News

Cum a uneltit Ion Iliescu răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu. „3-4 oameni ne adunam să discutăm”

23.02.2021 | 13:08
Cum a uneltit Ion Iliescu rasturnarea lui Nicolae Ceausescu 34 oameni ne adunam sa discutam
Ion Iliescu spune că a încercat de mai multe ori să-l dea jos pe Nicolae Ceaușescu. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a uneltit Ion Iliescu, fostul șef al statului, răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu. Astfel, evenimentul decembrie 1989 a fost unul atent documentat și îndelung calculat. Soarta liderului PCR trebuia să fie jucată cu mult timp în urmă, însă Securitatea a înțeles ce se întâmplă. 

Concret, într-un interviu acordat celebrului post de televiziune BBC, Ion Iliescu a recunoscut că a discutat despre o eventuală debarcare a lui Nicolae Ceaușescu cu mai mulți oameni, dar planul a fost dejucat.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, Iliescu a spus că tocmai acest lucru l-a transformat într-un personaj important după Revoluție. Oamenii l-au asimilat ca pe un salvator al nației și un luptător împotriva regimului.

Cum a uneltit Ion Iliescu răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu de la șefia statului

“Au fost nişte întâlniri la începutul anilor ’80, trei-patru ne adunam câteodată ca să discutăm despre eventuale posibilităţi de a-l răsturna pe Ceauşescu.

ADVERTISEMENT

Dar am fost descoperiţi de Securitate şi unul câte unul am fost izolaţi”, a spus Ion Iliescu pentru jurnaliștii de la BBC.

Sursa foto – hepta.ro

Primul președinte al României după îndepărtarea regimului comunist spune că toți cei implicați au avut de tras de pe urma acțiunilor. Securitatea a intervenit fără milă.

ADVERTISEMENT

„Unul a murit, altul a început să fie supravegheat, eu m-am aflat tot timpul sub supravegherea Securităţii, un altul a fost luat din Bucureşti şi trimis la Focşani şi aşa mai departe. Deci grupul ca atare a fost desfiinţat”, a mai adăugat Ion Iliescu.

Cum voiau românii să scape de Nicolae Ceaușescu

Ion Iliescu a mai zis că de-a lungul timpului mai mulți oameni au pus la cale îndepărtarea lui Nicolae Ceaușescu. Nimeni nu a reușit însă să ducă la bun sfârșit acțiunea.

ADVERTISEMENT

„Dar au existat şi alte tentative. Oameni obişnuiţi care au iniţiat anumite acţiuni, dar fără nici un rezultat. Singura cale care a fost posibilă în România a fost această revoltă populară”, a mai spus fostul preşedinte.

Sursa foto – hepta.ro

De altfel, istoricii au consemnat mai multe încercări de răsturnare a regimului comunist. În primăvara anului 1977 s-a înregistrat mișcarea inițiată de scriitorul Paul Goma. În aceeași vară a avut loc greva minerilor de pe Valea Jiului, una înăbușită de forțele de ordine.

În anul 1984 a eșuat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de trei generali, între care și Nicolae Militaru, pentru ca, la trei ani distanță, să aibă loc un protest al muncitorilor de la uzinele brașovene. Nu s-a terminat deloc bine atunci – nu mai puțin de 61 dintre ei au fost condamnați la închisoare, iar 67 au sfârșit arestați la domiciliu.

Protestele au continuat și în primăvara anului 1989 atunci când câțiva membri marcanți ai Partidului Comunist i-au trimis lui Ceaușescu o scrisoare, cunoscută apoi ca „scrisoarea celor șase”, în care îi imputau faptul că exercita o dominație absolută asupra partidului.

Cum s-a terminat regimul comunist în România

Decembrie 1989 a însemnat sfârșitul comunismului într-o țară care a traversat decenii întregi de negură. Evenimentele sângeroase de la Timișoara și București au culminat cu căderea lui Ceaușescu și a regimului comunist.

Mai întâi de toate, spre exasperarea românilor, Ceaușescu a fost confirmat în fruntea PCR pentru un nou mandat de cinci ani. Se întâmpla la finalul Congresului al XIV-lea desfășurat în noiembrie. Câteva zile mai târziu, acesta pleacă într-o vizită oficială în Iran, în ciuda faptului că fusese avertizat despre o revoltă care ar avea loc la Timișoara.

Revine după două zile în țară și transmite poporului într-o cuvântare televizată că evenimentele de pe Bega sunt o încercare din afară de imixtiune în afacerile interne și de subminare a suveranității României.

O adunare populară în sprijinul regimului este organizată pentru ziua următoare, 21 decembrie. Demonstrația degenerează în mișcare de răsturnare a regimului și soții Ceaușescu, surprinși de această turnură a lucrurilor, nu reușesc să mai gestioneze situația.

Sursa foto – hepta.ro

Până în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, protestele se răspândiseră deja în toate marile orașe ale României. Nicolae Ceaușescu mai face o încercare disperată de a se adresa mulțimii adunate în fața sediului CC, dar fără succes.

Protestatarii forțează ușile și pătrund în sediul CC, iar soților Ceaușescu nu le rămâne decât opțiunea de a fugi cu un elicopter care îi aștepta pe acoperișul clădirii CC. Sunt prinși, judecați, condamnați la moarte și executați pe data de 25 decembrie.

ADVERTISEMENT