News

Cum a reușit Republica Moldova să cumpere gaz ieftin de la ruși. Dezvăluirile unui fost premier

Un fost premier de la Chișinău explică modalitatea prin care Republica Moldova a reușit să cumpere gaz ieftin de la ruși. Recent, statul moldovean și Gazprom au semnat un nou contract.
01.11.2021 | 17:03
Cum a reusit Republica Moldova sa cumpere gaz ieftin de la rusi Dezvaluirile unui fost premier
ADVERTISEMENT

La finele săptămânii trecute, Gazprom a anunțat semnarea unui nou contract pe 5 ani de furnizare a gazului către Republica Moldova. Nu s-au făcut, în primă fază, precizări despre prețul de livrare.

Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu, a venit cu detalii. Acesta a anunțat că prețul pentru 1.000 de metri cubi de gaz va fi de 450 de dolari. Interesant este că aceasta a fost propunerea moldovenilor, acceptată de ruși. De remarcat faptul că acest contract nu prevede nicio condiționare politică.

ADVERTISEMENT

Între timp, Ion Sturza, fostul premier de la Chișinău, s-a pronunțat pe tema negocierilor dintre ruși și statul moldovean. Acesta spune că s-a ajuns la un preț extrem de bun pentru livrarea gazelor naturale și pare un miracol faptul că rușii au acceptat formula venită de la moldoveni.

Republica Moldova, nou contract de furnizare a gazelor din Rusia. Cum s-a obținut un preț avantajos

Noul contract dintre ruși și statul de peste Prut s-a semnat pe 5 ani și a intrat în vigoare azi, luni, 1 noiembrie. Acesta a fost încheiat în condiții reciproc avantajoase.

ADVERTISEMENT

Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, a explicat modul în care autoritățile de la Chișinău au reușit să obțină un preț excelent pentru livrarea gazelor naturale pentru următoarea jumătate de deceniu.

În opinia politicianului, există un singur inconvenient: amânarea implementării Pachetului 3 energetic, care pare o mică problemă în relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să recunoaștem că, pe moment, formula reală de preț la care au ajuns guvernul R. Moldova și „Gazprom” este una foarte bună. Se pare că miracolul s-a produs în ultimul moment, când rușii au lăsat deoparte condițiile dure politice și -culmea! – au acceptat formula de business a moldovenilor. Formulă bine gândită, bănuiesc eu, împreună cu experți europeni.

Un singur inconvenient – amânarea de facto a implementării Pachetului 3 energetic. Adică separarea producției de transport și, respectiv, distribuție. O mică problemă în relațiile noastre cu UE. De ce mică? Păi, până la noi mai sunt nemții cu Nord Stream 2. După ei, și noi repejor…

ADVERTISEMENT

De ce totuși s-a produs miracolul? Aici mă dau și eu cu părerea”, scrie fostul prim-ministru pe Facebook.

Secretele negocierilor dintre Republica Moldova și Gazprom

În aceeași postare din mediul online, fostul șef de Cabinet de la Chișinău explică ”miracolul” prin care țara sa a obținut un preț atât de bun pentru gazele naturale de la ruși.

Sturza susține că oficialii moldoveni au aplicat o metodă extrem de bună contactând toate capitalele apropiate și cerând oferte pentru livrarea gazelor naturale.

Două nume importante, Ursula von der Leyen și Angela Merkel ar fi fost implicate în toată această negociere, susține fostul premier.

”– Moldova a întreprins o ofensivă diplomatică fără precedent. Au fost contactate capitalele Baku, Ankara, București, Viena, Berlin, Varșovia, Budapesta, Bruxelles și, bineînțeles, Moscova.

Partenerii externi au fost foarte receptivi! Las autoritățile diplomatice să vă dea mai multe informații relevante. Un lucru vreau să menționez – Ursula von der Leyen și Angela Merkel au fost implicate. Aici găsim și un răspuns celor care critică curentul de gândire germanofil de la Chișinău – o abordare pragmatica a relațiilor cu Federația Rusă.

– Cazul disputei Moldovei mici și sărace cu gigantul „Gazprom” (a se citi Federația Rusă) a stârnit foarte multă atenție a presei internaționale. Euronews, BBS, FT, Bloomberg… A început să fie o problemă majoră de imagine pentru Federația Rusă ca furnizor serios, imagine și așa mult șifonată de criza gazelor.

– Reprezentanții Moldovei nu au vrut sub nici o formă să accepte discuții pe dimensiunea reglementării rapide a conflictului transnistrean.

– Moldova are astăzi multiple soluții de import de gaz, altele decât din Federația Rusă. Primul și cel mai plauzibil – conducta Iași-Chișinău, operațională și plină cu gaz, capabilă să satisfacă necesitățile malului drept. 

– „Gazprom”-ul înțelege foarte bine că prețurile pe piața spot o vor lua la vale. În primăvara vor fi în jurul 150-200 USD. Ei mereu s-au luptat pentru formule legate de petrol, mult mai constante pentru furnizor.

– Odată conectată la surse alternative, Moldova nu mai revine la „Gazprom”, lucru care nu-i avantajează pe ruși.

– Moldova rămâne un nod de furnizare extrem de important, controlul asupra căruia nu trebuie pierdut”, a mai scris Sturza în online.

ADVERTISEMENT