News

Cum a reuşit China să oprească epidemia de coronavirus. Secretul este dezvăluit într-un manual elaborat de medicii chinezi. DOCUMENT

20.03.2020 | 20:44
Cum a reusit China sa opreasca epidemia de coronavirus Secretul este dezvaluit intrun manual elaborat de medicii chinezi DOCUMENT
ADVERTISEMENT

Un grup de medici de la Facultatea de Medicină a Universității din Zhejiang, sub coordonarea profesorului Tingbo Liang, au elaborat un manual pentru tratarea infecțiilor de coronavirus. Lucrarea redă experiența celor 50 de zile petrecute în spitalul în care au tratat 104 pacienți, dintre care 78 în stare critică, fără să apară îmbolnăviri ale personalului, iar toți pacienții au supraviețuit.

Personalul medical, consemnat în spitale

O secțiune vastă a manualului cuprinde măsurile draconice de siguranță impuse personalului pentru a evita infectarea și răspândirea bolii în afara spitalului.

ADVERTISEMENT

Tratatul recomandă o singură intrare în spitale și organizarea acestora pe principiul ”trei zone, două treceri”: o zonă contaminată, o zonă potențial contaminată și o zonă sigură, cu zone de trecere dintr-o parte în alta.

Pacienții care aveau numai febră au fost separați de cei cu febră și simptome respiratorii. Ambele categorii au fost plasate în pavilioane de izolare cu acces strict limitat. Suspecții  au fost puși în camere cu un singur pat și baie proprie, iar cei confirmați în saloane cu paturi la cel puțin 1,2 metri.

ADVERTISEMENT

Personalul trebuie să treacă testele privind măsurile de siguranță pentru a li se permite accesul în aceste pavilioane și pot lucra doar patru ore consecutiv în zona contaminată. Angajații spitalului sunt amplasați în izolare și nu pot părăsi spitalul fără permisiune. Li se asigură o dietă specială pentru creșterea imunității. Sunt testați la încheierea perioadei de activitate în spital și apoi trimiși în izolare 14 zile.

Cadavrele, înmuiate în dezinfectant

Dezinfectarea saloanelor cu clor s-a făcut de cel puțin trei ori pe zi. Clor a fost turnat și în toalete și s-a făcut dezinfectarea oricăror secreții ale pacienților înainte de afi aruncate. Lenjeria infectată a fost spălată separat.

ADVERTISEMENT

VEZI DOCUMENTUL INTEGRAL AICI

Pentru cazurile fatale este recomandată o procedură care exclude cu totul familiile și ceremoniile religioase. Astfel, toate orificiile cadavrelor – gură, nări, urechi, anus – sunt astupate cu vată îmbibată în dezinfectant, corpul este învelit în cearșaf îmbibat în dezinfectant și apoi pus în sac de plastic stropit tot cu dezinfectant apoi dus direct la incinerare.

Pentru diagnosticarea cazurilor, medicii din Zhejiang au recurs la folosirea consultațiilor online și a programării pentru sosirea la spitale, cu indicații speciale stricte pentru ora sosirii, parcare și traseu în spital.

ADVERTISEMENT

Cazurile sunt clasificate în patru categorii: ușoare (fără simptome de pneumonie), moderate (apar la radiografie semne ale penumoniei și simptome pe căile respiratorii), severe (intensificarea fluxului  respirator, scăderea nivelului de oxigen absorbit sau creșterea cu cel puțin 50% a leziunilor pulmonare observate la radiografie) și critice (devine necesare ventilarea mecanică, insuficiență a altor organe).

Medicație folosită pentru HIV și malarie

Tratamentul se face cu antivirale folosite în tratarea HIV/SIDA: lopinavir/ritonavir,  combinat cu arbidol, medicament folosit în China și Rusia pentru tratamentul gripei sezoniere, similar cu Tamiflu. Dacă nu dă rezultate această medicație,  se poate trece la fosfat de clorochină, până acum folosit împotriva malariei, însă nu este recomandată utilizarea la pacienții peste 65 de ani și nici pentru mai mult de șapte zile. Au mai fost utilizate, cu rezultate relativ bune, și antivirale precum faviparivir sau darunavir/cobicistat.

Pentru insuficiență respiratorie s-a recurs la alimentarea cu oxigen și ventilarea mecanică.

În  unele cazuri a fost observat sindromul de citokineză excesivă când multiplicarea excesivă a celulelor albe din sânge duce la manifestări precum dureri musculare, vomă, diaree, accelerarea respirației și bătăilor inimii, convulsii sau halucinații. În aceste situații, medicii chinezi au folosit glucocorticoizi și tratamente de susținere a activității ficatului și rinichilor.

Antibioticele nu au fost folosite decât pentru tratarea infecțiilor colaterale sau pentru prevenirea infecțiilor bacteriene la pacienții în stare critică, ventilați mecanic: carbapeneme, inhibitori de ß-lactamază, linezolid și
vancomicină.

Tulburările psihologice ale pacienților

Pentru perioada de convalescență a celor cu forme grave de COVID-19, s-a recurs la terapia cu plasmă pentru refacerea sistemului imunitar.

Medicii chinezi au observat și tulburări psihologice la mulți pacienți, precum depresie, anxietate și insomnii. Au fost și cazuri de atacuri de panică sau chiar de delir la cei în stare critică, astfel că au fost prescrise antidepresive sau antipsihotice.

Chinezii recomandă și ca cei declarați vindecați să rămână în izolare timp de două săptămâni, în care să poarte măști și ei și membrii familiilor. De asemenea, vor trebui reexaminați după 48 de ore și după o săptămână.

ADVERTISEMENT