Life

Cum afli dacă ai deficit de Vitamina D. Testul simplu pe care e bine să-l faci dacă ai aceste simptome

Metoda utilă care îți arată că ai deficit de vitamina D. Cum descoperi dacă ai această lipsă, ce simptome trebuie să ai în vedere.
06.06.2024 | 08:19
Cum afli daca ai deficit de Vitamina D Testul simplu pe care e bine sal faci daca ai aceste simptome
Metoda utilă care îți arată că ai deficit de vitamina D. Cum descoperi dacă ai această lipsă, ce simptome trebuie să ai în vedere. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Cum afli dacă ai deficit de Vitamina D. Testul simplu pe care e bine să-l faci dacă ai aceste simptome. Specialiștii în domeniul medical recomandă această procedură pentru a vedea din timp dacă te confrunți cu o astfel de problemă.

Metoda utilă care îți arată că ai deficit de vitamina D. Cum descoperi dacă ai această lipsă, ce simptome trebuie să ai în vedere

Metoda utilă care îți arată că ai deficit de vitamina D. Cum descoperi dacă ai această lipsă, ce simptome trebuie să ai în vedere. Experții îi sfătuiesc pe oameni să fie în parametrii normali cu această vitamină, esențială pentru homeostazia calciului și sănătatea oaselor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vitamina cunoscută drept ”vitamina soarelui” este bună pentru sistemul imunitar și pentru funcțiile metabolice ale organismului. Cei care se confruntă cu o lipsă a acesteia pot avea osteoporoză și fragilitate osoasă.

Mai exact, o persoană ajunge să aibă o densitate osoasă scăzută și să fie predispusă mai des la fracturi. Un alt simptom care apare în lipsa vitaminei D este legat de durerile osoase și musculare. În plus, apar oboseala și somnolența.

ADVERTISEMENT

Totodată, cadrele medicale atrag atenția și asupra faptului că un pacient ajunge să intre în depresie sau să aibă tulburări de dispoziție. Pot apărea diverse probleme de sănătate ale pielii, care pot duce la eczeme sau psoriazis.

Pentru a afla cum stai cu nivelul de vitamina D în corp trebuie neapărat să faci o programare de medicul de familie. Acesta urmează să te îndrume spre un test extrem de simplu care contră în recoltarea de sânge.

ADVERTISEMENT

Acest test are rolul de a măsura nivelul de 25-hidroxivitamina D (25(OH)D). Un nivel care se încadrează sub parametrii normali indică automat deficiența de vitamina D, în timp ce nivelul optim este de 30-55.5 ng/mL.

Care este rolul vitaminei D în organism

„Vitamina D are rolul de a crește absorbția calciului la nivel intestinal. Dacă vitamina D este scăzută, nivelul de calciu este scăzut, iar deficitul de calciu modifică potențialul electric al membranei celulare. 

ADVERTISEMENT

Face ca sodiul să intre mai brusc și mai repede în celule, iar neuronii devin foarte excitabili, uneori fără provocare, cauzând tetania, spasmele musculare. Pentru că sodiul intră mult în celule trebuie scos afară de pompa ATP care trebuie să muncească cu atât mai mult cu cât concentrația este mai mare. 

O dublare a fluxului de sodiu determină un consum de până la 8 ori mai mare de energie ceea ce generează foarte multă căldură”, a explicat doctor Cezar Amititeloaie, conform dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită