Sport

Cum a schimbat Mirel Rădoi fața Universității Craiova în doar trei zile! Oltenii au înțeles perfect mesajul „Atitudine!”

Aflat la debutul pe banca Universității Craiova, Mirel Rădoi i-a îndeplinit dorința lui Mihai Rotaru. Oltenii au jucat „fotbal-șampanie” și s-au calificat în play-off-ul Conference League.
12.08.2022 | 01:18
Cum a schimbat Mirel Radoi fata Universitatii Craiova in doar trei zile Oltenii au inteles perfect mesajul Atitudine
Cum a schimbat Mirel Rădoi fața Universității Craiova în doar trei zile! Oltenii au înțeles perfect mesajul „Atitudine!”. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi (41 de ani) a avut nevoie de numai trei zile pentru a o transforma pe Universitatea Craiova. Fostul selecționer a fost instalat în funcție marți, 9 august, cu misiunea imediată de a califica echipa în play-off-ul UEFA Europa Conference League.

Universitatea Craiova a făcut meciul sezonului la debutul lui Mirel Rădoi! Cum i-a transformat fostul selecționer pe olteni

Cu Laszlo Balint pe bancă, „Știința” a scăpat doar cu 0-1 în Polonia, după o dominare totală a Zoryei Luhansk. Între timp, oltenii au schimbat antrenorul și i-au subordonat pe ucraineni, pe care i-au eliminat învingându-i la scor de neprezentare pe „Ion Oblemenco”.

ADVERTISEMENT

La conferința premergătoare celei de-a doua manșe din turul 3 preliminar al Conference League, Mirel Rădoi a mărturisit că nu poate schimba foarte multe lucruri la echipă într-un timp atât de scurt, dar a avut un mesaj ferm pentru jucători: „Trebuie să avem altă atitudine și alt joc!”.

Alb-albaștrii, care aveau o singură victorie oficială și un joc extrem de modest în mandatul lui Laszlo Balint, s-au conformat cerinței noului tehnician și au prestat cel mai bun meci din acest sezon. „Leii din Bănie” au arătat atitudine încă din startul meciului, în primele 20 de minute fiind asediu la poarta Zoryei Luhansk.

ADVERTISEMENT

În această perioadă de dominare, Universitatea Craiova a reușit să și deschidă scorul. La un corner executat excelent de Ștefan Baiaram, Raul Silva a înscris cu capul al doilea său gol în tricoul alb-albastru. Și începutul de repriză secundă i-a aparținut „Științei”, când fotbaliștii lui Rădoi au iești de la cabine cu aceeași sete de a marca și de a obține mult râvnita victorie. Baiaram, în minutul 53, și Bancu, în minutul 57, au răpus-o definitiv pe Zorya, pe care U Craiova a învins-o cu 3-0 și i-a blocat accesul spre play-off-ul Conference League.

Zorya Luhansk, o singură ocazie de gol în fața „Științei” lui Rădoi. Noul antrenor a schimbat sistemul și a jucat cu trei fundași centrali

Nu doar atacul Universității Craiova a arătat perfect, ci și defensiva. Ucrainenii nu au avut decât o singură ocazie importantă pe „Oblemenco”, în minutul 67, la 3-0, când Churko a trimis periculos cu capul din plonjon foarte aproape de poarta lui David Lazar.

ADVERTISEMENT

Prima schimbare vizibilă făcută de Rădoi a fost reprezentată de sistemul de joc. Oltenii au început cu trei fundași centrali, în 3-4-3, un sistem care se potrivește excelent fotbaliștilor pe care îi are la dispoziție noul antrenor. Pe vremea lui Balint, sistemul preferat de fostul antrenor era 4-2-3-1.

U Craiova, la ultimul meci cu Laszlo Balint

  • Lazar – Martic (Căpățînă 59), Papp, R. Silva, Bancu(c) – Crețu (Screciu 65), Mateiu – Hanca (Vlădoiu 74), Markovic (Koljic 65), Baiaram – Ivan (Roguljic 46)
ADVERTISEMENT

U Craiova, la primul meci cu Mirel Rădoi

  • Lazar – Screciu, R. Silva, Papp – Hanca (Vătăjelu 74), Crețu (Căpățînă), Mateiu, Bancu(c) – Baiaram (Roguljic 74), Koljic (Markovic 65), Ivan (Rivaldinho 90+1)

U Craiova are în lot mai mulți jucători care pot acoperi în întregime benzile laterale. Cu Zorya, Rădoi l-a folosit în dreapta pe Sergiu Hanca, iar în stânga pe Nicușor Bancu, doi fotbaliști cu care a lucrat și la echipa națională a României. De același profil mai sunt și Ivan Martic, Ștefan Vlădoiu, Bogdan Vătăjelu sau Mihai Căpățînă. La finalul succesului cu ucrainenii, Bancu a ținut să precizeze cât de mult se bucură de schimbarea pe care a implementat-o noul antrenor.

„Odată cu venirea lui Mister s-a schimbat și sistemul. Am avut altă abordare, cu un alt sistem de joc. I-am surprins și pe cei de la Zorya, nu se așteptau la acest sistem. Îmi place sistemul ăsta, îmi vine ca o mănușă, și s-a văzut azi că am și înscris.

