News

Cum acționau hackerii care au lăsat zeci de vedete din România fără bani pe carduri

15.02.2021 | 21:51
Cum actionau hackerii care au lasat zeci de vedete din Romania fara bani pe carduri
ADVERTISEMENT

Mai multe vedete din România au căzut în capcana întinsă de „pirații informatici”, astfel că au rămas fără sume impresionante de bani care au fost extrase din conturile lor.

Banii ajungeau în conturile infractorilor după ce aceștia preluau controlul asupra cartelelor SIM ale vedetelor, dar și asupra conturilor de e-mail sau Facebook ale acestora.

ADVERTISEMENT

În consecință, gruparea de infractori cibernetici e acuzată de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, alterarea integrității datelor informatice în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, înșelăciune în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic.

Zeci de vedete din România au rămas fără bani pe card

Nu mai puțin de 50 de persoane au devenit victime, prejudiciul total fiind de 100.000 de lei, conform procurorilor DIICOT. Printre victime se numără Denisa de la Bambi și iubitul său Mircea Brânzei, Jean de la Craiova, Gabriel Dorobanțu, Adi Nartea, Adrian Eftimie sau cântărețul Ionuț Galani.

ADVERTISEMENT

Cel mai frecvent mod de a înșela victimele era metoda SIM Swap, prin care operatorul era determinat să anuleze cartela SIM existentă pe telefonul victimei și să activeze noua cartelă pe telefonul infractorului.

Concret, prin acest proces cartela telefonului e înlocuită de „victimă”, în acest caz de hackeri. Aceștia contactau operatorul de telefonie mobilă și anunțau că le-a fost furat telefonul. În scurt timp ajungeau să obțină toate datele și drepturile persoanelor păgubite, fără ca operatorul de telefonie să își dea seama.

ADVERTISEMENT

După ce au fost înlocuite SIM-urile, vedetele și-au pierdut controlul asupra conturilor bancare. dar și a adreselor de e-mail.

Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, C.I. a avut acces la toate informațiile personale ale acestora – fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont ale conturilor bancare deținute, sau alte detalii referitoare la viața privata a acestora.

ADVERTISEMENT

De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care – în numele victimelor – au solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi”, a anunțat DIICOT.

Având acces la aceste date personale, hackerii au intrat în aplicațiile de tip home banking ale victimelor și au efectuat diferite plăți. Prima victimă a „piraților” a fost Denisa de la Bambi, care a observat cum mii de euro i-au fost redirecționați spre alte conturi, fără acordul ei.

Acest număr era înregistrat pe abonamentul tatălui Denisei, Tănase Ion. Problemele începuseră chiar la începutul lunii martie, atunci când acesta și-a sunat fiica pe Whatsapp, menționând că telefonul său nu avea semnal. Într-o primă fază, Denisa de la Bambi nu s-a alarmat, considerând că este o problemă de scurtă durată, numai că – după o oră – și telefonul ei a rămas fără semnal. Și-a imaginat că nu avea semnal fiindcă se afla într-un magazin unde acoperirea nu funcționa 100%, dar a apelat, totuși, de pe telefonul mamei sale, serviciul de clienți al companiei telefonice”, au menționat apropiați ai Denisei, conform Gândul.

La finele zilei și-a recuperat parolele, însă doar după multe telefoane, mult stres și un prejudiciu de 39.096 de lei din contul unei societăți comerciale. În situația Denisei au fost zeci de oameni, până când DIICOT a reușit să-i capturez pe infractorii cibernetici.

ADVERTISEMENT