Cum a trăit Helmuth Duckadam Revoluția din decembrie 1989: „Sunt terminat, voi ajunge la pușcărie”

Francisc Oprea   
în Sport
20/12/2019, 12:42
Cum a trăit Helmuth Duckadam Revoluția din decembrie 1989: „Sunt terminat, voi ajunge la pușcărie”
Helmuth Duckadam a dezvăluit cum a trăit Revoluția din decembrie 1989. Sursă Foto: Facebook

Helmuth Duckadam a rememorat, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, cum a trăit la Arad startul a ceea ce avea să fie căderea regimului comunist în România. Eroul de la Sevilla dezvăluie că a fost activ la mișcările din stradă, dar s-a temut pentru viața sa când a aflat că Nicolae Ceaușescu încă era în funcție pe 21 decembrie.

Helmuth Duckadam, la mitingul din Arad în decembrie 1989

Revoluția din decembrie 1989 l-a prins pe Helmuth Duckadam în postura de jucător și oficial al echipei Vagonul Arad și la trei ani distanță de cucerirea Cupei Campionilor Europeni. Fostul mare portar dezvăluie că a fost implicat în mitingurile din străzile Aradului, știind că Nicolae Ceaușescu nu mai e conducător suprem pe 21 decembrie, dar s-a temut când a aflat realitatea.

În 1989 eram vicepreşedinte-jucător la Vagonul Arad. După evenimentele de la Timişoara, de pe 16 decembrie, şi la Arad au avut loc mişcări de stradă mai devreme decât la Bucureşti.

Am plecat de acasă şi m-am dus la mitingul anti-comunism. Nu mi-a fost deloc frică! Cum să-mi fie? Pe 21 noi aflaserăm că Ceauşescu a căzut, am cântat la miting alături de alţi arădeni.

Era o bucurie în piață, dar când am ajuns acasă l-am văzut pe Ceauşescu tot în funcţie. Atunci mi-am zis: ‘Sunt terminat, voi ajunge la puşcărie, pentru că Ceauşescu n-a căzut!’. Dar până la urmă a fost bine!”, a declarat Helmuth Duckadam, conform Libertatea.

„Dirijam vagoanele care intrau în țară”

Din aceleași timpuri, eroul finalei de la Sevilla își amintește despre scurta perioadă în care a lucrat la Primăria din Arad: „Aproape două luni și jumătate m-am ocupat la Primăria Arad de toate ajutoarele care intrau în ţară prin vămile Aradului şi noi decideam. Dirijam vagoanele spre oraşele din ţară, nici nu ştiam ce erau în ele”.

Helmuth Duckadam a intrat în istoria fotbalului românesc în mai 1986, la finala Cupei Campionilor Europeni dintre Barcelona și Steaua. După 0-0 după 120 de minute, portarul arădean a parat patru lovituri de la 11 metri, aducând trofeul la București.

Închide ×