News

Cum a variat numărul de parlamentari ai partidelor în ultimii doi ani. Fărâmițarea dreptei și amurgul traseiștilor

Numărul traseiștilor în primii doi ani ai acestei legislaturi este considerabil mai mic decât în cele precedente, însă sciziunile au redus considerabil numărul de parlamentari ai PNL și USR.
02.09.2022 | 09:30
Cum a variat numarul de parlamentari ai partidelor in ultimii doi ani Faramitarea dreptei si amurgul traseistilor
Dumitru Coarnă, Cătălin Teniță și Diana Ivanovici-Șoșoacă numai sunt membri ai partidelor care i-au trimis în Parlament Colaj Fanatik/ Foto: Hepta/ Fb/Cătălin Teniță
ADVERTISEMENT

Traseismul pare o practică pe cale de dispariție printre actualii parlamentari, după ce timp de ani de zile a fost o adevărată plagă a politicii românești. Doar două cazuri de schimbare a afilierii unor parlamentari se poate încadra în categoria traseismului.

Partidele de dreapta, răvășite de sciziuni

Asta nu înseamnă că structura actualului Parlament a rămas nemodificată față de momentul validării mandatelor, în decembrie 2020. Două sciziuni majore au făcut ca partidele de dreapta – PNL și USR – să piardă un număr apreciabil de parlamentari. După ce Dacian Cioloș a plecat din USR și a fondat REPER, 12 parlamentari USR s-au înscris în noua formațiune. De altfel, majoritatea lor proveneau din vechiul PLUS, înființat tot de către fostul prim-ministru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, plecarea lui Ludovic Orban a antrenat un șir de demisii din grupurile parlamentare ale PNL. Chiar dacă Orban nu a reușit să-i atragă în noua sa formațiune pe toți cei care l-au susținut la Congresul PNL din septembrie 2021, rândurile liberalilor s-au subțiat cu 16 deputați și senatori. În rest, reducerea numărului de parlamentari ai unui partid s-au făcut mai mult prin excluderi din motive disciplinare.

Doar două cazuri de traseism printre deputați

La Camera Deputaților, PSD a rămas cu 109 deputați, cu unul singur mai puțin față de decembrie 2020. Este vorba de Dumitru Coarnă, care a fost exclus în aprilie 2022, după ce a făcut parte din „convoiul” cu care Diana Șoșoacă s-a dus la ambasada Rusiei în încercarea ridicolă de a pune capăt războiului ruso-ucrainean în urma unei medieri din partea României. Ce i-a scos din sărite pe liderii PSD a fost și faptul că delegația, din care mai făceau parte deputații Francisc Tobă și Mihai Lasca, a dat asigurări ambasadorului rus privind „neutralitatea” țării noastre, deși noi suntem stat membru NATO. „Domnul Coarnă a depăşit o linie roşie având un dialog cu un stat agresor asupra unui stat suveran. Un membru al PSD nu avea ce căuta la Ambasada Rusiei”, spunea Marcel Ciolacu, președintele PSD.

ADVERTISEMENT

PNL are 80 de deputați, cu 13 mai puțini. În partidul lui Orban, Forța Dreptei, s-au înscris 13 liberali. Un altul, Dumitru Flucuș, a demisionat din partid în martie 2022, însă demisia a devansat doar cu puțin excluderea lui din PNL, care devenise iminentă după ce Flucuș își exprimase susținerea față de suspendarea președintelui Iohannis, demers preconizat de către AUR. „În momentul în care ai făcut un asemenea gest, nu eşti parlamentar liberal, eşti de la AUR, ai aceeaşi minte ca Georgică Simion şi te duci la Georgică Simion”, spunea Dan Vîlceanu, pe atunci secretarul general al PNL. Flucuș i-a urmat sfatul și astfel a devenit oficial deputat AUR, acesta fiind unul dintre cele două cazuri de traseism.

Al doilea este cel al deputatei Oana-Marciana Özmen care în iunie 2022 a plecat de la USR la PNL, o alegere surprinzătoare întrucât a survenit într-un moment în care nemulțumiții din USR plecau la REPER, partidul lui Cioloș. Astfel 10 deputați au făcut aceste gestm ultimul fiind Cătălin Teniță, cel care a încercat să obțină șefia USR, fiind însă învins de către Cătălin Drulă. În mometul de față, grupul deputaților USR are 45 de membri, cu 11 mai puțini.

ADVERTISEMENT

Excludere în premieră la grupul UDMR

Grupul AUR din Cameră a pierdut opt deputați și a câștigat unul, pe Dumitru Flucuș, având în momentul de față 27 de membri. Deși pierderile sunt destul de mari, la AUR nu a existat o sciziune organizată. Francisc Tobă și Mihai Lasca au fost excluși încă de la începutul legislaturii, primul din cauza controverselor legate de rolul lui la Revoluția din 1989, al doilea din cauza unei condamnări penale pe care o ascunsese. Restul au plecat unul câte unul din cauza deteriorării relațiilor cu conducerea partidului.

Surprinzător este faptul că și UDMR are un deputat în minus față de cei 21 de la începutul legislaturii. Apjok Norbert a fost exclus încă de la începutul anului trecut întrucât a ascuns faptul că nu avea studii superioare, o condiție obligatorie pentru parlamentarii Uniunii. De asemenea, nici Andi Grosaru, deputatul minorității italiene, nu mai figurează în grupul minorităților naționale în urma unor poziții contrare față de cele susținute de grup.

ADVERTISEMENT

La Senat, PSD are rămas cu același număr de senatori, anume 47, în timp ce liberalii au pierdut trei dintre ei, ajungând la 37. Este vorba de Ion Iordache, fostul ministru al Agriculturii Adrian Oros și Ovidiu-Iosif Florean.

USR a rămas cu 23 de senatori, după ce Dragoș Popescu și Cosmin Poteraș s-au alăturat REPER. AUR a rămas cu 13 senatori, după excluderea Dianei Șoșoacă, acestea activând ca independentă înainte să se înscrie într-un partid extraparlamentar, intitulat SOS România. În afară de PSD, doar UDMR a rămas cu același număr de senatori, minoritatea maghiară având nouă reprezentanți.

„Perioada de transferuri” încă nu a început

Deși frecvența foarte redusă a traseismului în cei aproape doi ani de la alegeri este un semn îmbucurător, nu există certitudinea că situația va rămâne aceeași până la finele legislaturii. În primul rând, marea coaliție dintre PSD și PNL obligă cele două partide să nu-și racoleze reciproc parlamentarii, cum au făcut ani în șir. În al doilea rând, alegerile sunt încă departe. Până acum au fost foarte frecvente cazurile în care parlamentarii aflați la final de mandat care nu aveau garanția că vor fi puși din nou pe un loc eligibil plecau la alt partid. Deocamdată, acestă „perioadă de transferuri” încă nu a venit.

Apoi existența unei coaliții cu o majoritate atât de mare în Parlament face ca voturile celor plecați sau excluși din alte partide și care acum nu au afiliere politică să fie lipsite de importanță. În esență, partidele de la putere nu au niciun interes să facă promisiuni unui parlamentar independent pentru un vot în plus a cărui utilitate este acum foarte redusă Lucrurile se pot schimba însă în cazul ruperii alianței dintre PSD și PNL, caz în care un nou guvern va avea o susținere parlamentară mult mai mică.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!