26, astfel că oltenii au ratat șansa să fie actori principali în prima Supercupă a României. După finala pierdută, antrenorul Marian Bondrea a fost „sacrificat”. De remarcat că Universitatea Craiova ocupase locul 2 în campionat, fiind în spatele Stelei.

O echipă din Craiova a fost participantă într-o Supercupă „neoficială”. FC Craiova a pierdut cu un scor incredibil în 1943

FANATIK a prezentat cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Supercupa României. O astfel de competiție ca aceasta s-a mai disputat în România, dar sub alte denumiri. „Cupa Scânteii” este cel mai cunoscut nume, dar în anul 1943 a avut loc o ediție a Cupei „OSR”.

ADVERTISEMENT

Era un fel de Supercupă din zilele noastre. În acel meci s-au duelat FC Craiova, formația care era campioana României, și CFR Turnu Severin, câștigătoarea Cupei României. FANATIK a prezentat povestea echipei FC Craiova, campioana dispărută a Băniei.

Deznodământul partidei a fost tragic pentru campioana FC Craiova. CFR Turnu Severin a spulberat-o cu un scor de 9-1. Jocul s-a disputat la București.

„Este un meci important pentru noi, este primul meci oficial al sezonului, sperăm să aducem prima Supercupă din istoria Craiovei. Am muncit mult în această perioadă, nu numai în stagiul din Austria, fiecare şi-a fixat ca obiectiv să câştigăm trofeul,” a declarat David Lazar înainte de Supercupa României, CFR Cluj – Universitatea Craiova, de sâmbătă, ora 20:00.

  • 2009 a fost anul în care Supercupa a ajuns pentru prima dată în provincie (CFR Cluj)
  • 3 ediții ale Cupei „Scânteii” au fost organizate, dar nu au fost recunoscute oficial: 1958 (Petrolul), 1959 (Dinamo) și 1960 (Progresul Bucureşti)

  • (P) Cota BETANO pentru CFR Cluj – U Craiova. 1,53 este cota pentru „sub 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT