Sport

Cum afectează absențele startul României spre Mondialul 2026. Problemele lui Mircea Lucescu înaintea meciului cu Bosnia

Selecționerul Mircea Lucescu se confruntă cu probleme în centrul defensivei și în ofensivă înaintea meciului cu Bosnia, din debutul în preliminariile CM 2026.
17.03.2025 | 09:20
Cum afecteaza absentele startul Romaniei spre Mondialul 2026 Problemele lui Mircea Lucescu inaintea meciului cu Bosnia
Mircea Lucescu începe cursa pentru calificarea la Mondialul din 2026 fără patru piese grele: Drăgușin, Mihăilă, Olaru și Coman, toți accidentați Colaj foto: Fanatik / Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Selecționerul Mircea Lucescu (79 de ani) a anunțat lotul echipei naționale a României pentru primele două meciuri din preliminariile Campionatului Mondial 2026, împotriva Bosniei-Herțegovina (vineri, 21 martie, București) și San Marino (luni, 24 martie, Serravalle).

România are patru absențe de marcă pentru meciul cu Bosnia

România își începe drumul spre Mondiale, unde n-a mai fost din 1998, împotriva Bosniei-Herțegovina, pe Arena Națională, într-un meci de mare dificultate, care este sold-out. Bosnia este una dintre contracandidatele la calificare, alături de Austria, considerată favorita grupei din care mai face parte și Cipru.

ADVERTISEMENT

Din păcate, Mircea Lucescu se confruntă cu patru absențe de marcă din cauza accidentărilor. ”Il Luce” va trebui să gestioneze problemele pe care le are în centrul defensivei și în ofensivă.

Radu Drăgușin (Tottenham), liderul apărării, Valentin Mihăilă (Parma), unul dintre cei mai explozivi jucători de atac, Florinel Coman (Cagliari) și Darius Olaru (FCSB) sunt toți indisponibili, afectând serios planurile selecționerului.

ADVERTISEMENT

Andrei Burcă, punct fix în centrul apărării

În absența lui Drăgușin, Andrei Burcă rămâne punct fix, iar celălalt fundaș central cu experiență din lot este Adrian Rus (Pisa / Serie B, 22 de selecții). Cei doi au făcut cuplu în precedenta dublă cu Bosnia, disputată în 2022 în Liga Națiunilor B (0-1 la Zenica și 4-1 în Giulești), când i-au avut în față pe tunarii Edin Dzeko și Ermedin Demirovic.

Adrian Rus a fost convocat de Mircea Lucescu și anul trecut, dar nu a evoluat niciun minut până acum mandatul lui Il Luce. Stoperul de la Pisa a jucat ultima dată la națională, în urmă cu aproape 9 luni, patru minute, în finalul partide cu Slovacia (1-1), de la Euro 2024. Rus a bifat ultimul meci ca titular în tricoul reprezentativei la amicalul cu Bulgaria (0-0), disputat pe 4 iunie 2024, când fostul selecționer Edi Iordănescu pregătea echipa pentru turneul final din Germania.

ADVERTISEMENT

Șansa debutantului Mihai Popescu

Celelalte opțiuni de fundași centrali pentru ”dubla” cu Bosnia și San Marino sunt Virgil Ghiță (Cracovia, două selecții) și debutanții Mihai Popescu (FCSB) și Denis Ciobotariu (Rapid). Mihai Popescu are atuul prestațiilor excelente avute în Europa League.

ADVERTISEMENT

Fundașul campioanei României se gândește că ar putea fi alegerea lui Mircea Lucescu pentru înlocuirea lui Radu Drăgușin: ”Îmi pare rău de Radu, nu doresc răul nimănui ca să ajung eu sau altcineva în poziția lui. Dar, viața merge înainte, trebuie să profităm de momentele pe care le avem și dacă va fi așa, să fiu înlocuitorul lui, sper să o fac cu brio și să nu se vadă diferența”.

De altfel, Mircea Lucescu caută soluții noi pentru centrul apărării având în vedere că Burcă are 31 de ani și joacă în Emiratele Arabe Unite.

