Naţionala României de handbal feminin a plecat la Campionatul European cu o mulţime de probleme, frământări şi controverse. Iar după valul de retrageri şi scandalul dintre Pera şi Laslo, puţină lume mai avea încredere în “tricolore”, mai ales că rezultatele din amicale erau dezastruoase.
Dar, totuşi, selecţionerul a insistat asupra faptului că Euro 2024 este un moment zero pentru echipa naţională şi la acest turneu final se poate naşte o generaţie care să facă lucruri frumoase în viitor, mai ales că România a făcut deplasarea cu o echipă tânără, cu multe jucătoare aflate la primul turneu final din carieră.
Cehia lui Bend Dahl pornea ca favorită în faţa României. O echipă cu mai multă experienţă şi un tehnician care ştie la perfecţie handbalul românesc, fiind fost antrenor la SCM Râmnicu Vâlcea şi “secund” al naţionalei noastre.
În ciuda unui start de meci de coşmar, “tricolorele” lui Florentin Pera au arătat un puternic spirit de echipă şi au revenit în faţa unui adversar care a avut un portar în zi mare. Novotna a avut un procentaj de reuşită de 44%.
Ratările au fost marea problemă a naţionalei României în prima parte. “Tricolorele” au ratat exasperant din orice poziţie, inclusiv de pe extreme sau pivot. Iar în prima parte cehoaicele au profitat de asta şi s-au desprins la o diferenţă maximă de şase goluri.
Adversarele s-au relaxat în finalul primei părţi când a fost primul moment cheie al meciului. România a apăsat pedala de acceleraţie şi a revenit de la 6-12 la 11-12. O serie excelentă care ne-a băgat înapoi în meci. Chiar dacă cehoaicele au mai dat încă un gol până la pauză, revenirea “tricolorelor” a zdrucinat încrederea adversarelor.
Partea secundă a început sub semnul echilibrului. Cehoaicele au fost mult mai precaute şi chiar dacă ale noastre au avut mai mult iniţiativa, “zidul” Novotna a păstrat avantajul în dreptul echipei lui Dahl.
Un alt element cheie în victoria României a fost Bianca Bazaliu. Interul stânga ne-a adus aminte în acest meci de faptul că a fost una dintre cele mai bune jucătoare ale echipei care a câştigat titlul mondial de junioare, în 2014.
Bianca Bazaliu a fost decisivă în multe momente cheie şi la final a fost cea mai bună marcatoare a României cu nouă goluri marcate din 15 aruncări. La succesul naţionalei a pus serios umărul şi Lorena Ostase. Noul căpitan al naţionalei a marcat de opt ori.
Naţionala României are viitor şi tinerele jucătoare ca Alisia Boiciuc, Oana Borş, Ştefania Stoica sau Alicia Gogîrlă au intrat bine în primul meci de la Euro. Indiferent de faza în care vom ajunge, pentru aceste tinere jucătoare experienţa turneului final poate să reprezinte un salt important.
Alisia Boiciuc a marcat trei goluri şi se anunţă una dintre jucătoarele importante ale României la acest turneu final. În poartă, Pera a început cu Bianca Curmenţ, care a avut un total de 7 parade, din 27 de aruncări.
Chiar dacă procentajul mingilor apărate a fost de 25%, Curmenţ a avut intervenţii în momentele cheie ale meciului. Dincolo de rezultatul foarte bun, naţionala României a câştigat un meci în care a egalat prima dată în minutul 53, la 25-25.
Un spirit combativ remarcabil, cu jucătoare care au crezut până la final în victorie. Cehia nu a excelat în acest meci, însă paradele lui Novotna au păstrat avantajul până spre finalul meciului, când România a reuşit să ridice nivelul, iar Cehia nu a avut răspuns.
În minutul 56, “tricolorele” au fost pentru prima dată în avantaj, iar finalul a fost impecabil gestionat de Pera şi elevele ei. România a avut două goluri avans în ultimul minut, astfel că golul încasat în ultimele secunde ale meciului nu a mai schimbat nimic şi s-a încheiat 29-28.
Victoria împotriva Cehiei ne pune într-o postură excelentă în drumul spre grupele principale. Se califică primele două formaţii ale grupei şi în aceste condiţii România poate visa la primele locuri.
Naţionala condusă de Pera va juca următorul meci duminică, de la ora 19:00, împotriva naţionalei din Muntenegru. Chiar dacă este considerată favorită, naţionala ex-iugoslavă trece şi ea printr-un proces de reconstrucţie şi nimic nu este decis dinainte.
Serbia este considerată cea mai modestă formaţie a grupei astfel că indiferent de rezultatul meciului cu Muntenegru, România porneşte cu prima şansă cu naţionala sârboaicelor, care au venit tot cu o echipă tânără la turneul final. Cu două victorii, naţionala noastră intră în grupele principale.