News

Cum a vrut Gigi Becali să-l aducă pe Gică Hagi să joace la FCSB după ce s-a retras! Discuţia decisivă de pe aeroport

09.12.2018 | 18:07
Cum a vrut Gigi Becali sal aduca pe Gica Hagi sa joace la FCSB dupa ce sa retras Discutia decisiva de pe aeroport

Gigi Becali şi Gică Hagi sunt la cuţite înainte de FCSB – Viitorul, meci care se va disputa duminică, de la ora 20:00, în etapa a 19-a din Liga 1 Betano. În trecut, relaţia dintre cei doi a fost bună, iar în toamna anului 2003, patronul vicecampioanei României a vrut să-l aducă la echipă.

Patronul FCSB a povestit tot episodul în cartea “Becali şi Steaua”, apărută în 2014. La returul meciului cu Liverpool, din turul doi al Cupei UEFA, sezonul 2003-04, Gigi Becali a încercat să facă un transfer de senzaţie. Ţinta sa era Gică Hagi, care o antrena pe atunci pe Bursaspor, dar pe care şi-l dorea ca fotbalist.

Cum a vrut Gigi Becali să-l aducă pe Gică Hagi să joace la FCSB după ce s-a retras: “Vino să ne ajuţi”

Pe aeroportul din Liverpool, după înfrângerea suferită de FCSB, scor 0-1, Gigi Becali îi propunea lui Gică Hagi să revină pe teren, la doi ani de la retragerea din activitate. “Aşteptam avionul, stăteam la o cafea. Totul a început ca o glumă, apoi s-a transformat în ceva serios. Hagi era în dreapta mea. I-am zis direct: ‘Gică, la anul vreau să atac grupele Ligii Campionilor. Vorbesc serios. Vino să ne ajuţi să ajungem acolo!’. Când s-a întors către mine, a văzut că nu glumeam. Avea 39 de ani, nu păcălise niciodată fotbalul. I-am spus că va face faţă fără probleme”, a povestit Gigi Becali.

La discuţie a participat şi Emerich Jenei, care l-a dat pe Anghel Iordănescu drept exemplu. În 1986, antrenorul steliştilor a decis să-l convingă pe “Puiu'” să revină pe teren la doi ani de la retragere şi să joace în finala Cupei Campionilor Europeni, câştigată de Steaua după loviturile de departajare. Cu toate acestea, Gică Hagi a refuzat oferta făcută de Gigi Becali.

Cum a vrut Gigi Becali să-l aducă pe Gică Hagi să joace la FCSB după ce s-a retras. Cei doi au lucrat împreună în 2007
Cum a vrut Gigi Becali să-l aducă pe Gică Hagi să joace la FCSB după ce s-a retras. Cei doi au lucrat împreună în 2007

De ce l-a refuzat Gică Hagi pe Gigi Becali

“Nea Imi Jenei, care era şi el acolo, m-a ajutat. A adăugat că Piţi nu va fi nebun să-l pună pe Hagi la antrenamente, să facă acelaşi lucru ca jucătorii tineri. El venea cu experienţa, cu setea de fotbal. N-a zis nici da, nici nu. L-am văzut derutat. ‘Gigi, mi-e greu să intru în cantonamente, să stau prin hoteluri. Abia am scăpat de astea. Acum ce fac, mă bag iar? De ce crezi că m-am lăsat?’, m-a întrebat. Lui nu-i era că nu mai poate pe teren, acolo nu se făcea de râs, dar se temea de deplasări, de zboruri, de toate problemele astea. Nea Imi, pişicher bătrân, i-a dat exemplu cu Puiu Iordănescu, pe care, vorba aia, îl băgase pe teren într-o finală de Cupa Campionilor Europeni”, a mai susţinut Gigi Becali.

Gigi Becali şi Gică Hagi, “divorţ” cu scandal în 2007

Trei ani mai târziu, Gigi Becali şi-a văzut visul împlinit şi l-a adus pe Gică Hagi la FCSB, însă ca antrenor. Trei luni mai târziu, “Regele” şi-a dat demisia după ce formaţia sa pierdea meciul cu Slavia Praga. Chiar înaintea partidei din prima etapă a grupelor Ligii Campionilor, patronul echipei îl criticase în termeni duri. “Hagi a ţinut cont de părerile mele doar la returul cu Zaglebie, când l-a băgat pe Zaharia. În rest, niciodată! Nimeni nu ştie mai bine ca mine jucătorii, nici un antrenor din lume. Pe Zaharia nu o să-l mai vedeţi niciodată titular. Golanski poate va mai fi, dar nu acum. Dacă Hagi îl va titulariza pe Zaharia, a doua zi va primi o hârtie din partea Consiliului de Administraţie şi va pleca”, anunţa Gigi Becali. A doua zi, Gică Hagi şi-a anunţat demisia şi l-a taxat pe patronul echipei. “Eu am numit ziua asta o zi tristă, dar nu pentru că am plecat. Tristă pentru că omul pe care l-am adus în Ghencea a făcut totul să mă gonească. Se petrecea prin ’87. Eu i-am deschis poarta şi acum…”, susţinea “Regele”

  • 97 de meciuri a jucat Gică Hagi pentru Steaua Bucureşti în perioada 1987-1990
  • 76 de goluri a marcat Gică Hagi în tricoul roş-albaştrilor