News

Cum a sedus un brașovean o angajată de la Consiliul European și a lăsat-o fără 40.000 de euro

11.10.2020 | 13:02
Cum a sedus un brasovean o angajata de la Consiliul European si a lasato fara 40000 de euro
ADVERTISEMENT

Un brașovean în vârstă de 40 de ani a fost condamnat definitiv la doi ani si șase luni de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune după ce a cucerit-o pe o româncă, angajată a Comisiei Europene.

Acesta a a convins-o să îi transfere zeci de mii euro, mințind că ANAF i-a blocat contul în care are un milion de euro.

ADVERTISEMENT

Cei doi aveau o relație la distanță, relatează ziare.com.

Cum a reușit escrocul să își înșele victima

„În perioada mai 2015 – februarie 2016, conturându-și imaginea unui prolific om de afaceri, cunoscut sommelier la nivel internațional, care dispune de sume importante de bani într-un cont pe care nu îl poate accesa temporar din cauza ANAF-ului, a solicitat direct ori indirect, sub diverse pretexte false, diferite sume de bani cu titlul de împrumut, de la concubina sa, profitând de sentimentele acesteia de afecțiune, cauzându-i un prejudiciu de circa 160.000 lei (35.000 euro)”, a transmis Curtea de Apel Brașov, care a pronunțat in 9 octombrie 2020 sentința finală.

În final, anchetatorii au stabilit că prejudiciul in acest caz este de peste 40.000 de euro.

Idila celor doi a început la școala de șoferi, unde escrocul a cucerit-o pe tânără, iar prima minciună pe care i-a spus-o a fost aceea că este manager al unui renumit hotel din Brașov.

ADVERTISEMENT

Tânara, angajată la momentul respectiv pe un post de 2.000 de euro la Bruxelles, le-a declarat anchetatorilor că la începutul relației, bărbatul care a cucerit-o „era foarte generos, făcându-i cadouri sau achitând notele de plată la ieșirile în oraș”.

Din comportamentul bărbatului, femeia a ajuns la concluzia ca acesta „se bucura de un statut financiar peste mediu și că își permite să o viziteze periodic pe aceasta în Belgia.

ADVERTISEMENT

Distanța, factorul care a facilitat escrocheria

Victima a mai declarat că „înțelegerea cu inculpatul a fost ca el să o viziteze în lunile de vară când biletele de avion erau mai scumpe, iar ea să vină în România în perioada de toamnă-iarnă când biletele erau mai ieftine”.

“În acest context, relația celor doi s-a desfășurat în mare parte din timp la distanță, aceștia ținând legătura telefonic, dar și prin conversații pe Whatsapp și Facebook Messenger. Se constata că specificul relației la distanță dintre cei doi a creat premisele că inculpatul să își contureze în mod facil o imagine falsă despre sine, mizând și pe sentimentele de afecțiune pe care persoana vătămată începea sa le dezvolte față de el, fără ca aceasta să aibă la îndemână mijloace de a verifica veridicitatea faptelor ce îi erau relatate, toate aceasta fiind realizate de inculpat în scopul obținerii în mod injust de foloase patrimoniale”, au arătat procurorii in rechizitoriu.

ADVERTISEMENT

Tânăra, care a căzut în plasa escrocului sentimental, a povestit cum a ajuns să creadă că a intrat într-o relație cu un prosper om de afaceri.

Procurorii care l-au trimis în judecată pe escrocul sentimental din Brașov au depus la dosar dovezi din care reiese cum i se prezenta recepționerul iubitei sale.

„Fac diving (scufundari- n.red.), rafting (vaslirea pe ape repezi- n.red.), offroad-uri, sky, sar cu parașuta, escaladez munți, iubesc natura, iubesc frumosul, iubesc vinul și istoria fiecărui soi în parte, cunosc 6200 sortimente de vin, fac arhitectura fără niciun studiu de specialitate, am făcut peste 250 de proiecte, sunt foarte cunoscut și in Norvegia pentru proiectele mele (…) Cei de la Ministerul Turismului vor să mă ocup de hotelurile de stat, cele care sunt în prag de faliment, să vin cu un plan de acțiuni și să le fac din nou profitabile, unul cate unul”, sunt doua dintre minciunile pe care i le-a spus tinerei.

La un moment dat, escrocul se lauda iubitei cu diploma obținută.

„Începând de azi titlul meu oficial este: cavaler al vinului prim sommelier gradul 4. Sunt nr. 2 in Romania”, i-a spus acesta.

Mai mult decât atât, în iunie 2015, recepționerul i-a transmis iubitei sale de la Bruxelles că va participa la campionatul european de sommelieri care urma să se țină la Paris in luna septembrie, într-o crama veche de 200 ani, iar cine câștiga urma să facă o prezentare oficiala „la un mare dineu la palatul regal din Londra pentru regina Angliei”.

Inculpatul a inventat o operație pe creier

La un moment dat, când trebuia sa plece la femeie in Belgia, bărbatul i-a spus acesteia că nu își poate plăti biletul pentru ca a realizat o tranzacție prea mare, iar ANAF i-a blocat contul.

„Întrucât acesta până la momentul respectiv nu a părut ca ar avea probleme financiare, persoana vătămată i-a achitat ea biletul de avion în suma de 99,94 euro, urmând ca acesta să-i înapoieze suma în câteva zile”, se arată în rechizitoriu.

După ce a inventat povestea cu blocarea conturilor, escrocul a pus la cale un alt plan pentru a o duce de nas pe victimă. Mai întâi, i-a spus că a avut un accident cu motocicleta și este internat în spital. Când s-a „vindecat”, bărbatul i-a spus femeii că a cumpărat un restaurant și are nevoie de 1.000 de euro pentru obținerea autorizației de funcționare.

Cu fiecare ocazie, escrocul a avut grijă să îi spună iubitei sale că îi va restitui banii pe care i-a împrumutat.

La începutul lunii august 2015, bărbatul i-a transmis iubitei sale că în urma unor investigații medicale i-a fost descoperit un cheag de sânge pe creier și trebuie sa fie operat, dar nu vrea ca ea să îl ajute cu bani pentru intervenția chirurgicală.

„Până nu îmi spui cât costă operația și nu te programezi nu te sun (…) nu te mai juca cu viața ta. Era mai important să mă lași să te ajut pentru magazin decât pentru sănătatea ta? (…) Atunci dacă nu mă lași pe mine să te ajut fă rost de bani cumva și operează-te”, îi transmite victima, îngrijorată, escrocului. În final, femeia i-a transferat 2.500 de euro pentru operație.

Când a văzut că iubitul său nu reușește să rezolve „problema cu ANAF-ul”, victima a vorbit cu un prieten al inculpatului și cu mama acestuia, aflând că bărbatul nu este nicidecum un prosper om de afaceri, totul fiind o minciună.

„Eu ți-am spus tot. Ți-am spus absolut tot. Ți-am spus tot. Ți-am recunoscut că m-am învârtit în spirala aia de căcat de minciuni și n-am mai putut să ies. Da, ți-am recunoscut”, îi spune bărbatul tinerei într-unul dintre mesaje.

ÎIn urma sentinței Judecătoriei Brașov, menținută de Curtea de Apel Brașov, pe lângă condamnarea de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, escrocul a fost obligat să îi achite victimei prejudiciul în valoare de 41.000 de euro plus dobânzi.

ADVERTISEMENT
Tags: