Inundațiile catastrofale care au afectat recent provincia Valencia din Spania, soldate cu pagube umane și materiale devastatoare, s-au reflectat notabil și în mediul online din România.
La impactul major pe care inundațiile din Spania l-au avut în mediul online din România a contribuit și comnunitatea importantă de români din zona Valencia, notează informat.ro. Datele strânse și prelucrate de platforma care analizează conversațiile online în timp real, NewsVibe, în ultima lună au fost înregistrate peste 4.500 de menționări despre sinistrul din zona Valencia, cu un potential impact de aproximativ 92 milioane de vizualizări.
Momentele marcante după inundații, care au avut impact major și mențiuni în mediul online au fost cele legate de discuțiile despre cetățenii români care au fost victime, dar și cele legate de reacțiile sinistraților, inclusiv accese de furie ale mulțimii cărora le-a căzut victimă Regele Felipe al Spaniei și Regina Letizia, monarhii fiind stropiți cu noroi și asupra lor fiind aruncate diferite obiecte, în timp ce aceștia vizitau orașul Paiporta, afectat de viituri.
În ceea ce privește sursele online de relevanță în legătură cu inundațiile din Spania din ultima lună, în topul site-urilor se află stiripesurse.ro, Libertatea, News.ro, având fiecare peste 60 de menționări despre subiectul inundațiilor iberice. În ceea ce privește paginile de Facebook cu peste 60 de mențiuni despre această temă se remarcă surse precum Digi 24. Se remarcă și frecvența menționării subiectului inundațiilor din această țară, nici una nefiind mai mica de 50 de mențiuni, în rândul surselor cele mai relevante din mediul online.
În privința cuvintelor cheie care au fost menționate de sursele web și în postările facebook în aceste articole, s-au remarcat Valencia, Castellon, Spania, cetățeni. În egală măsură s-au remarcat și multe cuvinte cheie legate de comunitatea românească din zona afectată, cum ar fi români, MAE, consulatul României dar și cu trimitere la premierul Marcel Ciolacu. Ceea ce denotă că surse care au fost cele mai relevante au insistat asupra modului în care catastrofa i-a afectat pe cetățenii români din zona Valencia, cu un interes mărit după ce a fost făcută cunoscută existența victimelor.
În postările pe Facebook, cele mai folosite emoji au fost cele care simbolizau emoția, solidaritatea cu victimele inundațiilor, tristețea după aflarea bilanțului victimelor, compasiunea: lacrimi, inimi frânte, mâini strâse în rugăciune. Au fost folosite și simboluri precum RO, cu trimitere la situația românilor din zonele sinistrate.
În privința hashtag-urilor cele mai des folosite în postările pe Facebook în legătură cu inundațiile din Spania, acestea au fost cele cu trimitere la zona afectată, #valencia, dar și la grija pentru români (#romani, #disparuti), în subsdidiar și cu unele cu referire la personaje politice (#elenalasconi).
În privinșța surselor locale cu relevanță mare în menționarea inundațiilor din Spania, se evidențiază cele din județe ca Constanța și Cluj, Iași, Gorj, Dolj, Olt. De remarcat și faptul că peste 30% din toate mențiunile privind inundațiile din Spania au provenit din surse locale, de unde și interesul mare al surselor locale web.
La 29 octombrie, un potop de apă a căzut asupra provinciei Valencia. În trei ore și douăzeci de minute, a plouat mai mult decât în ultimele 21 de luni. 79 de municipalități au fost afectate. De atunci, o Spanie în stare de șoc și-a făcut bilanțul: 223 de morți și 78 de dispăruți, potrivit cifrelor transmise vineri, 8 noiembrie, de ministrul transporturilor. Starea de dezastru natural a fost declarată, iar guvernul spaniol a eliberat 10,6 miliarde de euro, din care o parte este plătită de Uniunea Europeană.