News

Cum a schimbat războiul din Ucraina harta concediilor de vară. Românii au luat cu asalt Grecia, nemții și polonezii i-au detronat pe ruși în stațiunile turcești

Războiul din Ucraina a redesenat harta concediilor de vară. Turiștii din România au preferat Grecia, nemții și polonezii au luat cu asalt Turcia. Rușii, pas înapoi în vara lui 2022
17.08.2022 | 15:39
Cum a schimbat razboiul din Ucraina harta concediilor de vara Romanii au luat cu asalt Grecia nemtii si polonezii iau detronat pe rusi in statiunile turcesti
Cum a schimbat războiul din Ucraina concediile oamenilor. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când Vladimir Putin a atacat Ucraina, puțină lume s-a gândit și la consecințele gestului său asupra turismului. Vara a scos însă destul de repede la suprafață câteva schimbări care, la un moment dat, păreau aproape imposibile. În mod evident, rușii s-au aflat în mijlocul evenimentelor.

Ce destinații au preferat turiștii după izbucnirea războiului

De ani de zile, turiștii din această țară dominau hotelurile din Turcia. Rușii preferau sistemul all inclusive pregătit de resorturile din Antalya, Bodrum, Kușadași și celelalte stațiuni și nu părea foarte interesați să descopere și altceva. De altfel, numărul lor în Grecia, Italia sau Spania era unul destul de mic, în condițiile în care în Egipt, Tunisia sau Dubai aproape că nu mergeau.

ADVERTISEMENT

Peste cinci milioane de ruși se distrau în Turcia în fiecare an, în lunile de vară, acolo unde petreceau cel puțin o săptămână. Situația s-a schimbat dramatic după izbucnirea războiului. În primul rând că celelalte destinații aproape că n-au mai existat pentru rușii care visau la concediu.

S-au îndreptat spre Turcia, singura țară care i-a primit și în 2022 cu brațele deschise, însă numărul lor a scăzut semnificativ. Mai mult decât atât, cei care au ieșit din țară au avut probleme cu restul turiștilor. De curând un clip în care polonezii i-au luat la bătaie pe ruși într-o stațiune din Turcia a devenit viral pe internet. Nu a fost singurul moment în care rușii s-au plâns de felul în care sunt tratați de ceilalți turiști.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, deși se așteptau la un ușor recul, antreprenorii turci spun că afacerile au mers în continuare fără probleme. Se întâmplă lucrul acesta după ce germanii și polonezii au luat cu asalt stațiunile din această țară. În primele șase luni ale anului, Antalya a primit nu mai puțin de un milion de nemți. Alte trei milioane de persoane din Germania erau așteptate până la finalul anului.

Turcii au transmis că nemții nu s-au mai speriat nici de COVID-19 și nici n-au fost afectați de creșterea prețurilor din cauza războiului. Familiile cu copii din această țară au preferat în vara lui 2022 să meargă în Turcia, în timp ce tinerii s-au îndreptat spre Italia, Spania sau Portugalia.

ADVERTISEMENT

De altfel, persoanele de vârstă mijlocie și pensionarii care formează un grup numeros de turiști abia din septembrie încep să vină în Turcia, aceștia preferând concedii în lunile de toamnă, uneori fiind văzuți în stațiuni chiar și la finalul lunii noiembrie. Așa s-a ajuns la o cifră de afaceri cu o creștere de peste 200% față de anul trecut și venituri pe care antreprenorii locali le preconizează duble față de perioadă din pandemie.

Românii, fani Grecia în vara lui 2022

După ce au stat la coadă în vămi chiar și pe timp de COVID-19, românii n-au ezitat o clipă și au mers în Grecia și în 2022. A fost destinația preferată pentru mai multe categorii și, culmea, anul acesta chiar și pentru familiile cu copii mici care de obicei se îndreaptă spre sistemul all inclusive.

ADVERTISEMENT

„Da, românii au mers în Grecia în 2022 și încă se duc. Au fost cozi la frontiere, cozi la îmbarcare prin aeroporturi, cozi peste tot. Thassos, destinația numărul 1, dar anul acesta am văzut români ajunși cred că pe toate insulele posibile. Pe partea continentală, Halkidiki, Paralia și Nei Pori s-au vândut bine de tot, deși în anii trecuți lumea începuse să le ocolească. 

Mulți au avut bani blocați în Grecia dinainte de pandemie. Și aici a fost meritul grecilor pentru cum s-au comportat pentru că, în 2019, o noapte de cazare poate că era și 30 de euro. Am auzit de cazuri în care prețul a rămas la fel, deși hotelul acela poate că vindea acum cu aproape 100 de euro. Jos pălăria și lucrul acesta s-a văzut și în dorința românilor de a merge acolo.

Prețurile de pe litoralul românesc scoase în evidență de presă au contribuit și ele. Românii au vrut anul acesta să plece, să se plimbe și să uite puțin de toate de acasă”, a zis Morea Alina, reprezentanta unei agenții de turism pentru FANATIK.

Peste un milion de români vor merge în acest an în Grecia, indiferent că discutăm despre insule sau partea continentală.

ADVERTISEMENT