Anul trecut, selecționerul a convocat și alți fundași centrali, Alexandru Pașcanu (Rapid) și Matei Ilie (CFR Cluj). Pașcanu a și debutat în ultimul meci cu Cipru (4-1) din Liga Națiunilor C.

Incertitudini și lipsă de ritm în atac

Selecționerul se confruntă cu dificultăți și în compartimentul ofensiv. Denis Drăguș a revenit după o accidentare care l-a ținut pe tușă 9 meciuri la Trabzonspor. A jucat doar 7 minute împotriva lui Hatayspor pe 8 martie, iar sâmbătă, 15 martie, a fost rezervă neutilizată în confruntarea cu Bașaksehir.

Daniel Bîrligea, o altă opțiune ofensivă, a fost și el accidentat și a ratat ultimele cinci meciuri ale FCSB, inclusiv dubla cu Olympique Lyon din optimile Europa League. Din fericire, Bîrligea a revenit bine în derby-ul cu Rapid, a jucat 90 de minute, a marcat un gol și a dat o pasă decisivă.

Denis Alibec evoluează în play-out cu Farul Constanța, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra formei sale de joc. George Pușcaș (Bodrum), inclus pe lista preliminară a stranierilor, a fost sărit din nou din schemă de Mircea Lucescu.

Olimpiu Moruțan revine la națională după 11 luni

Una dintre surprize este revenirea lui Olimpiu Moruțan (25 de ani) în circuitul echipei naționale după 11 luni, cauzată de ruptura tendonului lui Ahile. Mijlocașul a revenit în prima echipă a lui Pisa în ultimele 5 partide și a jucat cel mai mult 69 de minute. E clar că, în acest moment, ”Oli” are șanse mici să joace în fața lui Dennis Man sau Ianis Hagi.

Anul trecut când a fost în Italia, Mircea Lucescu l-a asigurat pe Moruțan că îl monitorizează atent. ”Mircea Lucescu mi-a spus să revin după această accidentare, să încep să joc și, cu siguranță, o să fiu convocat și la echipa națională dacă eu o să fiu bine și o să mă simt 100%.

Fiecare jucător de la echipa națională își dorește să joace la un campionat mondial. Vrem să muncim la fel de bine cum am făcut-o și în calificările trecute, să avem o ambiție foarte mare și să ne autodepășim”, a declarat Olimpiu Moruțan, pentru gsp.ro.

Alex Mitriță, în stânga. Florin Tănase, chemat în premieră de Mircea Lucescu

Absențele lui Mihăilă și Coman din flancul stâng au făcut posibilă convocarea debutanului Denis Politic. Extrema stângă de la Dinamo poate juca, la nevoie, și vârf. Pentru postul de titulari cu Bosnia marii favoriți sunt însă Alex Mitriță și Florin Tănase.

Florin Tănase (30 de ani), fotbalist cu 18 selecții și 3 goluri pentru națională, a fost chemat în premieră de Mircea Lucescu.

Mijlocașul ofensiv al campioanei României a manifestat o formă excelentă în ultima perioadă la FCSB. ”Tase” a îmbrăcat ultima dată tricoul reprezentativei la amicalul cu Columbia (2-3), disputat la Madrid, pe 26 martie 2024, când a și marcat un gol.

15 stranieri și 11 interni. La EURO 2024 au fost 19-7

În alcătuirea lotului, selecționerul a păstrat o balanță relativ echilibrată între fotbaliștii care evoluează în străinătate și cei din SuperLiga. Din cei 26 de jucători convocați, 15 activează în străinătate, iar 11 provin din campionatul intern. Exact ca la ultima acțiune din 2024, dubla cu Kosovo și Cipru.

Dintre cei 11 jucători din Superliga cinci sunt de la FCSB, doi de la Universitatea Craiova și câte unul de la U Cluj, Dinamo, Rapid și Farul.

În lotul de 26 de jucători alcătuit de Edi Iordănescu pentru EURO 2024 au fost 19 stranieri și  7 din campionatul intern (Târnovanu/FCSB, Bancu/Universitatea Craiova, Mogoș/CFR Cluj, Olaru/FCSB, Șut/FCSB, Coman/FCSB, Bîrligea/CFR Cluj).

