News

Cum a schimbat un medic destinul unei familii! Un caz de malpraxis i-a furat copilăria unui băiețel de șase ani

Cum a schimbat un medic destinul unei familii printr-o greșeală comisă în timpul unei intervenții chirurgicale!
11.06.2021 | 18:57
Cum a schimbat un medic destinul unei familii Un caz de malpraxis ia furat copilaria unui baietel de sase ani
ADVERTISEMENT

Când Dumnezeu a împărțit minunile lumii nu a ezitat o clipă și a oferit nespuse daruri și nesfârșite ofrande pământenilor „mici”. De altfel, din zâmbetul și fericirea lor, Atotputernicul s-ar fi inspirat creionându-și în cele din urmă Raiul. Alţii, ceva mai necredincioşi, susţin chiar teoria că acesta s-a împrumutat de-a binelea din copilărie și a desenat locul perfect.

Un loc pe care copiii îl pot apropia semenilor mai mari chiar și aici, pe pământ. Pentru că, prin esență și definiție, prin chemare, un copil oferă părinților cheile Paradisului pentru totdeauna. Nu există altă explicație pentru zâmbetul sau îmbrățișarea odraslelor, pentru fericirea lor. Este, dacă vreți și permiteți, virtutea supremă și rostul oamenilor.

ADVERTISEMENT

Cum a schimbat un medic destinul unei familii din Mureș!

Și totuși, Nicolae Steinhardt scria în jurnalul său, în inegalabilul Jurnal al Fericirii, carte, fără doar şi poate, rămasă fără echivalent în literatura noastră, că trebuie să recunoaştem, lumeşte, suntem limitaţi şi e nevoie să tindem cu toată puterea spre o imperfecţiune cât mai puţin rea, singura cu putinţă aici.

Şi tot Steinhardt continua: “există momente în care deznădejdea pare a fi singura soluţie şi numai strigătul instantaneu îţi poate controla angoasa”. Despre toate acestea, despre deznădejde ca drum către fericire, către speranță este vorba şi în următoarele rânduri.

ADVERTISEMENT

Pentru că avea doar doi anișori, Zamant Alexandru-Darius era foarte ocupat. Creștea în fiecare zi și le bucura traiul părinților care îi sorbeau fiecare gest, fiecare mișcare sau vorbă. Zâmbea mult, se juca și descoperea întreaga lume. Acestea erau coordonatele vieţii sale atunci când părinţii l-au dus la spital.

Știau încă de la naștere că mezinul avea nevoie de o intervenție chirurgicală, una imposibilă în primele zile. Prâslea fusese diagnosticat cu hipospadis, o boală dificilă pentru un corp atât de mic, o boală care necesită neapărat operație.

ADVERTISEMENT

Cum s-a transformat prima operație într-un eșec

Teoretic, în manualele de medicină, hipospadisul reprezintă deschiderea anormală a orificiului uretral pe fața anterioară a penisului. Mai exact, copilul cu această malformație urinează nu prin vârful penisului, cum este normal, ci printr-un orificiu aflat mai jos. Pentru părinti, acest diagnostic vine și cu numeroase întrebări, dar și cu o mulțime de nopți nedormite.

Astfel că, intervenția a fost privită drept o salvare. Doar că, spun părinții, nu toate lucrurile au mers în regulă. Din păcate, prima operație a fost un eșec, la fel și a doua care a agravat starea de sănătate a lui Darius. Cu ochii în lacrimi, prinși într-un vârtej al nenorocirilor, cei doi adulți jură că sonda care i-a fost pusă băiatului a străpuns vezica urinară și, în momentul de față, copilul urinează prin două orificii.

ADVERTISEMENT

Părinții au cerut socoteală doctorilor, însă nesiguranța zilei de mâine, lipsa curajului și a resurselor financiare, toate adunate au făcut ca aceștia să abandoneze lupta fiind conștienți că nimeni nu le va da vreodată dreptate. Pentru că, în România, banul poate să deschidă orice ușă, dar absența lui închide la fel de multe.

Mama și tatăl lui Darius s-au resemnat în privința primelor intervenții, dar au continuat să spere și să viseze cu ochii deschiși, de dragul puiuțului lor. Un copil vesel, un copil atât de frumos și de încercat. „Pentru el, această boală este ceva rușinos. Știe că nu este la fel ca ceilalți băieți de vârsta lui și de fiecare dată când merge la baie își reamintește acest lucru”, au spus aceștia.