Cu acest sistem am ajuns la echipa națională. Joc foarte bine în acest sistem și mă bucur că Mister vrea să joace așa. Să vedem dacă și în campionat vom juca așa. Dar cred că, indiferent de sistem, dacă jucam cu atitudinea asta, ne calificam oricum”, a spus căpitanul oltenilor.

Mutare genială a lui Mihai Rotaru. U Craiova risca eliminarea din cupele europene

Aflată la a șasea participare consecutivă în preliminariile unei cupe europene, Universitatea Craiova încearcă să spargă gheața și să se califice în premieră în faza grupelor. Cu Laszlo Balint la timonă, „Știința” risca să fie eliminată încă din turul 3 din Conference League. Echipa arătase groaznic în partida de la Lublin și nu câștigase decât un singur meci în SuperLiga, cu FC U Craiova 1948, scor 2-1. Norocul a fost însă de partea oaspeților, deoarece partida a fost dominată copios de echipa lui Marius Croitoru.

Jocul slab și rezultatele proaste l-au determinat pe Mihai Rotaru să îl demită pe Balint chiar înaintea returului cu Zorya Luhansk. O mutare de geniu și un pariu câștigător, având în vedere evoluția entuziasmantă a alb-albaștrilor și mai ales calificarea în play-off-ul Conference League, după doar trei zile de la numirea în funcție a lui Mirel Rădoi.

După cum au spus-o și jucătorii Universității Craiova, timpul, deși scurt, a fost suficient pentru ca Rădoi să le redea plăcerea de a juca fotbal, un fotbal ofensiv, un „fotbal-șampanie”, așa cum își dorește patronul Mihai Rotaru. În cele șase meciuri oficiale cu Balint pe bancă, oltenii arătau o mentalitate de echipă mică, stând „la cutie” și încercând să dea lovitura pe contraatac.

O strategie care s-a dovedit a fi total neinspirată, dovadă și rezultatele nefaste: o victorie, trei remize și două eșecuri. După patru etape scurse din SuperLiga, Universitatea Craiova este abia pe locul 9, cu cinci puncte.

Debutul la Universitatea Craiova a amintit de primul meci al lui Rădoi la naționala de tineret

Nu este pentru prima dată când Mirel Rădoi debutează de o asemenea manieră pe banca tehnică. Basarab Panduru și-a amintit de primul meci al fostului selecționer la naționala de tineret, în preliminariile Campioantului European, când a câștigat cu 2-1, în Portugalia, deși „tricolorii mici” nu erau favoriți și au primit și două cartonașe roșii.

A fost începutului unui mandat care avea să îl pună pe Rădoi pe harta antrenorilor importanți din România și să-l propulseze chiar la naționala de seniori, după ce a a reușit să ducă reprezentativa U21 până în semifinalele lui EURO 2019.

„E a doua oară când el face asta, ca şi în Portugalia, la U21. Reuşeşte să elimine o echipă care mie mi s-a părut cea mai periculoasă. Rezultatul este incredibil, rezultatul este din calea afară de bun”, a declarat Basarab Panduru, la Orange Sport.

Panduru nu a fost singurul membru al Generației de Aur care și-a dat jos pălăria în fața lui Mirel Rădoi. Noul antrenor al „leilor din Bănie” l-a impresionat și pe Ilie Dumitrescu.

„M-a impresionat evoluția Craiovei. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost modul în care a gândit sistemul de joc. A analizat jocul tur, unde echipa a avut probleme, și-a dat seama unde poate surprinde adversarul. A întărit foarte bine zona centrală. Cei trei fundași centrali au jucat impecabil. Sistemul ăsta cu trei pe linia de fund este cel mai bun și pentru Bancu, și pentru Hanca.

Pe urmă a fost Baiaram, care a fost omul meciului, cel mai bun jucător al Craiovei de departe. A făcut diferența, a fost peste tot. Cred că a fost cel mai bun meci al lui din ultimul an. Mi-a plăcut foarte mult. Hanca și Bancu au făcut un efort extraordinar. Au fost periculoși, au închis foarte bine.

Au făcut un presing de întâmpinare agresiv. Cel mai important a fost că jucătorii au avut reacție la jocul fără minge. A fost foarte bun. S-au subordonat foarte bine tacticii lui Rădoi. Au acoperit foarte bine zonele. Puteau să mai joace 40 de minute și echipa asta nu primea gol.

M-a impresionat disciplina jucătorilor, reacția la jocul fără minge. Ne le-a dat nicio șansă de gol adversarilor. Echipa asta are potențial. Poți doar să le spui celor care au făcut schimbarea asta că au fost inspirați”, a declarat Ilie Dumitrescu, la Digi Sport.

  • 16 tentative de a marca a avut Universitatea Craiova în returul cu Zorya Luhansk
  • 52 de atacuri periculoase a purtat „Știința” în fața echipei de pe locul 4 din Ucraina
  • 2024 este anul până în care Mirel Rădoi a semnat contractul cu gruparea din Bănie

  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – CS Mioveni: 1,36 este cota pentru „sub 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT