News

Cum ai putea fi spionat fără să-ți dai seama. Zburătoarele cât un grăunte de nisip te pot supraveghea îndeaproape

Aparatele de zbor de dimensiunea unui grăunte de nisip ar putea să te spioneze fără să îți dai seama
03.10.2021 | 09:14
Cum ai putea fi spionat fara sati dai seama Zburatoarele cat un graunte de nisip te pot supraveghea indeaproape
ADVERTISEMENT

Un microcip zburător de dimensiunile unui grăunte de nisip ar putea reprezenta cea mai bună tehnologie de supraveghere și spionaj a maselor.

Acest cip pe care ai șanse foarte mici să îl observi, dacă ar fi în preajma ta, poate fi folosit pentru monitorizarea nivelului de poluare sau pentru a urmări diseminarea bolilor prin aer.

ADVERTISEMENT

Aceste microaparate de zbor au fost create de către inginerii de la Northwestern University și sunt titrate ca fiind cele mai mici structuri zburătoare create de om.

Pentru că sunt atât de mici, aceste ”aparate de zbor” nu au motoare.

Cu toate acestea, ele pot să zboare, datorită designului inovator. Pentru a crea forma acestor mici structuri, cercetătorii s-au inspirat de la semințele arțarului și de la mișcarea acestora în timpul căderii spre sol.

ADVERTISEMENT

Inspirație din natură pentru microaparate de zbor

Inginerii au optimizat aerodinamicitatea acestor microzburătoare astfel încât ”atunci când structurile cad prin aer, interacțiunea dintre atmosferă și aripile acestora creează o mișcare rotațională ce duce la o cădere foarte stabilă și lentă”, arată John A. Rogers, care a condus echipa de dezvoltare a acestor dispozitive.

”Astfel, structurile pot rămâne în aer și pot interacționa cu vântul ambiental, care în general contribuie la sprijinirea procesului de dispersie al semințelor”, arată profesorul de știința materialelor și inginerie.

ADVERTISEMENT

Vântul poate purta pe distanțe considerabile aceste microcipuri de dimensiuni infime. Acestea, la rândul lor, pot analiza mediul în care se află și pot colecta informații despre acesta.

Cercetătorii sugerează că aceste structuri zburătoare ar putea fi folosite pentru măsurarea contaminării dintr-o anumită zonă sau chiar pentru supravegherea populației.

ADVERTISEMENT

Lansate de la o oarecare altitudine, aceste dispozitive ar putea colecta date despre oamenii aflați în preajmă, pe măsură ce se îndreaptă către sol. Datorită dimensiunilor extrem de reduse, acestea ar putea fi confundate cu mici particule căzătoare de praf, pe care le vedem ocazional în razele de soare.

”Am învins natura”

Creatorii structurilor cred că, în viitor, aceste microzburătoare ar putea deveni parte din ”colecții mari, distribuite de dispozitive electronice wireless miniaturizate.” Cu alte cuvinte, aceste mici zburătoare ar putea fi parte dintr-un roi.

Dimensiunile și sistemul acestor ”aparate de zbor” sunt unice, însă sunt o dovadă a faptului că viața bate filmul, mai devreme sau mai târziu. Dispozitive similare au apărut deja într-unul din episoadele Black Mirror.

Există, totuși, o diferență între semințele de arțar și aceste aparate de zbor de dimensiunea unui grăunte de nisip. Dacă semințele pot cădea liniștite pe sol, aceste aparate aveau nevoie de o metodă prin care coborârea să fie încetinită, astfel încât dispozitivele să aibă suficient timp pentru a colecta date.

Yonggang Huang, unul dintre dezvoltatorii proiectului, a creat un model computerizat cu ajutorul căruia a fost calculat cel mai potrivit design pentru ca microzburătoarele să cadă încet pe sol și să se disperseze pe suprafețe mari.

De asemenea, inginerii s-au inspirat și din revistele tehnice pentru copii, care sugerează designuri variate pentru astfel de structuri.

Inginerii au început prin a crea o bază, pe care au conectat-o apoi la ”un substrat de cauciuc, ușor întins.” Atunci când acest substrat se detensionează, se transformă într-o formă tridimensională precisă.

”Credem că am învins natura”, spune Rogers, care adaugă că ”cel puțin în acest sens foarte limitat, în care am reușit să creăm obiecte căzătoare care au traiectorii mai stabile și viteze terminale mai mici decât cele ale semințelor care cad din plante sau din copaci”, conform npr.org.

ADVERTISEMENT