News

Cum a semănat certificatul verde panică printre hotelieri. Rezervări anulate și bani solicitați înapoi: “Am ajuns să nu mai suport telefonul sau mailul”

Certificatul verde a semănat panică printre hotelieri după ce mai multe rezervări au fost anulate
26.10.2021 | 13:48
Cum a semanat certificatul verde panica printre hotelieri Rezervari anulate si bani solicitati inapoi Am ajuns sa nu mai suport telefonul sau mailul
Hotelierii spun că certificatul verde le-a afectat afacerile. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Toamna venea cu sfârșitul sezonului estival, dar propunea un alt gen de turism în România. Astfel, dacă marea sau Delta Dunării erau puse „pe hold” până prin luna mai a anului următor, muntele, zona Maramureșului sau a Bucovinei prosperau.

Valea Prahovei deschidea anotimpul traficului intens, în timp ce hotelurile, vilele și pensiunile se luptau pentru a convinge cât mai mulți turiști. Mai mult decât atât, voucherele de vacanță au venit și ele cu un plus și proprietarii de afaceri în domeniu n-au ezitat o clipă.

ADVERTISEMENT

Cum a semănat certificatul verde panică în turism!

Soarele cald de toamnă, mâncarea ca la mama acasă și gradele în plus din pahar au fost șterse cu buretele într-o clipă. Hotelierii se plâng acum că introducerea obligatorie a certificatului verde a declanșat o serie de anulări. Culmea, dar și persoanele vaccinate au spus în ultima perioadă pas concediilor.

Oamenii spun că se tem de numărul uriaș de infectări și preferă să rămână acasă. Mai ales că angajatorii i-au trimis în telemuncă. Nici măcar vacanța elevilor nu a avut darul de a crește solicitările de cazări.

ADVERTISEMENT

„Am ajuns să nu-mi mai suport telefonul sau mailul. Înainte, de fiecare dată când suna însemna un potențial client. Un mail îmi aduce o confirmare.

Acum știți ce se întâmplă? Sunt sunată pentru anulări și primesc mailuri în care sunt rugată să dau banii înapoi”, a spus Almășan Silvia, proprietara unei pensiuni din Bușteni pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

De ce s-au resemnat agențiile de turism

Agențiile de turism spun că pe plan intern nu mulți erau cei care se adresau oamenilor specializați. Recunosc problema, una pe care au întâlnit-o în ultima perioadă.

„Să știți că în țară oamenii nu se înghesuie să meargă cu agenții de turism. Aveam solicitări, avem în continuare pentru Crăciun sau Revelion, mai degrabă tatonări, dar se merge mult pe înțelegerea directă între proprietar și turist. 

ADVERTISEMENT

Da, am fost nevoiți să intermediem anulări de ultim moment. Certificatul verde a dat multe peste cap, însă nu putem spune că el a picat de undeva din lună și nimeni nu știa de el sau nu auzise de el. Da, în cazul unei vacanțe plătite din luna iulie, probabil că nu a luat nimeni în calcul prăpădul din octombrie, dar nu știu câte agenții au vândut astfel de pachete. 

Multe s-au achiziționat de curând, lumea a stat în stand by, a tot așteptat și acum a realizat că nu prea au cum să meargă. Așa că vor banii înapoi, dacă se poate toți și cât mai repede. Și de aici începe un alt scandal”, a spus Alina Morea, reprezentanta unei agenții de turism pentru FANATIK.

Iarna, ținta hotelierilor

Un singur lucru pare să-i bucure cu adevărat pe hotelieri. În ultima perioadă s-au format adevărate cozi la centrele de vaccinare ceea ce oferă speranță pentru sezonul de iarnă.

Ar putea fi un semn evident că sărbătorile vor aduce profit pentru cei implicați în domeniu. Mai ales că nu au existat anulări până acum pentru Crăciun sau Revelion.

„N-au fost anulări, dar să știți că nici n-am obosit prea mult cu rezervările. Adică, în anii normali, fără pandemie, erau vândute deja multe pensiuni pentru Crăciun sau Revelion. Deocamdată se așteaptă”, a mai zis Alina Morea.

„Aici stau liniștită. Nu-mi sună telefonul pentru așa ceva, dar nici nu mă caută prea mulți ca să rezerve. Acesta este adevărul. Sincer vă spun, anul trecut, an cu pandemie, aveam jumătate de pensiune vândută pentru sărbătorile de iarnă în apropiere de noiembrie.

Acum sunt la un pas să le dau eu banii înapoi pentru că sunt cheltuielile prea mari ca să țin deschis pentru câteva camere”, a aprobat și Almășan Silvia.

ADVERTISEMENT