News

Cum a trăit Răzvan Lucescu derby-ul PAOK – AEK 2-0. “Leul” din infernul Salonicului!

24.09.2018 | 17:47
Cum a trait Razvan Lucescu derbyul PAOK  AEK 20 Leul din infernul Salonicului

Tehnicianul român a avut parte de un meci extrem de tensionat. Răzvan Lucescu a trăit derby-ul dintre PAOK și AEK la intensitate maximă, dar a încercat pe cât posibil să nu lase să se vadă presiunea care apăsa pe umerii săi.
FANATIK.RO l-a urmărit pe Lucescu jr. pe toată durata jocului de la Salonic, disputat într-o atmosferă incendiară, la propriu și la figurat, un adevărat infern pentru adversari.

Derby cu parfum de tutun și alcool!

Mergând agale în preajma arenei Toumba intri ușor, ușor în febra derby-ului PAOK – AEK. Oriunde privești în jur vezi doar negru în fața ochilor. Fanii din Salonic, îmbrăcați invariabil în aceeași non-culoare, își fac încălzirea în mod tradițional. Restaurantele și terasele au scos în stradă mese și scaune de plastic. Se bea alcool la discreție (și când te gândești câte restricții au suporterii la București), grătarele sfârâie ca de 1 Mai la noi, iar în aer este un zgomot asurzitor. Aici, dacă nu vorbești spre urlat, nu te auzi.

Controlul la porțile stadionului este o glumă. Trei, patru stewarzi la câteva mii de oameni. Această libertate pe care o simți te face să îți placă și mai mult acest derby. Tot orașul pulsează într-un cor a cappella împotriva zeilor atenieni, care anul trecut au sustras titlul lui PAOK. Lângă noi, în tribuna oficială, se fumează la liber. E aerul anilor 90 de la noi, când fotbalul era mai mult despre pasiune și plăcere, decât despre afaceri și scandaluri. Cei de la AEK ies pe teren. Ca la un semnal, mii de oameni se ridică și încep să strige “Kleftes, kleftes”, adică “Hoții, hoții”! Rănile din sezonul trecut sunt încă deschise pentru cei din Salonic.

Cum a trăit Răzvan Lucescu derby-ul PAOK – AEK 2-0? Când generalul intră în scenă, începe vacarmul!

Îmbrăcat la patru ace, apare pe teren și Răzvan Lucescu. Fanii îl întâmpină ca pe un vechi erou antic, nu degeaba i se spune “Generalul”. Pesemne așa se simțeau gladiatorii în vremurile când își duceau luptele pe viață și pe moarte. Iar ceea ce a urmat pe gazon a semănat cu o astfel de luptă. AEK a început în forță. Așezată într-un 4-3-3 extrem de mobil, cu un fotbalist peste nivelul tuturor de pe teren, Livaja, campioana Greciei a țintuit echipa lui Răzvan Lucescu în propria jumătate.

Antrenorul român simte că urmează o seară grea, dar încearcă să își ascundă emoțiile. Dacă ar avea un pedometru atașat, Răzvan ar da cifrele Instat peste cap. Se plimbă în spațiul tehnic la pas, iute și apăsat. Ocazia uriașă a lui Livaja, care cutremură stâlpul din stânga porții lui PAOK, nu îl mișcă. Ne aduce aminte de manechinele din seria BD, care nu își mișcau decât ochii… Jocul echipei sale nu îl mulțumește și îl cheamă la margine pe căpitanul Vieirinha. Îi trasează câteva indicații tactice și continuă apoi mersul încărcat, asemeni unui leu, în cușca numită Toumba!

Ce a simțit Răzvan Lucescu în partida cu campioana Greciei! Descătușarea, adusă de un sârb!

28 de minute, Lucescu jr. nu s-a așezat pe bancă. Din 5 în 5 minute s-a sfătuit cu secunzii săi și în special cu responsabilul fazelor fixe de la PAOK. Apoi, în minutul 28, a simțit nevoia pentru un răgaz de câteva secunde. S-a ridicat rapid, a luat o sticlă de apă și a privit apoi cursa perfectă a atacantului său, Aleksandar Prijovic, care a catapultat mingea în poarta lui AEK!

Era 1-0, iar românul a făcut un salt în aer de bucurie. Apoi, s-a întors către banca sa. Omul din costum a redevenit instant serios. Știa că scorul nu este suficient și că de acum urmează și mai multă presiune. Iar AEK, o echipă solidă, a început să vină iar în valuri spre careul lui PAOK. Primul și singur gest necontrolat, de nervozitate, al lui Lucescu avea să vină prin minutul 35, când Biseswar a fost faultat de un adversar, iar arbitrul nu a acordat nimic. Cu mâinile în aer, gesticulând a lehamite, Răzvan s-a reconectat rapid la meci. S-a terminat prima repriză.

La final a rămas un sfert de oră pe bancă! Fiul lui Savvidis l-a îmbrățișat ca pe un frate mai mare

La întoarcerea de la cabine, înverșunarea de pe gazon a fost ridicată la pătrat de cele două echipe. Ambiție mare de ambele părți. Cu mina sa serioasă, Lucescu a început să își facă de lucru cu o sticlă de apă pe care a ridicat-o de zeci de ori, ca pe un obiect aducător de liniște. Pe teren, oaspeții au început din nou mai bine, iar ocaziile mari au strâns inimile miilor de suporteri din tribune. Trecuse aproape un sfert de oră din mitanul secund, când același Prijovic a anticipat perfect o centrare de pe dreapta și a înfipt al doilea pumnal în trupul gigantului AEK. Răzvan Lucescu și secunzii săi erau în extaz! Prijovic s-a dus glonț spre antrenorul român și l-a luat în brațe!

Victoria părea tot mai aproape, iar tehnicianul lui PAOK simțea cum presiunea se transformă în bucurie. Cu un public fantastic în spate, echipa lui Lucescu a mai tremurat de câteva ori, “bestia” Livaja fiind un adevărat coșmar pentru apărarea condusă imperial de Varela. De altfel, la final, fostul fotbalist al FCSB, care s-a ocupat de anihilarea decarului de la AEK, era epuizat din cauza efortului depus. Timpul s-a scurs, iar ritmul pașilor lui Răzvan a scăzut cu fiecare secundă ce a fugit din cronometru.

Fluierul de final l-a găsit calm, sigur de sine. Și-a felicitat adversarii și s-a retras pe banca tehnică, alături de secunzii săi. Au stat acolo mai bine de 15 minute după ce toți fotbaliștii plecaseră la vestiare. De unde a venit, cu zâmbetul larg, George Savvidis, fiul lui Ivan Savvidis, patronul lui PAOK. Acesta l-a îmbrățișat și l-a pupat pe Lucescu jr. ca pe un frate mai mare, felicitându-l pentru succesul împotriva atenienilor. Apoi, când stadionul se golise, “leul” a părăsit arena, cu trei puncte în plus în clasament și cu o nouă seară de pus în vitrina cerebrală a amintirilor.