News

Cum a scăpat de închisoare “Canibalul din Kobe”. Issei Sagawa a violat, ucis și mâncat o studentă olandeză

Japonezul care a violat, ucis și mâncat o olandeză, dar nu a fost niciodată încarcerat, a murit de pneumonie la 73 de ani.
02.12.2022 | 18:48
Cum a scapat de inchisoare Canibalul din Kobe Issei Sagawa a violat ucis si mancat o studenta olandeza
Sagawa nu a avut niciodată remușcări Foto: SIPA, AFP, Daily Mail, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Issei Sagawa, cunoscut sub numele de “Canibalul din Kobe”, a murit de pneumonie pe 24 noiembrie și a avut parte de o înmormântare la care au participat doar rudele sale, nefiind planificată nicio ceremonie publică, au declarat fratele său mai mic și un prieten într-un comunicat.

Cum a scăpat de închisoare “Canibalul din Kobe”

În 1981, Sagawa studia la Paris când a invitat-o pe studenta olandeză Renee Hartevelt la el acasă. El a împușcat-o în gât, a violat-o și apoi a consumat părți din corpul ei pe parcursul mai multor zile.

ADVERTISEMENT

Sagawa a încercat apoi să se debaraseze de rămășițele ei în parcul Bois de Boulogne și a fost arestat câteva zile mai târziu, mărturisindu-și crima în fața poliției. Însă, în 1983, experții medicali francezi l-au considerat inapt pentru proces și a fost inițial închis într-o instituție psihiatrică, înainte de a fi deportat în Japonia în 1984.

Familia lui Hartevelt s-a angajat la vremea respectivă să facă presiuni pentru ca Sagawa să fie judecat în Japonia, astfel încât “criminalul să nu fie niciodată liber”, scrie Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Însă, la sosirea sa, a fost declarat sănătos de către autoritățile japoneze, care au decis că singura problemă a lui Sagawa era o ”anomalie de caracter” și că nu avea nevoie de spitalizare.

Autoritățile japoneze nu au reușit să obțină dosarele sale de la omologii lor francezi, care au considerat cazul închis, și au fost nevoite să-l lase pe criminal în libertate.

ADVERTISEMENT

Sagawa nu a făcut niciun secret din crima sa și a profitat de notorietatea sa, inclusiv cu o carte de memorii asemănătoare unui roman, intitulată “În ceață”, în care își amintește cu lux de amănunte despre crimă.

Crima a fost, de asemenea, subiectul romanului “Scrisoare de la Sagawa-kun” al romancierului japonez Juro Kara, care a câștigat cel mai prestigios premiu literar al țării în 1982.

ADVERTISEMENT

Nu a avut niciodată remușcări

În ciuda detaliilor odioase ale crimei și a lipsei sale de remușcări, Sagawa a dobândit un anumit nivel de celebritate și a acordat în mod regulat interviuri presei naționale și internaționale în anii de după întoarcerea sa.

A fost prezentat într-o revistă pentru picturile sale cu femei goale, a apărut într-un film pornografic și a produs o carte de benzi desenate manga care descria crima sa în detalii grafice și necruțătoare.

Fascinația sordidă față de crimă a făcut ca aceasta să fie menționată chiar și de Rolling Stones și The Stranglers în cântece.

Sagawa și-a trăit ultimii ani de viață alături de fratele său, timp în care se spune că s-a aflat într-un scaun cu rotile după o serie de probleme de sănătate, inclusiv un atac cerebral.

Dar nu a dat niciun semn aparent de remușcare sau de îndreptare, spunând într-un interviu din 2013, în timp ce se uita la posterele cu femei japoneze, la Vice: “Cred că ar avea un gust delicios”.

De asemenea, el a povestit detalii despre incident și despre obsesia sa continuă cu canibalismul în interviuri și într-un documentar din 2017, Caniba.

Regizorii filmului au petrecut luni de zile cu Sagawa și fratele său și s-au descris ca fiind ‘conflictuali’ în legătură cu experiența. ”Am fost dezgustați, fascinați, am vrut să înțelegem”, a declarat co-regizoarea Verena Paravel.

ADVERTISEMENT