News

Cum a schimbat războiul din Ucraina obiceiul rușilor de a consuma alcool. Cu cât mai multă vodcă, cu atât mai multă cruzime

Statisticile arată că tot mai mulți ruși devin dependenți de consumul de alcool, iar recrudescenţa cruzimii acestora poate fi explicată prin exagerarea cu băuturile spirtoase.
31.05.2023 | 14:09
Cum a schimbat razboiul din Ucraina obiceiul rusilor de a consuma alcool Cu cat mai multa vodca cu atat mai multa cruzime
Rușii au consumat mai mult alcool în 2022. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

O perioadă lungă de timp aproape fiecare american atunci când  a fost întrebat ce înseamnă Rusia, oferea un singur răspuns: “Bears, vodka, balalaika”. Cele trei cuvinte au fost asociate cu una dintre cele mai închise și secretoase țări din lume. Situația s-a schimbat radical în 2022, atunci când Kremlinul a decis să invadeze teritoriile Ucrainei independente. Din 24 februarie, nu există nicio zi fără ca să aflam ce se întâmplă între cele două țări, iar comunitatea mondială e atentă la aproape fiecare pas făcut de cei doi lideri. Spațiul mediatic abundă cu știri, investigații, reportaje, interviuri și diferite informații legate de spațiul estic. Așadar, acum la cele trei sintagme se mai adaugă și alte cuvinte, precum “sânge, război, terorism”. Viețile cetățenilor ruși și nu numai s-au schimbat crucial. Dacă urșii și balalaicile au trecut pe al doilea plan, vodca rămâne prezentă în viață de zi cu zi și nu-și pierde piedestalul. Rușii și vodca sunt legați prin istorie, iar războiul amplifică aceasta conexiune. Oamenii încearcă să-și înece amarul în băuturile spirtoase. Sărăcia, disperarea, mobilizarea, pierderea celor dragi pe front și alte consecințe ale războiului sunt “dizolvate” în cantități enorme de alcool.

Tot mai mulți ruși devin dependenți de alcool

În 2022, vânzările de alcool din Sankt Petersburg au crescut cu 4,8%, deși înainte de asta erau mai degrabă în scădere. Cererea a crescut cel mai mult pentru băuturile rusești ieftine și pentru tărie, care au luat locul producătorilor străini. În același timp, rata persoanelor cu dependența de alcool nu încetează să crească.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oferite de Rosalkogolregulirovanie, rușii cumpără din ce în ce mai mult alcool în fiecare an. În 2022, acest volum a atins apogeul – 2,2 miliarde de litri de băuturi spirtoase și de bere. În Sankt Petersburg, consumul de alcool era în scădere din 2018 până în 2020, în 2021 procesul a mers în direcția opusă, iar în 2022 s-a înregistrat o creștere de patru ori.

În 2022, unii producători străini de alcool, precum Brown-Forman și William Grant & Sons, au părăsit piața rusă. Din această cauză, prețurile la alcool străin au crescut cu 10–20%. Prețul berii importate înregistrând creșteri cu 30-50%.

ADVERTISEMENT

“Dacă luăm în calcul mărcile premium, atunci creșterea prețurilor, cel mai probabil, nu le-a afectat în niciun fel consumul, întrucât oamenii bogați tot beau alcool de elită. Schimbările au atins doar consumul alcoolului cu ​​preț mediu. Atunci când prețul băuturilor din acest segment este în creștere, consumatorii încearcă să caute alte produse mai ieftine sau trec la alte categorii de băuturi”, a explicat Alexandr Romanenko, fondatorul unei fabrici de bere.

Băuturile străine, înlocuite cu “imitații” autohtone

Rosalkogolregulirovanie observă că fabricile interne au mărit producția de alcool, astfel ca să acopere cererea consumatorilor și să înlocuiască băuturile străine pe rafturile magazinelor. Cu toate acestea, produsele autohtone sunt de o calitate inferioară celor aduse din străinătate. Potrivit expertului, Avgan Mikaelean, acum unele băuturi produse în Rusia, precum gin, rom și whisky sunt „imitații”, deoarece nu trec încă printr-un ciclu complet de producție.

ADVERTISEMENT

În 2022, nivelul consumului de alcool cu ​​tăria alcoolică de peste 9% a crescut cu 6% în Sankt Petersburg. În cele patru luni ale anului 2023, locuitorii din Sankt Petersburg au cumpărat o treime din ceea ce au cumpărat în tot anul trecut, adică nu există o încetinire a vânzărilor.

Potrivit datelor oferite de FinExpertiza, localnicii din Sankt Petersburg au început să consume mai multă tărie  (3,2%), consumul individual ajungând până la 6,9 litri de persoană. În același timp, la nivel național, consumul de alcool a crescut cu  cu ​​7,5%, iar un cetățean rus  consuma  până la 6,8 litri.

ADVERTISEMENT

În 2021, indicatorul a crescut cu doar 1,2% și cu 3,3%. Aghvan Mikaelean a specificat că consumul de vodcă este în creștere, deoarece aceasta este cea mai ieftină băutură. În Sankt Petersburg, precum și în toată Rusia, în 2022, consumul acestei băuturi a crescut cu 6%. În ciuda creșterii recente a consumului de alcool, în Sankt Petersburg, numărul localnicilor diagnosticați cu dependență de alcool este în scădere.

Peste 18.000 de alcoolici în capitala de nord a Rusiei

În 2022, în oraș erau puțin peste 18.000 de persoane care sufereau de alcoolism. Cu toate acestea, anul trecut a crescut numărul cetățenilor care au fost diagnosticați pentru prima dată cu alcoolism. Peste o mie de persoane au primit diagnosticul nemilos. Aceasta cifră alarmantă stabilit un record pentru ultimii cinci ani.

Rosstat a publicat cele mai recente date privind decesele cauzate de intoxicații cu alcool în 2021 (9.274 de ruși, dintre care 199 au fost din Sankt Petersburg). Statisticile oficiale includ doar „intoxicația accidentală cu alcool”, care este clasificată drept cauză externă de deces, nu indică decesele cauzate de boli cauzate de consumul de alcool. Totodată, Rosstat indică faptul că printre cei care au murit din cauza unor boli ale sistemului circulator, ale sistemului nervos sau digestiv, precum și din cauza neoplasmelor, se numără și cei care au suferit de alcoolism.

Un sfert din infracțiunile din Rusia, comise sun influența de alcool

În fiecare an, un sfert din infracțiunile din Rusia sunt comise sub influența alcoolului. Asociația de avocați Travmpunkt a spus că până la 80% dintre crimele din Rusia sunt produse în urma consumului de alcool. Avocații atrag atenția că în 2022, numărul de crime și tentative de omor a crescut cu 4% în țară pentru prima dată în 20 de ani. Avocații atribuie acest lucru creșterii vânzărilor de băuturi alcoolice.

Criminologul Vladimir Kudreavțev precizează că cele mai multe crime se fac după sărbători. Rata criminalității crește în perioadă sărbătorilor de iarnă, mai ales în ziua de Revelion. În noapte dintre ani rata crimelor crește de cinci ori. Rușii consumă mult alcool, își prind la curaj și devin mai agresivi. Deseori, situații conflictuale se soldează cu moartea unor persoane.

“Da, consumul de vodcă este un indicator și un predicator foarte puternic al mortalității, iar vânzările de vodcă au crescut anul trecut. Situația este izbitoare: pe de o parte, conform statisticilor oficiale, numărul deceselor cauzate de intoxicații acute cu alcool este deja mai mic de 1% din mortalitatea totală. Pe de altă parte, dinamica mortalității cauzate de alcool cu ​​98% a explicat întotdeauna aproape toată mortalitatea din țară, în special în rândul bărbaților.

Din 2019, consumul de tărie a încetat să scadă, iar mortalitatea cauzată de alcool a încetat să scadă din 2020. Cu toate acestea, în 2022, vânzările de vodcă au crescut, iar în 2023, acest lucru este suprapus de retorica că nu ‘ți-e mai frică să mori’. Presupun că din cauza ‘operațiunii speciale’ abordarea tradițională rusă riscantă a vieții poate fi agravată și poate vom observa o inversare a tendinței favorabile care a început în 2005-2006″, a explicat demograful rus, Aleksei Rakșa, în cadrul unui interviu pentru Forbes.

Ucrainenii profită de “decadența” vodcii rusești

După ce Rusia a atacat Ucraina, multe țări din întreaga lume au început să elimine vodca rusească de pe rafturile magazinelor. Acest lucru a deschis noi oportunități pentru mărcile ucrainene.

“Suntem recunoscători clienților noștri din străinătate care aleg Nemiroff dintr-un sentiment de solidaritate cu Ucraina. Ne încălzește inimile când vezi cum oamenii, atunci când decid ce să cumpere, ne susțin țara”, spune Iurii Soricinski, directorul general Nemiroff, unul dintre cei mai mari producători de alcool din lume.

“În ciuda războiului, compania a reușit să-și consolideze poziția pe piețele existente și să intre pe altele noi. Înainte de război, aveam un depozit cu marfă în SUA. În primele luni de război, stocurile au fost epuizate. În Finlanda, întregul stoc de produse a reușit să se epuizeze în două săptămâni”, relatează serviciul de presă al companiei și adaugă că Nemiroff a intrat pe piețe noi, precum cele din Europa de Nord, Croația și Bahamas.

În același timp, compania se plânge că ucrainenii nu au reușit să folosească pe deplin oportunitățile oferite și să ocupe locul eliberat din cauza interdicțiilor și boicotării vodcii rusești. În același timp, exportul de vodcă ucraineană a fost împiedicat de probleme legate cu transportul și logistica pe timp de război, iar din octombrie li s-au adăugat întreruperile de curent din cauza atacurilor necontenite cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice.

De la începutul războiului, mai multe țări au interzis sau au boicotat vodca rusească. Producătorii care își asociază produsul cu Rusia  au trebuit să explice publicului că de fapt nu au nicio legătură cu Moscova. Acest lucru a fost făcut, de exemplu, de unul dintre cele mai renumite branduri  din lume – Smirnoff, care e produs de concernul britanic Diageo.

ADVERTISEMENT