News

Cum afli cât curent consumă, de fapt, televizorul. Aceasta este cea mai bună metodă prin care poți vedea consumul

Cea mai bună metodă prin care poți vedea consumul aparatelor electronice din locuința ta. Un aparat ne indică cât curent consumă, de fapt, televizorul.
05.02.2022 | 14:50
Cum afli cat curent consuma de fapt televizorul Aceasta este cea mai buna metoda prin care poti vedea consumul
Cum afli cât curent consumă, de fapt, televizorul. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În mod surprinzător, televizorul consumă destul de mult curent chiar și atunci când este închis, dar băgat în priză. Vom vedea mai departe cât plătim zilnic pentru acest dispozitiv atăt de popular.

Unele aparate electronice au o viață „secretă” și ajung să consume chiar și după ce le-ai stins. Cât timp se află în priză, aceste dispozitive contribuie non-stop la creșterea facturii. Cum prețul la energie electrică devine tot mai mare, fiecare român ar trebui să știe cât consumă aparatele din casa lor.

ADVERTISEMENT

Într-un clip postat pe Youtube, cei de la Videotutorial.ro ne arată exact cât consumă un televizor cu plasmă. Pentru calcul a fost folosit un dispozitiv pentru măsurarea consumului de energie. Acesta se numește „wattometer” sau contor digital de consum. Dispozitivul se conectează la priză și apoi se verifică aparatul care ne interesează.

Puteți folosi un „wattometer” pentru a afla cât curent consumă, de fapt, televizorul

Aparatul prin care putem determina cât consumă dispozitivele din casa noastră este foarte ușor de utilizat. Un „wattometer” se poate găsi în majoritatea magazinelor mari din România.

ADVERTISEMENT

Dacă facem acest experiment vom fi surprinși să vedem cât de mult poate consuma încărcătorul telefonului sau un cuptor cu microunde.

Să revenim însă la mult iubitul nostru televizor. Conform celor de la videotutorial.ro, acest aparat electronic consumă 15 wați chiar și atunci când este în stand by. Dacă este conectat și routerul, atunci consumul urcă la 20 de wați, deși în continuare aparatul nu este pornit.

ADVERTISEMENT

Televizorul consumă 15 wați atunci când este oprit, dar băgat în priză

Foto: Hepta.ro

În momentul când televizorul este pornit, consumul urcă foarte mult. Pe timpul zilei, din cauza senzorului de luminozitate ambientală, aparatul tinde să consume și mai mult pentru a compensa pentru lumina puternică din încăpere.

Consumul se apropie de 240 de wați. Dacă folosim televizorul timp de 5 ore pe zi, factura de energie electrică se încarcă cu aproximativ 30 de kilowați pe lună.

ADVERTISEMENT

Alte aparate care consumă curent electric atunci când sunt oprite

Foto: Hepta.ro

Un încărcător de telefon lăsat în priză continuă să consume curent electric chiar și când nu e niciun aparat conectat la el. Acest lucru nu este foarte îmbucurător, ținând cont de cât de repede se consumă telefoanele mobile și de cât de des la ținem la încărcat.

Din fericire, curentul consumat nu e mult, totuși, așa că factura lunară nu este foarte afectată.

Cuptorul cu microunde este însă un alt aparat „viclean” din punct de vedere al consumului. Când e în priză și are ușa deschisă, consumă foarte multă energie. Alte aparate la care trebuie să avem grijă sunt laptop-urile, calculatoarele sau aparatul de cafea. Așadar, în anumite cazuri merită să scoți dispozitivele din priză atunci când nu le folosești.

ADVERTISEMENT