Fotbal intern

Cum a ucis Ionuţ Negoiţă spiritul lui Dinamo pe 14 mai 2014! A băgat clubul în insolvenţă fix în ziua când “câinii” împlineau 66 de ani

13.05.2020 | 22:12
Cum a ucis Ionut Negoita spiritul lui Dinamo pe 14 mai 2014 A bagat clubul in insolventa fix in ziua cand cainii implineau 66 de ani
ADVERTISEMENT

Ziua de 14 mai este una istorică pentru Dinamo, fiind data când clubul a fost înfiinţat în 1948, însă în urmă cu şase ani s-a scris una dintre cele mai negre pagini pentru “câini”. FANATIK îţi prezintă cum a ucis Ionuţ Negoiţă spiritul formaţiei din Şoseaua Ştefan cel Mare într-o zi de sărbătoare pentru dinamovişti.

14 mai 2014, ziua când Ionuţ Negoiţă a anunţat insolvenţa lui Dinamo

Venit la Dinamo în martie 2013, Ionuţ Negoiţă s-a bucurat de sprijinul suporterilor până pe 14 mai 2014. Totul s-a rupt acum şase ani, când patronul “câinilor” anunţa intrarea în insolvenţă a clubului, fix în ziua când se împlineau 66 de ani de la înfiinţare!

ADVERTISEMENT

Momentul anunţului a fost intens criticat de fanii lui Dinamo, mai ales că alegerea datei a fost una de-a dreptul nefericită. Paradoxal, declinul “câinilor” a început pe 14 mai 2014, la 66 de ani de la înfiinţarea clubului. Două zile mai târziu, dinamoviştii o învingeau pe Săgeata Năvodari şi îşi consolidau locul 4, care ducea în Europa League.

Decizia lui Ionuţ Negoiţă a venit după ce Dinamo trebuia să plătească aproximativ 450.000 de euro către stat, taxa de publicitate din perioada 2009-2014. Omul de afaceri a refuzat să mai plătească vreo datorie din trecut şi a preferat să demareze procedura de insolvenţă, fără să ia în calcul efectele devastatoare.

ADVERTISEMENT

Dinamo a ratat două sezoane europene din cauza insolvenţei

Intrată în insolvenţă, Dinamo nu a mai primit licenţa UEFA pentru participarea în cupele europene şi “câinii” intrau în cea mai neagră perioadă din istoria clubului. În acel moment, formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare avea un coeficient UEFA care îi permitea să fie cap de serie în turul 2 din Europa League, ceea ce însemna un adversar lejer şi un bonus financiar, în cazul unei calificări în faza următoare.

  • 130.000 de euro încasa Dinamo dacă trecea de turul 2 preliminar din Europa League 2014-2015

După un sezon 2014-2015 slab, cu o clasare pe locul 7, Dinamo şi-a revenit în stagiunea următoare, sub comanda lui Mircea Rednic. “Câinii” au terminat pe 4, dar nu au putut să participe în cupele europene tot din cauza insolvenţei, chiar dacă dinamoviştii au apelat şi la TAS.

ADVERTISEMENT

Ionuţ Negoiţă anunţa şi în 2014 că este dispus să vândă clubul

Ultimele luni au stat sub spectrul anunţului “vând clubul pentru 1 leu”. Demersurile lui Ionuţ Negoiţă nu sunt noi, acesta anunţând încă din 2014, la un an de când îi preluase pe “câini”, că vrea să predea Dinamo unui partener de afaceri.

“Mai bine de şase luni am căutat parteneri sau oameni dispuşi să preia Dinamo. Cei cu care m-am întâlnit, nejudecând cu sufletul, ca mine, mi-au transmis foarte clar: acest club trebuie întâi vindecat de cancer, pentru a putea purta discuţii serioase.

ADVERTISEMENT

Concluzia generală şi unanimă este că, în acest moment, singura soluţie pentru ca viitorul lui Dinamo să existe este reorganizarea prin insolvenţă şi crearea unui moment zero. Până atunci, îmi exprim înca o dată întreaga disponibilitate de a coopta sau de a vinde acest club unui partener care poate face mai mult decât fac eu pentru Dinamo.  

Vreau să-i asigur pe toţi dinamoviştii că această zi înseamnă renaşterea. Este prima zi din viitorul lui Dinamo”, era mesajul lui Ionuţ Negoiţă pe 14 mai 2014.

ADVERTISEMENT