Familia se încălzește cu…aburi

Cu lacrimi în ochi, cu rugă spre îndurare și în așteptarea unei minuni, familia lui Darius și-a continuat viața. Una grea, una dificilă și plină de greutăți. Tatăl nu are un job sigur și muncește mai mult cu ziua. Aleargă dintr-un loc în altul, nu refuză nicio muncă și tot ceea ce dorește la finalul zilei este să aibă câțiva bănuți în buzunar ca să-i ducă acasă.

Adică în cel mai frumos loc de pe pământ, deși realitatea pare a fi cu totul alta. Soția, mama lui Darius este cea care are grijă de cei trei copii ai familiei. Cel mai mic, o fetiță, are doar câteva săptămâni. Și casa, Raiul lor, este, de fapt, o încăpere care amenință să cadă în fiecare clipă.

Da, dintr-un moment în altul, casa în care trăiesc cele cinci suflete stă să se prăbușească. În loc de horn pentru mica sobă, aceștia au improvizat o țeavă care a declanșat în trecut un incendiu în podul casei. Ploaia face și ea ravagii și apa se prelinge pe pereți.

Iarna pe care am lăsat-o în spate nu a fost nici ea mai miloasă. Frigul a înconjurat și a pus stăpânire pe tot. Întrebată cum se încălzește familia, cum reușesc să stea cei trei copilași la căldură, femeia a povestit plângând că în fiecare dimineață a pus o oală cu apă pe foc și aburii deveneau sursa lor de bine. Așa se încălzeau, aceasta este realitatea unei familii pentru care fiecare azi reprezintă o minune, în timp ce mâine aduce o mare de întrebări și incertitudini.

Operația care ar putea schimba totul pentru Darius

Și în tot acest tumult, în plină negură și-a făcut apariția speranța. Darius ar putea avea o viață normală, o viață pe care o merită fiecare copil, fiecare minune. De altfel, mama lui nu a stat o clipă pe gânduri și a mărturisit că nu este interesată de condiții mai bune de trai, nu vrea acum nimic altceva, își dorește doar sănătate pentru băiețel.

Numai că, intervenția chirurgicală a lui Darius este una costisitoare. Ea poate fi făcută, este o operație realizabilă, medicina are rezolvare, însă, în acest moment, părinții au nevoie să ajungă la specialiști. Au luat deja legătura cu medicul Hadidi Ahmed, un doctor care a făcut adevărate minuni în cazuri similare.

Au fost chemați la o evaluare la o clinică privată și viața lui Darius se poate schimba. Acesta poate fi la fel de sănătos ca toți ceilalți copii de vârsta lui. Se poate juca, poate râde și însenina totul în jurul lui. Are însă nevoie de compasiune, de ajutorul semenilor și de Bunul Dumnezeu. Și de ceva mai mult de 400 de milioane, bani vechi.

Donații se pot face în conturile bancare de mai jos, deschise la BCR, Raiffeisen Bank, BRD, CEC BANK și Banca Transilvania. Denumire: SPRO (Speranta pentru Romania), CUI 41026636

Am 6 anisori si sufar de hipospadias! Te rog, ajuta-ma!

BCR
Lei: RO16RNCB0015163548220001
Euro: RO59RNCB0015163548220003
Dolari: RO29RNCB0015163548220058
Cod swift: RNCBROBU

BANCA TRANSILVANIA
Lei: RO90BTRLRONCRT0502381601
Euro: RO40BTRLEURCRT0502381601
Lire sterline: RO95BTRLGBPCRT0502381601
Cod swift: BTRLRO22

ING BANK
Lei: RO61INGB0000999909241779
Euro: RO84INGB0000999909241850
Cod swift: INGBROBU

BRD
Lei: RO34BRDE020SV83172010200
Euro: RO17BRDE020SV83172350200
Cod swift: BRDEROBU

RAIFFEISEN BANK
Lei: RO79RZBR0000060021092494
Euro: RO83RZBR0000060021092519
Cod swift: RZBRROBU

CEC BANK
Lei: RO17CECEB00030RON0604187
Euro:RO53CECEB000C1EUR0604211
Cod swift: CECEROBU

Doneaza rapid prin Revolut la: 0766 365 833
Doneaza rapid prin BT Pay la: 0766 365 833

ADVERTISEMENT