Descoperire impresionantă a polițiștilor hunedoreni. Aceștia au dat peste o broşă de aur care ar fi parte din patrimoniul naţional cultural și care era pusă la vânzare pe o reţea de socializare.
Din fericire, piesa a fost recuperată de polițiștii din Hunedoara iar acum ea urmează să fie analizată de Muzeul Naţional de Istorie a României, scrie news.ro.
„Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au recuperat un bun mobil ce pare a fi din aur, susceptibil a face parte din patrimoniul naţional cultural.
În urma activităţilor de cercetare şi investigare, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Protejarea Patrimoniului Cultural au recuperat o broşă (fibulă) ce pare a fi din aur, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, susceptibilă a face parte din patrimoniul naţional cultural”, a transmis, marţi, IPJ Hunedoara.
Conform specialiștilor, broșa ar fi fost furată de pe teritoriul României, încă din cursul anului 2024. Chiar pe 1 noiembrie a apărut la vânzare pe un grup de comercializare a obiectelor vechi. Cercetările sunt continuate, în acest caz, pentru furt şi tăinuire.
„La începutul acestei luni, la data de 1 noiembrie 2024, pe o reţea de socializare, ar fi fost postat un anunţ, în cadrul unui grup de comercializare a obiectelor vechi, în care broşa respectivă ar fi fost oferită spre vânzare.
Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Hunedoara au desfăşurat activităţi complexe de cercetare şi au recuperat obiectul în cauză. Fibula urmează a fi înaintată Muzeului Naţional de Istorie a României, în vederea expertizării”, au precizat reprezentanţii IPJ Hunedoara.
Trei arheologi au făcut o descoperire remarcabilă în pădurea Aluniș din județul Botoșani, unde au găsit un colier celtic și două fragmente de bijuterii datând aproximativ din anul 500 î.Hr. Acești descoperitori, care practică arheologia de doi ani, au găsit aceste artefacte valoroase și le-au predat autorităților fără să le deterioreze, demonstrând profesionalism și respect față de patrimoniu.
Pasiunea lor pentru descoperirea comorilor i-a unit, însă până acum nu au avut parte de descoperiri majore, ci doar de obiecte precum monede din diferite perioade istorice.
Bijuteriile găsite recent ar putea fi clasificate drept bunuri culturale de patrimoniu dacă valoarea lor este confirmată. Cei care descoperă astfel de comori trebuie să le predea autorităților, având posibilitatea să primească până la 45% din valoarea acestora, dacă se dovedesc autentice.