Nouă schimbări în lot față de ultima acțiune din 2024

Față de lotul convocat pentru ultima acțiune din 2024, dubla cu Kosovo și Cipru, lipsesc 9 jucători. Cinci sunt accidentați, Răzvan Sava (Udinese), Drăgușin (Tottenham), Mihăilă (Parma), Coman (Cagliari) și Olaru (FCSB), restul din rațiuni tehnice, Cristian Manea, Pașcanu (ambii, Rapid), Matei Ilie (CFR Cluj) și Miculescu (FCSB).

”Nu poţi să faci o echipă naţională puternică aducând jucători din toate colţurile lumii. Eu mizez şi sper ca nucleul echipei naţionale să apară în campionatul intern”, își dezvăluia Mircea Lucescu strategia la prima conferință ca selecționer al României.

Cum poate arăta echipa României pentru meciul cu Bosnia:

  • Niță – Rațiu, Burcă, M. Popescu, Bancu – R. Marin, M. Marin, Stanciu – Man, Bîrligea, Mitriță

Lotul României pentru Bosnia-Herțegovina și San Marino

  • Portari: Florin NIȚĂ (Damac | Arabia Saudită, 30/0), Horațiu MOLDOVAN (Sassuolo | Italia, 11/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 3/0);
  • Fundași: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 27/1), Deian ⁠SORESCU (Gaziantep FK | Turcia, 20/0), Virgil ⁠GHIȚĂ (Cracovia | Polonia, 2/0), Adrian RUS (Pisa | Italia, 22/1), Andrei BURCĂ (Baniyas | EAU, 37/1), Mihai POPESCU (FCSB, 0/0), Denis CIOBOTARIU (FC Rapid 1923, 0/0), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 44/2), Alexandru CHIPCIU (Universitatea Cluj, 46/6);
  • Mijlocași: Marius MARIN (Pisa | Italia, 28/0), Adrian ȘUT (FCSB, 4/0), Răzvan MARIN (Cagliari | Italia, 65/11), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 79/15), Ianis HAGI (Rangers | Scoția, 45/5), ⁠Vlad DRAGOMIR (Pafos | Cipru, 0/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 33/9), Olimpiu MORUȚAN (Pisa | Italia, 15/1), Alexandru MITRIȚĂ (Universitatea Craiova, 21/4), Florin TĂNASE (FCSB, 18/3), Dennis POLITIC (Dinamo, 0/0);
  • Atacanți: Denis DRĂGUȘ (Trabzonspor | Turcia, 20/5), Denis ALIBEC (Farul Constanța, 41/5), Daniel BÎRLIGEA (FCSB, 3/1).
  • 35 de jucători a convocat Mircea Lucescu de la început celui de-al doilea său mandat la echipa națională a României

Programul complet al grupei României

  • Vineri, 21 martie: Cipru – San Marino, ROMÂNIA– Bosnia și Herțegovina (21:45)
  • Luni, 24 martie: Bosnia și Herțegovina – Cipru, San Marino – ROMÂNIA (21:45)
  • Sâmbătă, 7 iunie: Bosnia și Herțegovina – San Marino (16:00), Austria – ROMÂNIA (21:45)
  • Marți, 10 iunie: ROMÂNIA– Cipru, San Marino – Austria (21:45)
  • Sâmbătă, 6 septembrie: Austria – Cipru, San Marino – Bosnia și Herțegovina (21:45)
  • Marți, 9 septembrie: Bosnia și Herțegovina – Austria, Cipru – ROMÂNIA (21:45)
  • Joi, 9 octombrie: Austria – San Marino, Cipru – Bosnia și Herțegovina (21:45)
  • Duminică, 12 octombrie: San Marino – Cipru (16:00), ROMÂNIA– Austria (21:45)
  • Sâmbătă, 15 noiembrie: Cipru – Austria (19:00), Bosnia și Herțegovina – ROMÂNIA (21:45)
  • Marți, 18 noiembrie: Austria – Bosnia și Herțegovina, ROMÂNIA– San Marino (21:45)