Intrăm în febra cumpărăturilor pentru Sărbători şi nu puţini sunt cei care au decând să achiziţioneze un porc pentru Crăciun, direct de la fermieri. Fie că vorbim despre un animal în viu sau unul gata sacrificat rămâne aceeaşi mare problemă dacă fermierul nu are cântar: cum determini greutatea animalului. Ei bine, există câteva formule simple pentru a calcula cu precizie cât cântăreşte animaleul pe care dprim să-l cumpărăm.
Masa corporală a unui porc viu poate fi calculată după efectuarea măsurătorilor de lungime a trunchiului (din spatele urechilor, până unde începe coada) şi circumferință a toracelui. Este o metodă tradiţională practicată de crescătorii şi cumpărătorii din Alba.
Formula presupune să înmulțim circumferința și lungimea cu o constantă, scrie alba24.ro, după următoarea formulă:
G= C x C x L x 69,3
unde:
G – Greutatea aproximativă a porcului
L – lungimea porcului
C – circumferinţa porcului
69,3 – constanta de calcul
Un exemplu sugestiv:
L= 1,20 m
C= 1,35 m
G= C x C x L x 69,3= 1,35 x 1,35 x 1,20 x 69,3= 151,5 kg.
Greutatea porcului “în viu” este greutatea reală a animalului în viața reală. De obicei, se schimbă pe parcursul zilei. Prin urmare, se consideră corect să se vorbească despre greutatea porcilor “în viu” cu două până la trei ore înainte de hrănire.
Greutatea carcasei fără cap, picioare inferioare, coadă și măruntaie se numește “greutate de sacrificare”. Se poate calcula în avans, adică înainte de sacrificarea animalului, dacă ştim greutatea “în viu” a porcului. Desigur, rezultatul nu este absolut precis, ci doar o estimare aproximativă.
De obicei, “greutatea de sacrificare” reprezintă între 60 la 85% din greutatea corporală a porcului şi cu cât porcul are un grad de obezitate mai mic, cu atât şi acest procent este mai mic.
La vânzarea carcaselor de porc în vrac, întreaga carenă se vinde la același preț, nefăcându-se vreo diferenţiere de calitatea fiecărui tip de carne: măruntaie, slănină, mușchi, coaste sau slănină.