News

Cum a revoluționat Egiptul sectorul agricol și cultivă salată în mijlocul deșertului! Dependenții de grâul românesc, gata să cucerească lumea. Foto

29.05.2020 | 12:42
Egipteanul se laudă cu producția pe care o are în serele hidroponice. Sursa foto - twitter
ADVERTISEMENT

FANATIK continuă poveștile din agricultură și vă spune cum a revoluționat Egiptul sectorul și cultivă salată în mijlocul deșertului! Aproape incredibil de crezut, dar cât se poate de adevărat. Dependenți de importul de alimente, egiptenii au rescris legile domeniului și au ajuns pe prima pagină a marilor publicații.

Cum a revoluționat Egiptul sectorul agricol și cultivă salată în mijlocul deșertului!

Dacă în România fermierii se plâng că sunt lăsați de izbeliște, situația pare a fi cu totul alta în Egipt. Într-o țară în care natura nu a fost prea darnică, guvernul a înțeles că agricultura reprezintă o problemă. Drept pentru care nu a ezitat o clipă atunci când a fost vorba de stimularea afacerilor mici și mijlocii din domeniu.

ADVERTISEMENT

Concret, fermierii au primit bani grei ca să dezvolte afaceri care să asigure necesarul de alimente pentru întreaga țară. Și asta chiar și în cele mai dure condiții. Principalul client pentru grâul românesc, Egiptul a alocat fonduri cu nemiluita și a gândit programe care să-i convingă pe tineri să construiască, atenție, ferme care utilizează cantități mici de apă raportat la volumul total al producției.

Dependenți de grâul românesc, gata să cucerească lumea

Și nu puțini au fost cei care au acceptat provocarea Executivului de la Cairo. Adel El Shentenawy a riscat alături de câțiva prieteni și a pus bazele unei companii care deține sere hidroponice. A făcut-o tocmai în deșertul care se întinde între Cairo și Alexandria, într-o zonă în care agricultura părea mai degrabă un domeniu care ținea de science fiction.

ADVERTISEMENT

A mizat pe cultivarea salatei, doar că ideea este total diferită. Compania a dezvoltat sere hidroponice, în cadrul cărora recoltele nu cresc pe sol, la fel ca în cazul serelor tradiționale. Plantele își iau nutrienții din apa adusă de sute de conducte interconectate, conducte care formează un puzzle aproape fără sfârșit.

După primii ani de zile, tânărul începe să ofere rezultate și este căutat deja de alți antreprenori pentru consolidarea afacerii. Culmea, fără experiență în domeniul agricol, Adel El Shentenawy pare că a schimbat din temelii sistemul. Serele lui permit reducerea consumului de apă cu până la 90% .

ADVERTISEMENT

Nu se opresc aici diferențele majore. Salata egipteanului începe să ia fața producătorilor tradiționali pentru că nu necesită utilizarea de chimicale. Concret, fiind un spatiu închis, combaterea dăunătorilor nu ridică absolut deloc probleme.

Întreaga recoltă a lui Adel El Shentenawy este crescută în apă îmbogățită cu nutrienți și, un alt detaliu super important, poate fi culeasă pe durata întregului an, astfel că se elimină caracterul sezonier, unul de care nu au reușit să scape încă țări mult mai importante din punct de vedere agricol.

ADVERTISEMENT

„De asemenea, permite cultivarea unor noi plante noi in Egipt, cum ar fi kale, salata verde sau microplante. Totusi, aceasta noua metoda de cultivare a plantelor ridica si o serie de provocari, deoarece este nevoie de o investitie mare si aici sunt putini cei care stiu cum sa gestioneze si sa se ocupe de o asemenea ferma”, a explicat Adel, citat de waya.media.

Mai mult de atât, acesta a fost de acord să-i învețe pe fermierii locali și pe localnicii care vor să cultive până și pe acoperișul casei cum se construiește o seră hidroponică. Acum, visul său este ca Egiptul să devină un mare exportator de alimente, tocmai datorită acestor ferme.

 

ADVERTISEMENT
Tags: