News

Cum a salvat un paramedic viața unui copil de 3 ani prin telefon. Dialog incredibil cu părinții

29.11.2020 | 14:13
Cum a salvat un paramedic viata unui copil de 3 ani prin telefon Dialog incredibil cu parintii
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a reușit un paramedic să salveze viața unui copil de 3 ani prin telefon. Infantul s-a înecat cu o bomboană și o zi absolut normală din viața unei familii se putea transforma într-o adevărată tragedie. Acesta nu mai putea să respire și părinții au sunat de urgență la 112. 

Adrian, un paramedic cu experiență, a reușit să-i salveze viața oferindu-i mamei sfaturile necesare pas cu pas. Ambulanța era pe drum, dar secundele se scurgeau înfiorător. Din fericire, femeia nu și-a pierdut prezența de spirit și a reușit să aplice manevrele de salvare întocmai cum i-a explicat paramedicul.

ADVERTISEMENT

Astfel, după mai multe lovituri aplicate între omoplați, bomboană a fost înlăturată, iar copilul de 3 ani a putut respira din nou.

Cum a reușit un paramedic să salveze viața unui copil de 3 ani prin telefon

Pagina oficială de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne a postat dialogul pe care părinții l-au avut cu acesta și întreg firul evenimentelor.

ADVERTISEMENT

„- Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveți?
La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:
– S-a înecat un copil, domnule! Nu mai respiră!

Adrian, colegul nostru, paramedic cu experiență, tocmai se întorsese de la o intervenție și intrase în dispecerat să-și facă raportările. Aude conversația dintre dispecer și bărbat, ia căștile de rezervă pe urechi și preia apelul:

ADVERTISEMENT

– Cu ce s-a înecat copilul, domnule?
– Cu o bomboană, dar nu mai respiră!

– Trebuie să vă calmați și, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziți?
– Avem nevoie urgent de o ambulanță!
– Domnule, trebuie să mă ascultați cu atenție! Ascultați-mă cu atenție, vă rog!
– Da! Vă ascult!
– Ce vârstă are copilul?
– 3 ani, domnule!
– O să vă rog frumos să-l luați în brațe, și să-l puneți pe brațul stâng cu fața în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Ați înțeles?

Ca un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicațiile primite unei alte persoane: „Pune-l cu fața în jos! Nu așa! Pe brațul stâng! Așa e bine!”
Adrian se asigură că, până aici, lucrurile sunt în ordine:

ADVERTISEMENT

– L-ați pus?
– Da, domnule!
– Acum, încercați să-i aplicați copilului 5 lovituri cu podul palmei, între omoplați, de jos în sus! Ați înțeles? Trebuie să-l loviți de jos în sus între umeri!

Și, iar cuvintele bărbatului ca un ecou: „Loviți-l între umeri de jos în sus! De 5 ori!”
– Nu-și revine domnule! Nu respiră! Nu mai ajunge ambulanța?
– Ambulanță este în drum spre dumneavoastră! Concentrați-vă, vă rog! Haideți să mai încercăm o dată! Loviți-l pe copil în aceeași poziție! Mă auziți?
– Da, vă aud!
– Loviți-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?
– Da, domnule!
– Haideți! Acum!

Și în liniștea care se așternuse în dispeceratul nostru, parcă se auzea bătaia din spatele copilului…

– Respiră?
– Nu, domnule!
– Haideti! Încă o dată!
Liniște deplină…
– Încă o dată! Acum!

 Și dintr-o dată se aude plânsul copilului și țipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipă să îl salveze: „Respiră! Respiră! Și-a revenit!”, au scris cei de la MAI pe Facebook

„Toți cei din dispeceratul nostru respiră ușurați, după câteva minuțele în care parcă își ținuseră respirația și trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului!

Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile colegului nostru și ale domnului care a apelat 112, a avut stăpânire de sine, nu s-a panicat și a contribuit enorm la salvarea copilului.

Acum, copilul este în afara oricărui pericol!

Într-o astfel de situație, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaștem câteva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat!

Noi îi spunem micuțului: „Drum lin prin viață!” și felicitări atât pentru Adrian, colegul nostru, cât și pentru cei care au ascultat indicațiile lui și l-au salvat pe copil!”, au mai postat cei din Minister.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: