ADVERTISEMENT
News

Cum acționează hoții pe litoral. Metoda „ziarul”, explicată de polițiștii din Constanța

Polițiștii din Constanța trag un semnal de alarmă pentru turiștii de pe litoral. Hoții folosesc metoda „ziarul”.
Autor: Robert Cristea | 26.06.2021 | 14:00
Cum acționează hoții pe litoral. Metoda „ziarul”, explicată de polițiștii din Constanța
Cum acționează hoții pe litoral. Metoda „ziarul” explicată de polițiștii din Constanța. Sursa foto: hepta.ro

Autoritățile din Constanța trag atenția că, în sezonul estival, hoții ar putea să foloseacă metoda „ziarul” pentru a fura de la turiștii aflați în vacanță pe litoral.

ADVERTISEMENT

Pe lângă metodele arhicunoscute („accidentul”, „pomana” etc), infractorii au găsit alte variante prin care pot păcăli oamenii, transmite Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Constanţa, conform Adevărul.

O metodă de furt, utilizată pe litoral, este cea la care se foloseşte un ziar. Infractorii profită de faptul că este aglomerație, iar turiștii sunt relaxați. Pentru prevenirea acestui tip de infracţiune, poliţiştii atrag atenţia asupra modului în care ar putea acţiona persoanele care comit astfel de fapte.

ADVERTISEMENT

Polițiștii din Constanța trag un semnal de alarmă. Cum funcționează metoda „ziarul”

„Această metodă presupune sustragerea unui obiect prin distragerea atenţiei victimei. De obicei, cei care săvârşesc astfel de fapte se adresează unor persoane care stau la terasă şi au pe masă telefonul mobil sau portofelul.

În timp ce oferă victimei ceva spre vânzare sau îi solicită o informaţie, acoperă cu ziarul bunul victimei. La plecare, ia ziarul cu telefonul sau portofelul şi se face nevăzut”, explică poliţiştii.

ADVERTISEMENT

În scopul prevenirii acestui gen de infracţiuni, turiștilor li se recomandă să fie atenţi la obiectele personale lăsate pe masă, la terasă sau în alt spaţiu public.

De asemenea, IPJ Constanţa îi sfătuiește pe oameni să nu fie tentaţi de produsele oferite de vânzătorii voiajori.

ADVERTISEMENT

Metoda „accidentul” este foarte populară în România. Aceasta consta în apelarea unor persoane, în numele unor presupuse rude care ar fi avut un accident, pentru a le cere bani.

Anul trecut, hoții au folosit aceeași metodă pentru a cere bani în numele unor pretinși bolnavi de COVID-19.

ADVERTISEMENT

De altfel, un caz special a atras atenția. Poliţiştii au făcut percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Constanţa într-un dosar privind de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune cu un prejudiciu de peste 100.000 de lei.

Potrivit Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) a fost vorba de două acte materiale consumate şi 43 de tentative de înşelăciune, suspecţii cerând, prin telefon, sume de bani în numele unor bolnavi de COVID-19 sau pretinzând victimelor, în convorbirea telefonică, că sunt rude bolnave.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!